Desert Dobos

de anca_rm in Prajituri, 25 Iul 2017 | 446 vizualizari

 

De ceva vreme am vrut sa pregatesc un dobos, dar imi era groaza sa fac foile. La Simona noastra draga, am gasit o reteta de dobos cu foi coapte in tava. Vreau sa va spun ca au iesit super bine, data viitoare vor iesi si mai bine. A fost o prajitura dulce, dar foarte gustoasa. A fost apreciata de toti invitatii la ziua Oanei.  Am facut portie dubla si am facut foarte bine pentru ca altfel nu imi ajungea.
Multumesc Simona!
 
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 6 oua
  • 1 praf de sare
  • 120 gr zahar
  • 120 gr faina
  • 40 gr unt
  • Pentru crema:
  • 3 oua
  • 200 gr zahar
  • 200 gr ciocolata 80 % cacao
  • 1-2 linguri esenta de rom
  • 1-2 linguri unt
  • 250 gr unt gras 80%
  • 2 linguri cacao
  • Pentru caramel:
  • 1 cescuta zahar
  • 1 cescuta apa
  • 1 lingura esenta rom
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert Dobos:

Pentru foi:


Albusurile le batem cu un praf de sare. Adaugam zaharul si continuam mixarea pana obtinem o bezea.


Untul il topim si il racim, iar cand este rece frecam galbenusurile adaugand treptat untul.


Galbenusurile se adauga peste bezea si se mixeaza pana la incorporare.


Se adauga faina si se amesteca cu o spatula cu miscari de jos in sus usor ca sa scoatem cat mai putin aer din albusuri.


Se imparte compozitia in doua parti aproximativ egale si se pune in cele doua tavi mari ale aragazului, tapetate cu hartie de copt.


Se uniformizeaza aluatul de foi si se coc la 170-175 grade C, pentru 15 minute.


Dupa ce s-au racit se indeparteaza hartia de copt si se taie fiecare foaie in trei parti egale.


Pentru crema:


Ouale impreuna cu zaharul si romul, le punem pe baie de aburi, amestecam continuu pana se topeste zaharul. Dupa dizolvarea zaharului, mixam ouale.


Separat se topeste ciocolata cu 1 lingura unt. Cand este rece, o adaugam peste amestecul de oua, treptat mizand continuu.


Inr-un castron, separat, mixam untul impreuna cu cacao. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Adaugam treptat in unt, crema de ciocolata pana cand terminam de incorporat tot.


Crema o punem la frigider pentru maxim 30 minute.


Pentru caramel:


Zaharul, apa si romul le-am pus intr-un ibric pe foc mic. Amestecam din cand in cand, iar cand siropul incepe sa se lege si sa scada, stam langa el si amestecam in continuu. Va incepe sa se coloreze, iar cand are culoarea chihlimbarului, oprim focul. Luam o parte dintr-o foaie de aluat copt si turnam caramelul pe ea. Cand inca este cald caramelul, taiem in formele dorite (eu am taiat triunghiuri mici ). Lasam deoparte si asamblam.


Asamblare:


Pe un platou, asezam prima foaie, o ungem cu crema (crema o impartim cam egal) si nivelam. Punem crema si peste ultima foaie si asezam bucatile cu caramel.


Se pune la frigider cel putin pentru cateva ore.


Este minunat.





 

TIPS-URI

1

in unt se mai poate adauga zahar, daca doriti un desert mai dulce

2

foile se pot face cu o zi inainte de a fi umplute sau chiar mai mult

3

a doua zi, dupa ce asamblati, desertul este mult mai gustos

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Dobos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (13)

Rocsi 1

25.07.2017, 21:00

Si eu vreau sa incerc dobosul, dar cand o fi vremea mai rece, mai spre toamna-iarna ))

dantes 1

26.07.2017, 12:33

Bun!

mihaelar63 1

27.07.2017, 09:34

Cat de bun !!!!! Si cata rabdare + munca

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

oanapl

5240 puncte

mihaelar63

5040 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert tarta cu mere si iaurt
  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu piscoturi incorporate in blat