Cremsnit cu aluat de casa

de merisor in Prajituri, 12 Ian 2014 | 20974 vizualizari

 

Ieri am prezentat o reteta cu aluat de casa in care am pus branza putin sarata.
Ii da un gust aparte, cel putin noua ne-a placut tare mult, cu conditia sa fie razuita putin mai mare.
Daca alegem sa punem branza dulce(proaspata) nu se simte atat de bine prin aluat asa cum se simte cea sarata. Dar depinde de gusturi si preferinte.
Aceasta reteta o am de la mama unei bune prietene, ea facea pe vremuri un cremsnit tare bun cu acest aluat!
Voi trece ingredientele de la aluat, dar voi face trimitere la postarea anterioara pentru modul de preparare.

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 1 ou
  • 120 ml apa rece
  • 120 ml ulei
  • 150 gr unt
  • 1 lingura otet de vin
  • 150 gr branza sarata
  • 600 gr faina
  • coaja rasa fin, de la 1/2 lamaie si 1/2 portocala

Pentru crema:

  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 1200 ml lapte
  • 1 lingurita sare
  • 12 linguri faina
  • 200 gr unt
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie si 1/2 portocala
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 250 ml frisca lichida
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cremsnit cu aluat de casa:

Modul de preparare al aluatului il gasiti aici.

Impartim aluatul in doua parti egale pe care le vom intinde pe rand pe dosul unei tavi(eu am folosit o tava de 24/38 cm, dar se poate intinde si pe o tava mai mare) si le vom coace pentru 5-10 minute in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, verificam sa fie foaia usor colorata, daca este cazul, marim timpul pentru ca este un aluat mai grosut.

Foaia pe care o vom aseza deasupra o vom rupe, de aceea o vom coace mai mult decat pe prima.

Pentru crema: frecam galbenusurile cu zahar si sare si diluam cu putin lapte rece.

Restul de lapte il punem la incalzit.

Adaugam peste galbenusuri, faina, coaja de lamaie si portocala si omogenizam, apoi punem treptat laptele caldut amestecand continuu sa se dilueze totul uniform.

Punem compozitia la foc mediu si mestecam continuu sa nu se formeze cocoloase.

Va iesi o budinca destul de groasa, asa am ales eu sa o fac mai groasa pentru a se portiona frumos cremsnitul.

Cand este fiarta bine, adica atunci cand se ingroase bine si face basicute, ridicam vasul de pe foc si adaugam untul taiat bucatele.

Mixam bine pana cand se topeste untul, apoi acoperim vasul cu o folie si il dam la rece.

Intre timp mixam frisca, dar avem grija sa nu se intareasca foarte mult.

Dupa racirea cremei incorporam frisca in ea adaugand si zeama de lamaie in acelasi timp.

Punem prima foaie in tava, acoperim cu crema si punem deasupra bucatile rupte din a doua foaie.

Presam usor cu mana deasupra,  doar cat sa se niveleze putin si sa intre bucatile de aluat usor in crema.

Lasam prajitura 1-2 ore(cat rezistam), pentru a se inmuia foaia de jos, apoi o portionam.

Este un deliciu!!

 

 

 

TIPS-URI

1

Se poate inlocui branza sarata cu branza proaspata.

2

As recomanda ca in aluat sa se puna putin bicarbonat(un varf de lingurita), ajuta la fragezirea mai rapida a foilor.

3

Pentru cei care tolereaza albusurile crude in crema, acestea se pot bate cu putin zahar, sare si zeama de lamaie si se incorporeaza in crema racita, astfel se exclude frisca, eu le folosesc asa cand nu am frisca, dar de data aceasta am preferat sa fac un pandispan cu ele.

RETETA IN IMAGINI

Cremsnit  cu aluat de casa-0
Cremsnit  cu aluat de casa-1
Cremsnit  cu aluat de casa-2
Cremsnit  cu aluat de casa-3
Cremsnit  cu aluat de casa-4
Cremsnit  cu aluat de casa-5
Cremsnit  cu aluat de casa-6
Cremsnit  cu aluat de casa-7
Cremsnit  cu aluat de casa-8
Cremsnit  cu aluat de casa-9
Cremsnit  cu aluat de casa-10
Cremsnit  cu aluat de casa-11
Cremsnit  cu aluat de casa-12

COMENTARII (69)

Zamfira

Zamfira 1

17.01.2014, 22:18

Cat de bine arata si cred ca are un gust fantastic!!!!

CulinaryRainbow

CulinaryRainbow 1

01.04.2015, 20:46

MNo, ăsta-mi place cu aluat de casă!

 merisor

merisor 1

01.04.2015, 21:04

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Placinte cu carne si carnati
  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!