Desert cozonac cu aluat oparit

de Gherca Daniela in Dulciuri, 1 Mai 2020 | 1235 vizualizari

 

Dintre toate retele de cozonaci facute, aceasta m-a atras cel mai mult;
Pe langa faptul ca sunt super deliciosi, dar se pastreaza proaspeti chiar si cateva zile dupa coacerea lor!
Sunt tare faini si cred ca o sa fac mereu aceasta reteta! :x
"aluaturi de casa"

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente aluat:
  • 1 kg de faina
  • 250 g zahar
  • 500 ml lapte (se poate pune putin sau mai mult, in functie de tipul de faina folosit)
  • 4 galbenusuri
  • 2 plicuri drojdie uscata
  • 100 g unt topit
  • 80 ml ulei
  • coaja rasa de la o lamaie
  • esenta de vanilie
  • putina sare
  • Ingrediente umplutura:
  • 4 albusuri
  • 170 g nuca macinata
  • 150 g zahar
  • esenta de rom
  • 30 g cacao
  • 50 g stafide
  • rahat
  • Pentru uns:
  • 1 ou + 1 lingurita zahar vanilat
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu aluat oparit:

Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin.


Dupa ce s-a racorit, punem drojdia uscata, inca 50 ml de lapte caldut, 1 lingura de zahar, apoi amestecam si lasam la crescut circa 20 minute.


In acest timp zaharul il topim cu laptele ramas si esenta de vanilie dupa gust.


Dupa ce aluatul a crescut, cernem restul de faina peste maia, adaugam laptele dulce caldut, galbenusurile si coaja de lamaie, apoi incepem sa framanatam un aluat omogen, dar lipicios. Acum este momentul sa ne ajutam de materia grasa.


Turnam putin cate putin si alternativ din unt si ulei si framantam bine pana le incorporam in aluat. Aceasta operatiune dureaza, dar merita efortul! :)


In final vom obtine un aluat omogen, elastic si nelipicios pe care il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.


In ultimele 10 minute inainte de a-i pregati, ne apucam de umplutura:


Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana se topeste tot zaharul, trebuie sa arate ca o bezea. Adaugam cacaoa, esenta de rom si nuca macinata si omogenizam totul foarte bine.


Stafidele le punem la inmuiat in apa firbinte cu putina esenta de rom, iar rahatul il taiem bucati.


Dupa ce aluatul a crescut, il rasturnam pe masa de lucru (ne ajutam de putin ulei), il impartim in 2, iar fiecare bucata o intindem bine (ne ajutam doar de maini), punem jumatate din cantitatea de umplutura, presaram stafide si bucatele de rahat si incepem sa rulam cu grija, tragand si de capete sa nu iasa din umplutura.


Asezam cozonacii obtinuti in tavile tapetate cu hartie de copt si ii lasam la crescut circa 20 minute, apoi ii ungem cu ou batut amestecat cu zaharul vanilat.


Dam tavile cu cozonacii in cuptorul preincalzit la 160°C pentru 1 ora.


Cand sunt gata ii scoatem si ii lasam sa se raceasca pe un fund de lemn, in tava si culcati pe o parte pentru a nu se lasa umplutura. (Asa am auzit, asa am facut si rezultatul este super ;) )


Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu aluat oparit" nu uita sa-i faci un review.
Concurs - Reteta anului 2020

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (18)

Merisor 1

01.05.2020, 22:24

Minunat arată! Și eu ador aluatul oparit, nu numai la cozonac ci și la unele prăjituri și la pâine.

Tabita _ 1

02.05.2020, 20:11

Minunat!!!

Rahela Velicu 1

28.12.2020, 15:00

Minunat!

COMENTEAZA

Concurs - Reteta anului 2020
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

oanapl

8767 puncte

mihaelar63

5278 puncte

mirela0911

4877 puncte

Rocsi

4727 puncte

Constelatialeu

4318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert flori dulci cu gem
  • 10

    S

  • 11

    D

  • 12

    L

  • 13

    MA

  • 14

    MI

  • 15

    J

  • 16

    V

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Cozonac moldovenesc