Desert prajitura cu blat de albusuri, biscuiti si crema de galbenusuri

de merisor in Prajituri, 5 Mar 2014 | 92258 vizualizari

 

Nu stiu cum sa o denumesc, am pornit cu gand sa fac o prajitura cu crema de galbenusuri si cafea, dar pe parcurs am ajuns la altceva. Dupa ce am copt doua blaturi, am constatat ca nu va iesi o prajitura prea inalta si cum aveam niste biscuiti pe care voiam sa-i folosesc la o tarta, i-am insiropat si i-am adaugat la aceasta prajitura. A iesit foarte buna, dar putina!

 

INGREDIENTE

  • Blat nr. 1:
  • 5 albusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 2 linguri de faina
  • 75 gr nuca de cocos
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 varf lingurita sare
  • Blat nr. 2:
  • 5 albusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 2 linguri faina
  • 75 gr nuca macinata(nu prea fin)
  • 1 lingurita esenta de portocala
  • 1/2 lingurita coaja rasa de portocala
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 varf lingurita de sare
  • Sirop nr 1:
  • 250 ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • putina coaja rasa de lamaie
  • Sirop nr. 2:
  • 250 ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita esenta de portocala
  • putina coaja rasa de portocala
  • Blat nr 3:
  • 21 biscuiti simpli
  • 300 gr ciocolata amaruie
  • 2 linguri lapte
  • 2 linguri ulei
  • Crema:
  • 10 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 5 linguri lapte
  • 200 gr unt
  • 250 gr mascarpone
  • 2 lingurite esenta de lamaie
  • Decor:
  • ciocolata rasa
Portii: 21
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu blat de albusuri, biscuiti si crema de galbenusuri:

Pentru blaturi, batem albusurile spuma cu un varf de sare, apoi adaugam treptat zaharul, esenta si coaja rasa, faina amestecata cu praful de copt si la final nuca, respectiv nuca de cocos pentru primul blat.


Tapetam tava cu hartie de copt (eu am folosit o tava de 22/36 cm), intindem compozitia de blat in ea, o nivelam frumos cu dosul unei linguri si dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 25-30 de minute la 180 de grade. Coacem blaturile pe rand.


Nu vom uita nici de testul cu scobitoarea pentru siguranta.


La mine blatul cu nuca de cocos s-a copt dupa 25 de minute, iar cel cu nuca dupa 30 de minute.


Pentru crema, frecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul si putina sare pana devin spumoase, apoi le diluam cu lapte fierbinte si punem vasul la foc pe baie de aburi.


Fierbem astfel crema, amestecand continuu pana cand se va ingrosa ca o smantana.


Lasam crema astfel formata sa se raceasca.


Separat, in alt vas, mixam untul tinut la temperatura camerei, pana devine spumos, apoi incepem sa incorporam treptat crema racita, punand cate putina crema in unt si picurand esenta in acelasi timp. La final adaugam si mascarponele si omogenizam. Dam crema la rece pentru 15-20 de minute.


Pentru sirop, fierbem toate ingredientele(separat pentru fiecare tip de sirop) si vom insiropa blaturile, mai ales pe margini.


Nu trebuie sa fie decat usor insiropate pentru a se putea portiona mai bine.


Nu vom folosi toata cantitatea de sirop la blaturi ci vom insiropa si biscuitii cu aceste siropuri.


Ciocolata o vom marunti si o vom pune intr-un vas impreuna cu laptele si uleiul si o vom topi pe baie de aburi, amestecand continuu.


Cum asamblam: asezam in tava blatul cu nuca de cocos insiropat, intindem peste el 1/2 din crema, asezam biscuitii insiropati, alternand unul cu sirop de lamaie, unul cu sirop de portocale, turnam peste ei ciocolata topita, calda, apoi asezam celalalt blat insiropat, intindem restul de crema si radem ciocolata deasupra.


Dam prajitura astfel asamblata la rece cateva ore, apoi o vom portiona.


 

TIPS-URI

1

Se poate inlocui mascarponele cu 200 gr unt, sau invers, se poate inlocui untul cu 250 gr mascarpone, dupa preferintele fiecaruia, insa daca se pune doar mascarpone, crema va fi mai subtire.

2

As indica sa se portioneze prajitura la jumatatea biscuitilor, astfel intr-o portie va exista si biscuit insiropat cu sirop de lamaie si biscuit insiropat cu sirop de portocala.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu blat de albusuri, biscuiti si crema de galbenusuri" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
329.99 lei

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (51)

GeorgiaA 1

07.03.2014, 22:24

reisnaor_2006 1

19.09.2014, 15:56

kukibella 1

07.04.2015, 12:53

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Saleuri cu cașcaval

de RODIMUR 4

ieri la 22:30

Penne la cuptor cu piept de pui și mozzarella

de Meea 4

ieri la 19:14

Desert prajitura Lamaita

de RODIMUR 4

pe 19.07 la 23:50

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Petre Roman