Desert prajitura Elena

de Ancutsa in Prajituri, 21 Mai 2017 | 2227 vizualizari

 

De ziua mea, v-am adus ceva bun :) o prajitura cu blat de negresa (al doilea in topul preferintelor mele, dupa blatul cu nuca), caramel si crema de cafea. Crema de cafea pe care am pregatit-o pentru tortul surorii mele, a incantat toata familia, asa ca am pregatit-o si pentru ziua mea.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 200 g Rama Maestro 72% grasime
  • Galbenusurile de la 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 1 varf de lingurita de sare
  • 10 linguri de lapte
  • 4 linguri rase de cacao
  • 5 linguri de faina
  • 1 plic praf de copt
  • Pentru caramelul cremos:
  • 5 linguri de zahar
  • Apa
  • 50 g unt
  • 200 ml smantana pentru gatit 23% grasime La Dorna
  • pentru crema de cafea:
  • o cutie mascarpone (250 g)
  • 5 linguri zahar pudra vanilat
  • 200 ml frisca lichida batuta
  • Un plic cafea solubila
  • Confetti de zahar si fire de zahar de la Dr. Oetker
Portii: 16
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Elena:

 

Blatul:

Se separa ouale si se folosesc doar galbenusurile (albusurile se pot pastra la frigider pentru alta prajitura). Se amesteca margarina cu zaharul, cu mixerul, se adauga galbenusurile unul cate unul. Apoi se adauga si laptele, cacaua, faina, praful de copt si se amesteca usor cu lingura.

Se pune compozita intr-o tava pregatita cu foaie de copt si se da la cuptorul incins, pentru 20-25 de minute, la foc mediu. Cand este gata, se lasa la racit.

Caramel cremos:

Caramelul l-am vrut mai subtire, mai cremos, asa ca am folosit mai multa smantana, insa fiecare poate adapta cantitatile in functie de preferinte.

Inainte de a va apuca de treaba, trebuie sa aduceti ingredientele la temperatura camerei. Puneti smantana intr-un ibric, ca sa o turnati mai usor cand veti avea nevoie.

Astfel, se pun pe foc mic, intr-o craticioara cu fundul gros (pe care eu o folosesc si cand fac inghetata), zaharul si apa cat sa-l acopere. Se lasa sa fiarba si sa se topeasca zaharul si, cand siropul devine auriu, se da de pe foc, se adauga untul, se pune inapoi pe foc, amestecand de-acum tot timpul. Va face o spuma aurie, trebuie amestecat in continuare cam un minut, ca se se omogenizeze, apoi se toarna si smantana, incet, cu ibricul. Se mai lasa sa fiarba pana se ingroasa, amestecand mereu. Se da de pe foc. Va arata cremos ca o budinca. Se lasa la racit, atunci veti vedea ca se va mai ingrosa.

Crema de cafea:

Se bate cu mixerul frisca lichida pana devine cremoasa. Separat, intr-un castron mare, se bate cu mixerul, la viteză mică, crema mascarpone cu zahărul pudră vanilat, adaugand treptat frisca si cafeaua solubila. De data aceasta, am pus mai multa frisca si am folosit cafea solubila Doncafe, e mai intensa.

Asamblare si decor:

Se toarna caramelul peste blat, niveland cu grija, se orneaza cu crema de cafea cu ajutorul posului si se decoreaza cu confetti si fire de zahar.

Se da la frigider pana la servire.

 

Pofta Buna!

 

 Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:  http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/05/prajitura-elena.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Elena" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Placinta cu mere