Desert cremsnit

de RODIMUR in Prajituri, 11 Sep 2017 | 683 vizualizari

 

O prăjitură foarte bună, care odinioară avea mare căutare. Astăzi nu se prea găsește prin cofetării, iar gospodinele preferă să facă prăjituri rapide, fără coacere și dacă se poate chiar fără aluat.
Am folosit aluat de foietaj din comerț, pentru că nu m-a dezamăgit niciodată și pentru că nu aveam pregătit aluat fraged, iar pofta de a avea prăjitura pe masă era foarte mare...
Pentru că prăjitura a ieșit destul de înaltă, nu am mai pus un strat de frișcă. De fapt, pe vremea copilăriei mele, cremșnitul era simplu, fără frișcă...

 

INGREDIENTE

  • 800 grame aluat de foietaj
  • 1 litru lapte dulce
  • 5 gălbenușuri
  • 200 grame amidon
  • 150 grame zahăr tos
  • 1 păstaie de vanilie
  • 150 grame de unt
  • zahăr pudră, pentru decor
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cremsnit:

Se amestecă ușor puțin lapte dulce (rece, dar fiert) cu amidonul, până se dizolvă.


Într-o cratiță (cu fund dublu, dacă se poate) se pune restul de lapte, în care se adaugă amidonul dizolvat, cele 5 gălbenușuri și zahărul. Se bate compoziția cu telul, până ce se uniformizează.


Păstaia de vanilie se taie pe lung, se culeg semințele și se adaugă în compoziție.


Se dă cratița la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă crema.


Când crema de vanilie s-a îngroșat, se ia cratița de pe foc și după ce se răcorește puțin, se încorporează untul (se poate folosi chiar și 200 grame de unt), până la uniformizarea totală.


Se pune o folie de plastic direct pe toată suprafața cremei, pentru a nu face crustă și se dă la frigider pentru 30 minute.


Între timp, se dimensionează foile de foietaj în raport cu tava pe care se va monta prăjitura (dacă sunt prea mici se întind cu sucitorul, folosind făină, pentru a nu se lipi).


Se rulează foaia pe sucitor, se întinde pe tava de copt, se înțeapă cu o furculiță, după care se pune în frigider pentru 20-25 minute. După acest interval de timp, se scoate tava cu foietajul din frigider și se dă la cuptor la foc potrivit.


Din când în când se verifică, iar dacă foietajul a crescut, se mai înțeapă cu furculița.


Se lasă tava în cuptor aproximativ 15 minute, până ce foietajul se rumenește frumos.


Se procedează la fel și cu cea de-a doua foaie de foietaj.


După ce s-au copt ambele foi, se așază o foaie pe fundul tăvii, se unge cu cremă de vanilie într-un strat uniform, după care se acoperă cu cea de-a doua foaie.


Se învelește prăjitura cu o folie de plastic și după ce s-a răcit, se dă la frigider până a doua zi, când se scoate, se presară zahăr pudră și se taie în formele dorite.



 

TIPS-URI

1

Amestecați permanent crema, la îngroșat, pentru a nu face cocoloașe.

2

Acoperiți crema cu o folie de plastic, pentru a nu face crustă.

3

Înțepați cu furculița foile puse la copt, pentru a nu crește prea mult.

4

Rumeniți bine foile de foietaj, ca să nu rămână crude la interior.

5

Înveliți prăjitura în folie de plastic, atunci când o puneți la frigider, pentru a nu se usca/întări și pentru a nu prinde miros de la alte mâncăruri.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cremsnit" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (17)

oanapl 1

14.09.2017, 23:13

Ce poftă mi-ai făcut! De mult n-am mai pregătit!

RODIMUR 1

14.09.2017, 23:44

Oana, asta pățim toți... Facem rețete noi, din curiozitate și le ignorăm pe cele vechi...

CofetariiBucatari 1

17.09.2017, 13:32

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Cremes (cremsnit) ca la mama acasa