Desert fursecuri cu scortisoara

de RODIMUR in Dulciuri, 3 Mai 2017 | 163 vizualizari

 

Aceste prăjituri cu scorțișoară sunt specifice țărilor nordice care le prepară de Crăciun. Rețeta mea este mult diferită de a lor și eu le prepar la diferite ocazii, glazurate cu ciocolată albă sau neagră și decorate frumos.
Inspirația este nordică, doar prin ingredientul "scorțișoară". Pe baza experienței acumulate și a altor încercări, sau interferențe, rețeta este în mare parte, prin improvizațiile aduse, "creația" mea și mă bucur de fiecare dată când mai pot să o îmbunătățesc cu ceva, așa cum fac adeseori în bucătarie.
Evident, de Crăciun, au prioritate figurinele cu: brăduți, steluțe, lună și inimioară, iar la celelalte ocazii mai folosesc și celelate figurine sub formă de pește, sau de soare. Ca la majoritatea prăjiturilor pe care le fac, am improvizat și inventat mult, iar prin experiența îndelungată în prepararea prăjiturilor, am ajuns să realizez acest produs pe care mulți îl consideră delicios.
Iată de ce le numesc "Delicii cu scorțișoară"!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 1 pachet unt (200 grame)
  • 2 ouă
  • 200 grame zahăr tos fin
  • 1 linguriță de bicarbonat stins cu oțet
  • 1 plic vanilie
  • esență de rom (o jumătate de flacon)
  • 2 lingurițe de scorțișoară (praf)
  • 500 grame făină albă
  • Pentru decor:
  • 100 grame ciocolată menaj albă
  • 100 grame ciocolată menaj neagră
  • bombonele decorative (diferite feluri)
  • 2 linguri ulei (pentru topirea ciocolatei)
  • făină pentru planșetă
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert fursecuri cu scortisoara:

Se amestecă untul topit, ouăle și zahărul, până se dizolvă. Se adaugă bicarbonatul stins cu oțet, esența de rom și apoi făina. Se face un aluat consistent care se învelește într-o folie de plastic (pungă de unică folosință) și se pune în frigider pentru câteva ore. De la scorțișoară, aluatul va avea o culoare bej spre maroniu.


După repausul recomandat, se scoate aluatul întărit din frigider, se porționează și fiecare porție se întinde cu sucitorul pe planșeta presărată cu făină, într-un strat de 5-6 milimetri grosime.


Cu formele din plastic (trecute în prealabil prin făină) se decupează în aluat figurinele dorite, se așază în tava prevăzută cu hârtie de copt și se dă la cuptor, la foc potrivit, timp de 12-14 minute.


Figurinele se scot din cuptor când s-au rumenit foarte puțin pe fund. Ele sunt molcuțe, dar se vor întări când se vor răci.


Ciocolata menaj albă se răzuie fin într-un vas și se topește cu o lingură de ulei la bain-marie (la fel se va proceda și cu ciocolata neagră). Cu o linguriță, sau cu o paletă mică se decorează figurinele cu ciocolata albă topită, peste care se vor presăra bombonelele decorative, după care se lasă puțin să se întărească decorul. Când se termină ciocolata albă, se va topi și cea neagră și se va proceda la fel pentru decorarea figurinelor.


Se păstrează în cutii sau platouri închise (ca să rămână fragede) la o temperatură scăzută (nu neapărat în frigider).


 

TIPS-URI

1

Foaia de aluat pe care o întindeți pe planșetă trebuie să aibă cel puțin 5 milimetri grosime. Dacă o faceți mai subțire, prăjiturile se vor usca în cuptor și vor fi tari.

2

Aluatul trebuie să stea la rece, pentru că este fraged și sfărâmicios și pentru a se întări. Astfel, el poate fi prelucrat mai bine.

3

Porționați aluatul pe care vreți să-l întindeți pe planșetă, iar restul de aluat este bine să-l puneți înapoi la rece, până când veți întinde o nouă foaie. Dacă aluatul stă la cald, figurinele se deformează, prin creșterea aluatului.

4

Dacă țineți figurinele în cuptor mai mult timp, ele se vor usca și vor fi tari. Dacă se respectă recomandările, ele vor fi moi și plăcute.

5

Din aceste ingrediente, rezultă aproximativ 60-65 de figurine.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert fursecuri cu scortisoara" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (20)

RODIMUR 1

04.05.2017, 10:30

Mulțumesc, Anca!

kytz 1

08.05.2017, 23:28

RODIMUR 1

09.05.2017, 07:25

Mulțumesc, Kytz!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

MotanLaOale

14520 puncte

RODIMUR

7690 puncte

Andreea Caroline

7300 puncte

oanapl

7170 puncte

-Licurici-

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Rata cu portocale
  • 16

    MI

  • 17

    J

  • 18

    V

  • 19

    S

  • 20

    D

  • 21

    L

  • 22

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu dovleac si ciocolata neagra

de oanapl 5

ieri la 23:06

Somon pe pat de legume la cuptor

de oanapl 5

ieri la 22:59

Paste carbonara cu sos de smantana

de oanapl 5

ieri la 22:48

Rondele de cartofi, cu unt si cascaval la cuptor

de RODIMUR 4

ieri la 19:02

RETETA RECOMANDATA
Cornulete alb-negru