Desert prajitura Petre Roman

de Rocsi in Prajituri, 11 Ian 2018 | 416 vizualizari

 

Prajitura aceasta imi doream de mult timp sa o pregatesc, doar ca, citind mai multe retete, mi s-a parut enorma cantitatea de zahar caramelizat ce trebuia folosita si eu nu iubesc prajiturile foarte dulci. Acum de sarbatori m-am hotarat totusi sa o fac dar sa micsorez cantitatea de zahar. Nu s-a intamplat absolut nimic si este minunata. Cand aveti ocazia sa o incercati si voi!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat (3 foi):
    • 9 oua
    • 9 linguri de zahar
    • 12 linguri lapte
    • 15 linguri nuca macinata
    • 14 linguri faina
    • 1 praf de copt
    • 3 linguri zeama de lamaie
    • coaja rasa de lamaie
    • un praf de sare
    Pentru crema:
    • 1 litru de lapte
    • 4 galbenusuri
    • 6 linguri de zahar
    • 9 linguri amidon
    • 250 gr unt de 72% grasime
    • 2 lingurite vanilie
    Pentru glazura:
    • 100 ml frisca lichida
    • 150 gr ciocolata neagra
    In plus:
    • 9 linguri de zahar pentru caramel
    • fulgi decupati din pasta de zahar pentru decor
Portii: 35
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Petre Roman:

Incepeti cu pregatirea cremei, ca sa aiba timp sa se raceasca.


Intr-o cratita mai groasa amestecati galbenusurile cu zaharul. Adaugati amidonul, laptele putin cate putin, dar tot, invartiti bine pana se desface complet amidonul. Transferati cratita pe foc, focul sa fie potrivit, amestecati cu un tel continuu pana crema se ingroasa ca o budinca. Cand este gata, luati crema de pe foc, adaugati untul moale, amestecati bine pana este untul bine incorporat. La final adaugati vanilia. Acoperiti crema cu folie, o dati la loc racoros sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit, o mixati 1 minut.


Blatul: Intr-un bol mixati galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Adaugati laptele, apoi nuca macinata, faina si praful de copt.


Separat, bateti spuma albusurile cu un praf de sare, iar la final adaugati si zeama de lamaie. Incorporati albusurile si coaja rasa de lamaie, in compozitia de galbenusuri, amestecati usor cu o paleta. Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal. Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt o tava mare de aragaz, turnati prima parte de compozitie si o nivelati.


Introduceti foaia de blat in cuptorul incins, la 180 de grade c, pentru 12 minute, iar cand este gata, o scoatem din cuptor si la fel procedam si cu celelalte doua. Le lasati sa se raceasca.


Cele 9 linguri de zahar le puneti la caramelizat intr-o cratita. Cand s-a caramelizat, il impartiti pe cele 3 foi reci, cu lingura, dar foarte repede pentru ca se intareste imediat. Lasati foile cu caramel 10 minute sa se racoreasca. Asezati prima foaie in tava cu caramelul in sus, puneti jumatate din crema o nivelati. Asezati a doua foaie cu caramelul in jos, restul de crema, nivelati si ultima foaie tot cu caramelul in jos.


Glazura: Intr-un vas de inox rupeti ciocolata bucatele, turnati frisca lichida. Puneti vasul pe baie de aburi, amestecati continuu pana ciocolata este complet topita. Luati glazura de pe foc, o turnati pe mijlocul prajiturii, apoi cu o paleta o intindeti spre margini. Lasati sa se racoreasca glazura 10-15 minute, apoi o decorati cu fulgi din pasta de zahar. O dati la rece peste noapte, apoi o portionati si serviti. Sa aveti pofta!


Sursa de inspiratie

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Petre Roman" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Easy Curl

- 20 %
169.99 lei
135.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (32)

Lau 1

14.01.2018, 10:49

sigur este delicioasa

Catalina L 1

14.01.2018, 20:52

superba, bravo

Rocsi 1

15.01.2018, 20:01

Lau, Catalina, va multumesc!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

11700 puncte

Lau

Lau 9

9710 puncte

MotanLaOale

8780 puncte

mihaelar63

7900 puncte

mirela0911

6920 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu caise