Desert tarta cu matcha si lamaie

de simona72 in Prajituri, 13 Aug 2019 | 2523 vizualizari

 

Ce este matcha?  O pudra fină obținută prin măcinarea frunzelor de ceai verde. Doar atât o să spuneți? Ei bine!! Matcha este considerat cel mai sănătos ceai pe care-l poți bea la ora actuală. Conține o cantitate mare de antioxidanți, minerale, vitamine și aminoacizi. O ceașcă de matcha conține antioxidanți cât 10 cesti de ceai verde obișnuit. Te poți bucura de matcha nu doar printr-o ceașcă de ceai. Este folosită mai nou la prepararea deserturilor, la budinci, latteu-ri, cocktail-uri... Pulberea de matcha, adica de ceai verde, este amaruie daca este folosita in cantitate prea mare. De aceea este bine sa puneti cate putin apoi sa gustati si sa suplimentati daca este necesar. Ca sa prind gustul am facut pentru inceput un ceai, apoi un smoothie cu banane.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluatul de tarta:
  • 70 gr unt gras 82% rece de la frigider
  • 140 gr faina
  • 1 praf de sare
  • 20 gr cacao neagra
  • 2 linguri zahar
  • 1 galbenus
  • 1 lingura smantana grasa 40%
  • Petru crema:
  • 100 gr smantana pentru frisca
  • 100 gr mascarpone
  • 50 gr ciocolata alba
  • 2 galbenusuri
  • 60 gr zahar pudra+60 gr zahar tos
  • 2-3 fasii de coaja de lamaie bio+1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • Zeama de la jumatate de lamaie
  • 1 lingurita matcha
  • 1 pliculet de 2 g agar agar+4 linguri apa calda
  • Pentru ganache de ciocolata:
  • 75 gr ciocolata 52% cacao
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 1 pumn de caju taiat grosier
  • Pentru decor facem o bezea frantuzeasca din:
  • 100 gr albus
  • 100 gr zahar tos
  • 100 gr zahar pudra
  • Un praf mic de sare
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • ½ lingurita matcha
Portii: 9
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tarta cu matcha si lamaie:

Pentru aluatul de tarta: untul rece taiat cuburi se pune in bolul unui robot de bucatarie. Se adauga faina, cacaua si sarea. Se mixeaza cateva secunde pana obtinem niste firimituri. Peste firimituri punem galbenusul de ou si smantana. Mixam pentru alte cateva secunde pana aluatul se leaga si se desprinde de pe peretii vasului. Smantana are rolul de a fragezi si mai tare aluatul. Daca doriti, puteti sa o inlocuiti cu 1-2 linguri apa rece. Se impacheteaza aluatul in folie alimentara si se da la frigider pentru 20 minute. Pe masa usor infainata se intinde aluatul intr-o foaie rotunda. Se ruleaza aluatul pe sucitor si se intinde intr-o tava de tarte, de preferat cu marginile detasabile. Se inteapa aluatul cu o furculita. Se pune o o hartie de copt pe fundul aluatului si se pune peste hartie bile speciale sau fasole. Se coace aluatul in orb 20 minute la 175-180 grade C. Se indeparteaza hartia de copt si bilele si se mai coace aluatul simplu alte 20 minute. Se lasa sa se raceasca pe un grilaj.

Pentru ganache: smantana pentru frisca se incalzeste pana aproape ajunge aproape sa fiarba. Se adauga peste ciocolata taiata grosier, se amesteca cu un tel pana ciocolata este topita. Se adauga caju-ul taiat grosier, se amesteca. Se pune compozitia pe fundul tartei si se da la frigider.

Pentru crema: smantana pentru frisca se pune intr-o craticioara, se adauga 2-3 fasii de coaja de lamaie bio. Atentie sa fie doar partea galbena de la lamai. Se pune pe foc si cand smantana devine fierbinte, aproape de punctul de fierbere, se da deoparte. Se scoate coaja de lamaie si se pune peste ciocolata alba taiata bucati. Se amesteca cu un tel pana se topeste ciocolata. Se da la frigider pentru minim 30 minute.  Mascarponele se amesteca cu un tel impreuna cu zaharul pudra si coaja de lamaie rasa.Se amesteca cu frisca batuta. (Tips: cand cumpar mai multe lamai bio, le spal, le sterg, dau coaja pe razatoare si o pun intr-un borcanel. Adaug zahar si pastrez la frigider)

Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul tos pana se albesc si se ingroasa. Se pune vasul pe baie de aburi si se continua mixarea pana zaharul este topit. Se adauga crema de galbenusuri peste crema de frisca. Se amesteca cu un tel tip para pana la incorporare.

Agar agar-ul se pune intr-un vas impreuna cu 4 linguri apa fierbinte. Se pune pe foc, se amesteca constant si se fierbe 1-2 minute. Agar agar se fierbe intre 1-5 minute si se poate folosi o cantitate mai mare de lichid pentru fierbere. Se lasa sa se tempereze, sa nu fie fierbinte, dar nici rece pentru ca se ingroasa. Se adauga la crema facuta anterior. Se imparte crema in doua. Intr-un vas se pune zeama de lamaie, iar in celalalt se pune matcha. Crema galbena si acrisoara de lamaie se pune in tarta peste ganache-ul de ciocolata. Se da la frigider pentru 15-20 minute. Avantaj ca se intareste mai repede ca si gelatina, este un produs 100% natural, vegetal, fara gust sau miros.

Intre timp facem crema de matcha. Pulberea de matcha, adica de ceai verde, am dizolvat-o in 2 linguri apa calda. Am pus pasta verde peste crema si am amestecat. Pentru ca nu se dizolva foarte bine am folosit un blender vertical ca si cel pe care-l folosim la supele crema. A iesit perfect!! Se pune crema de matcha peste cea de lamaie si se da tarta din nou la frigider.

Pentru decor am facut o bezea, ca tot aveam albusuri ramase… Pentru bezeaua frantuzeasca se cantaresc albusurile, se pune atata zahar tos si zahar pudra cat cantaresc albusurile. Se adauga la inceput un praf mic de sare peste albusuri si zaharul tos. Se mixeaza (eu am folosit un mixer planetar) pana obtinem o bezea ferma. Se adauga zaharul pudra si putina zeama de lamaie. Mixam pana bezeaua este ferma si lucioasa. Se adauga matcha si se mixeaza pana la incorporare. Se pune intr-un pos si se decoreaza tarta. Cu restul de bezea ramasa puteti sa faceti bezele… Asta e tot! Puteti sa va mai jucati cu decorul, portionati si serviti. O tarta deosebita, rafinata si delicioasa!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta cu matcha si lamaie" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4847 puncte

oanapl

1550 puncte

mihaelar63

1439 puncte

madi_marin

1092 puncte

Rocsi

749 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Zserbo Szelet - Greta Garbo