Desert haiose

de katty in Dulciuri, 26 Dec 2020 | 6656 vizualizari

 

Haiose sau Osanzate, aceste minunatii delicioase, care necesita multa munca, dar care merita pe deplin.De obicei mama le facea cu cateva zile inainte si le pastra in cutii de pantofi, pastrate intentionat in acest scop.Si cum stiam unde punea cutiile faceam zilnic naveta  de vreo 3-4 ori fiecare din cei 4 copii, asa ca de Craciun ramanea cutia  cu resturi sfaramate , zahar pudra si mai pastram totusi cateva ca sa le dea de pomana in ziua de Craciun.
De obicei se pune  magiun de prune, dar de data asta am nimerit un gem de zmeura primit de la cineva drept cadou care era asa de fiert incat la prima vedere mi-a parut de prune.Cand mi-am dat seama era deja prea tarziu.
Retete festive de iarna

 

INGREDIENTE

  • 670 gr osanza
  • 1 kg faina (450 gr faina ptr osanza)+pentru infainat blatul
  • 2 oua
  • 2 galbenuse
  • 1 lingurita rasa sare
  • 250 ml vin alb sec
  • 1 lingura otet
  • 2 linguri ulei
  • gem pentru umplutura
  • zahar pudra pentru ornat
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert haiose:

Osanza o amestecam intr-un castron cu 450 gr faina si o impartim in 4 parti egale. Restul de faina o cernem intr-un castron..La mijloc facem o adancitura in care punem ouale, sare,uleiul, otetul si vinul alb. Framantam bine un aluat elastic, nelipicios.

Intindem aluatul pe un blat infainat sub forma de dreptunghi mai mare. Ungem aluatul cu o parte de osanza. Impartim dreptunghiul imaginar in 3 parti in plan vertical. Aducem partea de deasupra spre mijloc, apoi pe cea de jos peste ea. Vom obtine un dreptunghi mic. Aducem marginea din stanga spre mijloc, apoi pe cea din dreapta. Acoperim aluatul cu folie de plastic si il dam la rece pentru jumatate de ora. Repetam operatiunea de inca 3 ori, pana terminam osanza procedand la fel si pastrand aluatul format la rece cate jumatate de ora. Putem pastra aluatul la frigider pana a doua zi, chiar este recomandat.

A doua zi intindem putin cu sucitorul aluatul si il impartim in doua jumatati. Lucram prima jumatate pastrand pe cea de a doua la rece in acest timp. In camera nu trebuie sa fie foarte cald.

Intindem prima jumatate de aluat in foaie subtire.Taiem cu un cutit bine ascutit aluatul in patrate. La mijlocul fiecarui patrat punem gem dupa preferinta. Este de preferat ca gemul sa fie putin mai tare pentru a nu curge. Aducem o parte peste cealalta formand dreptunghiuri. Asezam haiosele in tava. Dam tava la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru aproximativ 20 de minute pana se rumenesc usor.

Scoatem tava si le lasam sa se racoreasca putin. Tavalim haiosele prin zahar pudra cat sunt caldute pentru a se prinde bine. Procedam la fel cu aluatul pastrat la rece.

TIPS-URI

1

pregatiti aluatul cu o seara inainte de a face prajiturile

2

alegeti un gem mai tare, ca cel de prune in care puteti pune si nuci macinate pentru un plus de gust

3

faceti prajiturile cu cateva zile inainte si pastrati-le in cutii de carton

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert haiose" nu uita sa-i faci un review.
 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert tavalita in nuca de cocos