Desert prajitura de post, cu morcovi si mere

de RODIMUR in Prajituri, 13 Aug 2017 | 191 vizualizari

 

Pentru că încă este post și avem nevoie și de ceva dulce, am căutat o rețetă adecvată pe cel mai cunoscut site culinar (acesta!) și m-am bucurat foarte mult că am găsit ceea ce căutam, mai ales că, în mare parte, se aseamănă cu notițele mele din tinerețe.
M-am bucurat că rețeta lui Xandrinne (ale cărei preparate le-am apreciat și votat aici, pe site, de multe ori) coincide în mare parte cu rețeta mea. 
Așadar, m-am inspirat din această rețetă
 https://www.bucataras.ro/retete/prajitura-de-post-cu-morcovi-si-mere-59075.html 
și am adus unele elemente noi în ingrediente (pentru un plus de parfum și pentru decor) ca și unele modificări în ceea ce privește dozajul acestora.
Am făcut prăjitura într-o tavă de 22/30 cm.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat
  • 1 cană zahăr tos fin (175 grame)
  • 1 cană ulei de floarea soarelui
  • 1 cană morcovi rași pe răzătoarea fină
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de copt
  • 1/2 linguriță de bicarbonat, stins cu două lingurițe de zeamă de lămâie
  • 3 și 1/2 cani de făină albă
  • 2 linguri de apă minerală
  • ulei pentru uns tava
  • Pentru umplutură
  • 8 mere
  • 4 linguri de zahăr tos fin
  • 2 linguri ulei pentru călit merele
  • scorțișoară
  • Pentru decor
  • vișine din dulceață
  • zahăr pudră
  • 1/4 din aluatul final, amestecat cu 1/2 cană de făină albă
Portii: 15
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura de post, cu morcovi si mere:

Merele se spală, se curăță de coajă și se răzuie pe răzătoarea mare, după care se pun la călit într-o cratiță în care s-au pus în prealabil două linguri de ulei. Când merele încep să se înmoaie, se adaugă 4 linguri de zahăr tos și se amestecă mereu, ca să nu se prindă de fundul cratiței și ca să se lege până la consistența unui gem scăzut bine (să nu fie zemos!). Când umplutura de mere a scăzut, se ia de pe foc și se lasă la răcit, după care se adaugă 1-2 lingurițe de pudră de scorțișoară și se amestecă bine, până la uniformizare.


Morcovii (3-4) se curăță de coajă, se spală și se răzuie pe răzătoarea fină.


Uleiul și zahărul se mixează bine și se adaugă apoi morcovii răzuiți, vanilia, praful de copt, bicarbonatul stins în zeamă de lămâie și apa minerală. Când zahărul s-a topit, se adaugă treptat făina albă și se formează un aluat care să poată fi întins.


Se ia 3/4 din aluat și se întinde în tava prevăzută cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Se nivelează aluatul și se înțeapă pe toată suprafața. Peste el se întinde în strat uniform, umplutura de mere, iar apoi se scot vișine din dulceață (fără sirop) și se așează în așa fel încât să fie în mijlocul prăjiturilor, când vor fi tăiate.


În restul de aluat se încorporează treptat 1/2 cană de făină albă și se frământă bine pentru uniformizare. Când acest aluat este suficient de tare și de legat, se rade peste prăjitură, pe răzătoarea mare și apoi tava se dă la cuptor la foc potrivit.


Când hârtia se poate desprinde de aluat și se vede că la baza inferioară, prăjitura este coaptă, iar deasupra este puțin rumenită, se scoate din cuptor, se presară zahăr pudră și când s-a mai răcorit se taie, având grijă ca fiecare bucățică să fie decorată cu o vișină.

 

TIPS-URI

1

Se adaugă apă minerală în aluat ca să se lege, să nu se rupă ușor. Dacă nu este post, puteți adăuga lapte, sau smântână.

2

Aluatul ar putea absorbi mai mult de trei căni și jumătate de făină albă, dar atunci ar fi prea dens. Pentru că s-ar putea să fie mai dificil să întindeți o foaie, fără să se rupă (fiind fraged) luați trei sferturi din aluat și întindeți-l în tavă cu o lingură, nivelați-l bine și apoi înțepați-l cu o furculiță, înainte de a pune umplutura de mere.

3

1/4 din aluat va servi la decor, așa că va trebui să fie mai vârtos. Adăugați în el 1/2 cană de făină albă și obțineți ce vă trebuie.

4

Umplutura la această prăjitură poate fi și gem, după preferință, sau nucă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura de post, cu morcovi si mere" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (28)

RODIMUR 1

15.08.2017, 07:34

Mulțumesc frumos, Daniela!

RODIMUR 1

15.08.2017, 07:35

Mulțumesc frumos, Oana! Sunt și foarte moi și bune! Un deliciu!

RODIMUR 1

15.08.2017, 07:36

Mulțumesc frumos, Kytz! Sunt foarte bune...

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

8490 puncte

Constelatialeu

7650 puncte

RODIMUR

7180 puncte

mirela0911

6460 puncte

Rocsi

5000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert prajitura cu visine si urda
  • 13

    D

  • 14

    L

  • 15

    MA

  • 16

    MI

  • 17

    J

  • 18

    V

  • 19

    S

RETETA RECOMANDATA
Pandispan cu branza, visine si bezea