Desert prajitura cu branza si crumble

de oanapl in Prajituri, 2 Apr 2022 | 2631 vizualizari

 

Văzusem această rețetă la Merișor și mi-a făcut cu ochiul. A ieșit o rețetă delicioasă pe care v-o recomand cu drag.

 

INGREDIENTE

  • pentru aluat:
  • 3 gălbenușuri
  • 250 g unt (82% grăsime)
  • 150 ml lapte
  • 1 lingură ulei
  • 70 g zahăr măcinat
  • esență de lămâie
  • 600 g făină
  • sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • un vârf cuțit bicarbonat de sodiu sau amoniu
  • pentru umplutură:
  • 800 g brânză de vaci
  • 1 ou
  • 3 albușuri
  • 100g zahăr măcinat
  • 2 linguri gris (opțional)
  • 50 g stafide aurii
  • esență de lămâie
  • sare
Portii: 15
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu branza si crumble:

Se lasă ingredientele la temperatura camerei, cu 20-30 de minute înainte de a începe procesul tehnologic de preparare.

Se cerne făina într-un bol.

Se separă gălbenușurile de albușuri și se presără câte puțină sare peste ambele.

Se freacă gălbenușurile cu sarea, apoi se adăugă zahărul măcinat și se freacă în continuare, după care se adaugă untul ușor moale, tăiat în cubulețe și se presară, treptat, făină, amestecând aluatul cu vârful degetelor până devine omogen.

La un crumble obișnuit, nu se pun gălbenușuri, iar untul se adaugă rece, dar eu am procedat un pic altfel, o să vedeți și de ce.

Când se obține un aluat nelipicios și nisipos, ne oprim din a adăuga făină și se împarte aluatul în două părți. Cam 400-425 g de făină a înglobat acest aluat.

2/3 din aluat se pune într-o folie alimentară și se dă la frigider, iar peste aluatul rămas se adaugă uleiul, laptele, esența de lămâie, bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie și se încorporează restul de făină amestecată cu praful de copt.

Se fământă un aluat compact, ușor moale și nelipicios, care se lasă la odihnit 10-15 minute, la frigider, acoperit cu folie alimentară.

Pentru umplutură, se mixează brânza proaspătă cu oul și esența de lămâie. Dacă brânza este mai zemoasă, se adăugă puțin gris.

Se mixează albușurile spumă cu praful de sare, apoi se adăugă, treptat, zahărul măcinat și  se mixează în continuare până când se obține o bezea fermă.

Se încorporează apoi bezeaua în amestecul de brânză, obținând astfel o umplutură foarte aerată, apoi se adaugă stafidele.

Se întinde aluatul fraged pe o hârtie de copt și apoi se transferă în tavă și se înțeapă cu furculița din loc în loc.

Peste aluat, se întinde uniform umplutura de brânză și se adaugă deasupra aluatul (care e mai puțin) dat pe răzătoarea mare.

Se coace prăjitura pentru 35-40 minute, în cuptorul preîncâlzit, la 180 de grade C.

Se lasă apoi să se răcorească și se porționează.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu branza si crumble" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

mihaelar63 1

04.04.2022, 14:20

buna !!!!

oanapl 1

04.04.2022, 21:01

Mă bucur că vă place! Vă mulțumesc pentru aprecieri!

Gherca Daniela 1

04.04.2022, 21:36

super buna, prajiturica!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu suc Fanta