Cuscus/cous-cous cu legume in stil marocan

de Sylvia in Mancaruri de post, 28 Noi 2013 | 7454 vizualizari

 

Ador sa gatesc si sa mananc cuscus/cous-cous nici nu stiu ce denumire este adoptata in Romania pentru ca le-am gasit pe amandoua …In Franta este foarte intalnit si apreciat datorita numarului mare de persoane care traiesc aici si au descendente africane, este comoara lor ascunsa care au impartasit-o cu toata lumea si este mandria lor culinara. Desi este un fel de mancare traditional si familial si-a gasit locul si in cele mai mari restaurante din Franta toti chef-ii au interpretat si si-au adus amprenta personala dar cel mai adesea este servit in forma lui traditionala de cuscus aerat si pufos alaturi de amestecuri de carnuri indelung mijotate si de legume colorate sau de ce nu numai cu legume ca in reteta mea de astazi. Indraznesc sa pun ca acest cuscus este de fapt mamaliga romaneasca sau ce era ea acum cateva sute de ani , doar ca ei au pastrat traditia si acest fel de mancare incat painea este mai rar intalnita ca acompaniament decat cuscus-ul. Personal il indragesc pentru ca indragesc cerealele brute si aportul lor energetic si de ce nu pentru faptul ca indicele lor glicemic este cu 25% mai mic decat la paste.

Atunci cand gatiti cuscus trebuie sa aveti grija de care luati, sunt cele care se prepara instant in cateva minute sau cele care trebuie fierte in abur timp indelungat, sper sa pot sa va prezint mai multe tipuri de cuscus in special cel din faina integrala sau cel de orz , astazi am facut reteta cu cuscus instant din faina dura de grau.

 

INGREDIENTE

  • 100 grame de cuscus,
  • o lingura ulei de masline,
  • sare,
  • apa clocotita.
  • Naut,
  • morcov,
  • ceapa,
  • fasole verde plata,
  • tija de telina,
  • ardei rosu,
  • rosii,
  • usturoi,
  • fasole boabe.
  • Condimente avem nevoie de sare de mare,
  • piper,
  • pasta de ardei iute ,
  • Raz al hannout amestecul lor clasic pentru tajine acre are in compozitie : curcuma, ghimbir, coriandru, scortisoara, piper. Daca nu aveti acest condiment adaugati pur si simplu coriandru uscat macinat, praf de scortisoara, ghimbir si curcuma aroma magica a Africii, cu puteri tamaduitoare si influente benefice pentru sanatate.
  • Patrunjel sau coriandru verde .
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cuscus/cous-cous cu legume in stil marocan:

Preparare : se spala, curata si taie toate legume si se respecta o ordine precisa de preparare a lor pentru a le respecta timpii de gatire si structura. Am inceput colorand usor ceapa si morcovii cu putina sare mare si putin ulei de masline ( operatiunea nu este intampaltoare daca veti gusta un morcov si o ceapa caramelizata inainte sa fie fiarta veti face imediat diferenta, acea dulceata necesara nu se obtine daca fierbeti direct aceste legume ) . Dupa aceea se adauga fasolea verde si tija de telina, 2-3 ciuperci ratacite am pus eu , putin piper.


Se lasa legumele pret de cateva minute apoi adaugam apa clocotita , raz al hannout sau condimentele enumerate de mine care contin acest amestec, 2 catei de usturoi si ardei rosu taiat mai mare, rosia fara seminte taiata cuburi mari . Lasam sa fiarba pret de cateva minute vreo 5 minute ajung si apoi adaugam fasolea boabe si nautul fierte.


Mai lasam un minut doua, rectificam asezonarea cu sare si piper daca este cazul, adaugam putina sau multa pasta de ardei iute , dupa gust eu prefer mancarea picanta dupa cum am spus-o de multe ori, simt ca ma trezeste la viata . Am mai pus pudra de coriandru ( pudra uscata imi place cel verde are ceva …care nu rezoneaza cu mine ) . Se adauga verdeata tocata fin din belsug si inca putin usturoi tocat marrunt sa ii simtim gustul si se ia de pe foc si se lasa la racorit si asimilat arome pret de cateva minute.


Cuscus-ul se prepara simplu, intr-un vas nemetalic se pune cuscus si o lingura de ulei de masline, se amesteca bine, se adauga putina sare si apa clocotita cat sa treaca putin peste el. Se lasa pret de cateva minute si apoi de amesteca bine cu o furculita pana devine aerat , reusita depinde mai mult de calitatea cuscus-ului decat de tehnica in sine ca nu prea se poate gresii .


Se serveste adesea o portie buna de cuscus in mijloc si o cantitate generoasa de legume in jurul lui , este o nebunie de culori, texturi, arome….o mancare care merita gatita, degustata si apreciata impreuna cu prietenii. Va doresc pofta buna !

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cuscus/cous-cous cu legume in stil marocan" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei

Panini Maker Large

- 40 %
389.99 lei
233.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (18)

laura_n 1

29.11.2013, 17:08

au, ce nebunie de culori eu tin minte cand eram copil, cus cus-ul era altfel, un pic lunguiet, ce mult imi placea

simona72 1

01.12.2013, 12:00

O nebunie!!

Sylvia 1

02.12.2013, 10:58

ma bucur ca place !

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Fasole batuta
  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

  • 25

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu pui rotisat si ciuperci

de xana 5

la 12:36

Placinta cu ton, ardei și masline

de oanapl 6

ieri la 23:43

Negresa de post cu nuci

ieri la 17:52

Cartofi la grill, cu spanac și usturoi

de RODIMUR 5

ieri la 17:43

Placinta impletita cu branza, pere și mere

de oanapl 6

ieri la 16:16

RETETA RECOMANDATA
Cuscus cu seminte