Cum sa faci acasa painici "japoneze",rumene si delicioase?

de lauralaurentiu in Piine, 16 Ian 2011 | 7702 vizualizari

 

Ma intrebam de mica, atunci cand imi cumparam cate-o japoneza de la brutarie si-o infulecam pe nerasuflate, de ce s-o fi numind astfel? Ceva mai tarziu mi-am format impresia ca numele le este dat de asemanarea cu cocul complicat al gheiselor. Indiferent de motivul pentru care au fost astfel botezate, inca ador aceste painici delicioase, albe, cu miezul pufos si coaja fina, usor crocanta.

 

INGREDIENTE

  • 500 de grame de faina
  • 25 grame de drojdie proaspata
  • 50 de grame de unt topit
  • 300 ml de lapte (+/- 1-2 linguri, in functie de capacitatea de absorbtie a fainii)
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura de zahar
  • finisare: ou batut, lapte, galbenus de ou, seminte pentru presarat etc. - la alegere
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cum sa faci acasa painici "japoneze",rumene si delicioase?:

Se amesteca drojdia cu zaharul pana la lichefiere, se adauga 3-4 linguri de lapte cald si 1 lingura de faina. Se omogenizeaza si se lasa intr-un loc caldut, cateva minute, pana cand incepe drojdia sa actioneze (face basici). Faina se cerne intr-un bol, se amesteca cu sarea, se face loc la mijloc si se toarna maiaua (drojdia dospita). Se toarna restul de lapte caldut si se incepe framantatul. Dupa ce aluatul este omogen, se adauga untul topit, dar nu fierbinte, si se framanta pana la obtinerea unui aluat neted, nelipicios, care se aseaza intr-un vas uns cu o pelicula fina de ulei, se acopera (cu folie alimentara sau cu un prosop de bucatarie) si se aseaza la crescut intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul (cam 30 de minute).
Aluatul deja crescut se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei:
Se imparte aluatul in bucati cat mai egale, aproximativ de dimensiunea unui ou mai mare:
Se lucreaza cu cate o bucata de aluat pe rand; pentru inceput, se modeleaza un sul de aluat lung de aproximativ 35-40 de cm.:
Sulul de aluat se indoaie la mijloc si capetele se rasucesc intre ele:
Bucla formata la indoitura sulului de aluat se ridica si se deplaseaza catre partea opusa, pozitionand-o deasupra punctului de rasucire a celor doua capete:
Pe rand, cele doua capete ramase libere se introduc, prin bucla de la mijloc, dedesubt:
Se aranjeaza buclele putin si iata japoneza deja formata:
Se aseaza toate intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca 20-30 de minute:
Se incinge cuptorul la 180 de grade si se ung japonezele crescute cu ce prefera fiecare pentru finisat: galbenus de ou, ou batut, albus batut, lapte etc. Se pot presara si cu seminte (ceea ce eu nu am facut, de data asta):
Se coc in cuptorul incins la 180 de grade Celsius pentru 25 de minute.

 

TIPS-URI

1

incercati sa cantariti aluatul, pentru a obtine japoneze de egale ca marime

2

neteziti cat mai bine sulul de aluat dinc are modelati japonezele, pentru un aspect placut

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum sa faci acasa painici "japoneze",rumene si delicioase?" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (18)

Bunica 1

21.01.2011, 20:45

Wow ! Ce frumoase sunt !

MIUTA 1

23.01.2011, 14:44

deyutzky 1

13.03.2011, 15:54

imi place

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

7940 puncte

RODIMUR

7480 puncte

mihaelar63

7360 puncte

Rocsi

7200 puncte

Rahela Velicu

6510 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert cozonacul bunicii
  • 07

    V

  • 08

    S

  • 09

    D

  • 10

    L

  • 11

    MA

  • 12

    MI

  • 13

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tiramisu cu dulceata de lapte

ieri la 21:35

Dulceata (chutney) cu pere si condimente

ieri la 20:40

Salata de boeuf

de Oana 9

ieri la 17:41

Aperitive pentru masa de Craciun sau Revelion

de Oana 9

ieri la 17:07

RETETA RECOMANDATA
Paine de casa din faina alba