Desert prajitura cu foi fragede cu nuci și crema de lamaie

de oanapl in Prajituri, 3 Ian 2021 | 1481 vizualizari

 

"retete festive de iarna"
Pentru această rețetă delicioasă m-am inspirat de la Merisor. E foarte bună prăjitura, dar foile sunt nițeluș cam fragede și se rup destul de repede și e mai greu de tăiat. Merișor avertiza cu privire la acest lucru pe blogul ei, dar mie mi-a făcut cu ochiul rețeta și am încercat-o oricum. Nota 10 pentru gust! Mulțumesc pentru rețetă Merisor dragă! :-*

 

INGREDIENTE

  • Pentru 3 foi (20x30 cm):
  • 1 ou
  • 150 ml lapte
  • 150 g zahăr pudră
  • 150 g nucă măcinată fin
  • 1 linguriță scorțișoară, pudră
  • 150 g unt(82%)
  • 1 plic amoniu pentru prăjituri(7 g)
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1/2 plic praf de copt(5 g)
  • un praf sare
  • 500-550 g făină
  • Pentru cremă:
  • 4 gălbenușuri
  • 850ml lapte
  • 100 g zahăr
  • coaja și zeama de la o lămâie mică
  • 130 g făină
  • Pentru glazură:
  • 100 g ciocolată amăruie
  • 50 ml frișcă lichidă
  • miez de nucă pentru decor
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu foi fragede cu nuci și crema de lamaie:

Pentru aluat, se pune laptele la fiert. Când atinge punctul de fierbere, se opărește cu el miezul de nucă măcinat fin și amestecat cu scorțișoara, pudră.

Se lasă, apoi, miezul de nucă să se răcească.

Se freacă untul moale cu zahărul măcinat, apoi se adaugă oul, un praf de sare și se omogenizează compoziția.

Se adaugă miezul de nucă opărit și răcit și se omogenizează din nou compoziția.

Se încorporează, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.

Se dizolvă amoniul în zeama de lămâie și se adaugă odată cu făina, în aluat.

Va rezulta un aluat nisipos și nu foarte ferm, dar nelipicios, care se împarte în trei părți aproximativ egale, apoi se lasă la frigider, pentru 40-45 de minute, învelit cu folie.


Amoniul se poate înlocui cu bicarbonat de sodiu.




Crema de gălbenușuri cu lămâie

Se freacă gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul pudră, până se spumează ușor.

Se diluează cu puțin lapte rece și se adaugă făina și coaja de lămâie rasă cât de fin se poate.

Albușurile se păstrează la congelator, pentru o altă prăjitură.

Restul de lapte se adaugă fierbinte peste compoziția rezultată, amestecând intens pentru a se omogeniza.

Se fierbe crema la foc mediu, până se îngroașă, amestecând continuu în ea.

Se lasă crema să se răcească, acoperită cu o folie alimentară, așezată direct peste ea, pentru a nu prinde crustă.

După ce s-a răcit complet se picură zeamă de lămâie, după gust și se omogenizează crema.



Se scoate pe rând câte o parte din aluat și se întinde direct pe dosul tăvii (20x30 cm) unse cu puțin ulei sau unt și tapetată cu făină.

Se coace fiecare foaie pentru 10 minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, sau până când se vor rumeni.

După ce se scoate tava din cuptor, se lasă foaia să se tempereze ușor pe tavă, apoi se transferă pe un blat, dar peste o hârtie de copt, cu mare grijă, pentru că se poate rupe.

Aș recomanda ca foile să nu se așeze una peste alta, pentru a nu se rupe.


Se asamblează prăjitura în tava pe fundul căreia am copt foile sau pe un tocător de lemn.

Se împarte crema în două și se așează uniform între foi.

Se dă prăjitura la rece pentru 30-35 de minute, doar cât să se așeze bine foile peste cremă, după care se poate glazura.



Se încălzește frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă ciocolată ruptă bucățele și se amestecă bine. Se lasă să se tempereze, apoi se întinde peste prăjitură, cu ajutorul unei spatule de tort.

Presărăm peste ea, miez de nucă tăiat grosier.

Se dă din nou prăjitura la rece, până se frăgezesc bine foile, apoi se poate porționa și servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu foi fragede cu nuci și crema de lamaie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (18)

dantes 1

06.01.2021, 09:52

Delicioasa!

Panacris 1

06.01.2021, 10:01

oanapl 1

15.01.2021, 18:49

Mă bucur că vă place!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rahela Velicu

8468 puncte

oanapl

7544 puncte

Panacris

6609 puncte

Constelatialeu

5475 puncte

Rocsi

5284 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Desert negresa cu nuci si cirese