Desert prajitura Kati

de Criss in Prajituri, 16 Ian 2011 | 51231 vizualizari

 

Este una din prajiturile foarte vechi si foarte bune din caietul cu retete al mamei mele. N-am mai facut aceasta prajitura cred, de mai bine de 10 ani si acum mi-am amintit de ea. Am facut-o cu niste modificari fata de reteta originala.

 

INGREDIENTE

Foi:

  • 500 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 200 g unt/margarina
  • 3 galbenusuri
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 150 g zahar
  • zahar vanilat
  • 3-4 linguri smantana

Crema:

  • 200 g unt
  • 120 g zahar pudra
  • 1 borcan dulceata de visine
  • foaia zdrobita
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom 
  • o cescuta visine din visinata (optional)
  • cateva visine din congelator
  • 200 g biscuiti macinati

Glazura:

  • 5 albusuri 
  • 10 linguri zahar 
  • 30 g ciocolata rasa
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Kati:

Foi: Faina se amesteca cu praful de copt, zaharul, vanilia, coaja de lamaie, galbenusurile si untul. Se adauga smantana cat cuprinde ca sa iasa un aluat potrivit de moale (cam 3-4 linguri). Aluatul astfel obtinut se imparte in trei parti egale si se intind 3 foi de marimea tavii. Se coc pe rand pe dosul tavii unse cu unt si tapetata cu faina.


Fiecare foaie se inteapa cu o furculita ca sa nu se umfle la copt. Se coc relativ repede, aproximativ 10 minute, asadar fiti atente la cuptor sa nu se arda foile.


Cele mai frumoase doua foi se pastreaza iar a treia se faramiteaza.


Crema: Se amesteca untul cu zaharul pudra pana devine spumos, se adauga cacaua, biscuitii si blatul zdrobit, dulceata de visine, visinele din visinata si cele proaspete (sau decongelate). Umplutura astfel obtinuta trebuie sa aiba consistenta asemanatoare cu a salamului de biscuiti, deci sa nu fie moale.


Se insiropeaza cu esenta de rom prima foaie. Eu am pus esenta intr-o cescuta si cu o pensula am uns foaia. Se pune toata umplutura, apoi a doua foaie insiropata.


Glazura: Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul si se bat in continuare deasupra pe aburi pana se dizolva zaharul. Se intinde spuma pe toata prajitura si se rade deasupra ciocolata. Ar fi aratat mai bine daca faceam niste aveline cu poshul, insa era trecut de ora 22 cand am terminat prajitura si n-am mai avut chef. Prajitura se taie a doua zi cu un cutit bine ascutit, inmuiat in apa, pentru a nu se lipi spuma si a se taia frumos feliile de prajitura.

 

TIPS-URI

1

Reteta prevede 150g de zahar pentru crema, deci puteti pune si mai mult, eu am considerat suficient 120 g.

2

Reteta originala are 3 linguri gem de caise, dar mie imi place mai mult cel de visine :)

3

Esenta de rom nu am pus-o la crema, am folosit-o la insiroparea foilor.

4

Pentru glazura sunt suficiente si 3 albusuri, dar eu aveam in congelator 5 si le-am pus pe toate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Kati" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (44)

KATHERINE 1

07.01.2013, 19:22

Miri2ro,"foaia zdrobita" inseamna una dintre foi care se va zdrobi cu ajutorul unui sucitor,eu personal am dat-o prin masina,am macinat-o alaturi de biscuiti.

MOKUSKA 1

17.02.2014, 17:59

Una dintre prajiturile mele preferatele

Criss 1

18.02.2014, 09:08

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Dovlecei la borcan pentru iarna
  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura felie de lapte