Cum se face piure de cartofi

de AlexTeacher in Scoala de gatit Bucataras, 20 Apr 2017 | 15119 vizualizari

 

Desi toata lumea stie sa faca piure de cartofi, trebuie sa tineti cont de cateva detalii pentru a va iesi piureul perfect, pufos si consistent!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg cartofi albi
  • 100 gr unt
  • lapte
  • sare
  • nucsoara rasa
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cum se face piure de cartofi:

  • Cei mai buni cartofi pentru piure sunt cei cu coaja alba, nu cu coaja rosie, pentru ca absorb mai bine grasimea din unt si laptele.
  • Taiati cartofii cuburi egale, ca sa fiarba uniform.
  • Pune cartofii la fiert intotdeauna in apa rece, pentru 25-30 de minute.
  • Scurge apoi apa in care au fiert.
  • Am impartit cartofii fierti in doua boluri, pentru a observa diferenta dintre piureul facut cu un zdrobitor si piureul facut cu blenderul.
  • In primul castron, pune 25 de gr unt moale, la temperatura camerei si zdrobeste-i bine cu zdrobitorul. Mai adauga apoi inca 25 de grame de unt si paseaza-i bine.
  • Adauga aproximativ 80 ml lapte cald si paseaza totul pana piureul devine pufos. In functie de soiul de cartof, poti adauga mai mult lapte, daca este cazul, pana ajungi la consistenta dorita.
  • Potriveste la final cu sare si optional putina nucsoara rasa, dupa gust.
  • In cel de-al doilea castron cu cartofi fierti se adauga 50 gr de unt, putin lapte, sare si nucsoara si se mixeaza cu blenderul vertical. 
  • Deorece cartofii sunt plini de amidon, in momentul mixarii cu blenderul, acestia devin lipiciosi, gumosi, iar piureul devine o pasta. Sigur veti vedea diferenta!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se face piure de cartofi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

tina58 1

25.04.2017, 19:47

Marcela Bratila, cartofii se pun intotdeauna la fiert in apa rece cu sare, nu se pune apa clocotita peste cartofi - intreaba orice bucatar- si nu conteaza daca sunt felii sau cuburi pentru ca, daca nu sunt taiati prea mari, ei fierb in 20 min, conteaza faptul ca trebuie scursa apa imediat iar untul si laptele se pun dupa gustul fiecaruia chit ca bucatarii recomanda o anumita cantitate. SI ceea ce este cel mai important si ai spus-o si tu, este ca piureul se face cu zdrobitorul de cartofi si apoi cu o lingura de lemn in niciun caz cu mixerul sau blenderul pentru ca devine cleios.

Xandrinne 1

26.04.2017, 12:41

Gheorghita_T 1

06.05.2018, 15:14

Foarte utile sfaturile, multumesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Spaghete bolognese reteta traditionala de paste din Italia

ieri la 23:04

Bomboane din biscuiți - Un desert delicios al copilăriei

ieri la 15:34

Franzela de casa reteta de paine simpla si pufoasa

pe 19.05 la 10:56

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1540 puncte

Ksenya

1075 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

vasimur

227 puncte

 Merisor

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Curry vegetarian reteta cu morcovi, mazare si cartofi