Desert tort cu zmeura si whisky

de Gherca Daniela in Torturi, 3 Ian 2021 | 579 vizualizari

 

"Retete festive de iarna"
Tortuletul nostru de Revelion!
Un deliciu cu aroma de zmeura si crema de whisky! Un tortulet micut care se face rapid si are efect la orice masa festiva si nu numai! 

 

INGREDIENTE

  • Blat: Tava de aragaz si decupat 2 cercuri de 19cm
  • 4 oua mari
  • un praf de sare
  • 120g zahar
  • 100g faina
  • 20g cacao
  • esenta de rom
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru mousse-ul de zmeura:
  • 150g zmeura indulcita (coulis)
  • 50g ciocolata alba
  • 2 foi de gelatina
  • 50g iaurt
  • 150ml smantana pentru frisca + 1 lingura zahar pudra
  • Pentru jeleu:
  • 200g zmeura indulcita (coulis)
  • 1.5 foi de gelatina
  • Pentru mousse-ul de whisky:
  • 1 galbenus
  • 25g zahar
  • vanilie dupa gust
  • 100ml lapte
  • 50ml crema de whisky (Sheridan's fara partea alba (lapte) am pus eu)
  • 1.5 foi de gelatina
  • 125ml smantana pentru frisca + 1 lingura zahar pudra
  • Ornamente: ciocolata si macarons sau dupa imaginatie
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu zmeura si whisky:

Pentru Blat: Separam albusurile de galbenusuri.


Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, apoi adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul.

Adaugam faina cu cacaos si praful de copt cernute, omogenizam bine, iar la final adaugam esenta de vanilie.


Compozitia rezultata o turnam in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt pentru 5-10 minute sau facem testul cu scobitoarea. Cand s-a racit decupam 2 cercuri de 19cm.

Sirop: Apa+zahar+esenta de vanilie dupa gust si cat de insiropat il doriti!


Pentru mousse-ul de zmeura:

Incalzim zmeura intr-un ibric, adaugm ciocolata alba bucatele mici pana se topeste, lasam sa se racoreasca. Hidratam gelatina in apa rece . Cand zmeura nu mai este fierbinte, adaugam gelatina hidratata, iar cand ajunge aproape de temparatura camerei punem si iaurtul, amestecam si lasam sa se raceasca complet. Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma si aerata, apoi o unim cu crema de zmeura si omogenizam.

Pentru jeleul de zmeura:

Hidratam gelatina in apa rece. Zmeura o incalzim (atentie nu fierbinte), apoi adaugam gelatina hidratata si omogenizam.


Pentru mousse-ul de whisky: Hidratam gelatina foi in apa rece, cat sa o acopere in totalitate.

Galbenusl il mixam cu zaharul si vanilia pana isi schimba culoarea.

Laptele impreuna cu crema de whisky le punem intr-un ibric pe foc pana se incalzesc.

Turnam in fir subtire laptele aromat peste galbenus amestecand energic.

Punem din nou pe aragaz, la foc mic si amestecam mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa si alcoolul s-a evaporat.

Dam deoparte, lasam sa se racoreasca 2-3 minute, apoi adaugam gelatina stoarsa bine de apa, omogenizam si lasam sa se raceasca in totalitate.

Cand crema este rece, batem repede frisca lichida impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o consistenta cremoasa, nu sa stea bat, apoi adaugam cate 2 linguri de frisca in bolul cu crema si mixam, continuam asa pana incorporam frisca cu crema si obtinem un mousse pufos si cremos.


Asamblare: Fiecare crema + jeleul le preparam atunci cand trebuie turnate in inel ci nu inainte!!! Blatul il asezam pe un platou, asezam inelul de marime 19cm, insiropam si peste punem mousse-ul de zmeura, apoi lasam la frigider circa 20 minute. ( timp in care avem timp sa ne ocupam de jeleu) Peste zmeura punem al doilea blat, insiropam si turnam jeleul, dam la rece pana se intareste (cam o ora), apoi turnam si mousse-ul de whisky. Invelim in folie de plstic si-l dam la rece pana a doua zi. Scoatem inelul si-l ornam dupa bunul plac; eu am ales ceva simplu, dar voi il puteti inveli si-l orna cu glazura sau dupa imaginatie! Sper sa va inspire!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu zmeura si whisky" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (20)

Ancutsa 1

04.01.2021, 15:34

Delicios! La multi ani!

oanapl 1

04.01.2021, 16:37

Ce bine arată! La mulți ani!

dantes 1

05.01.2021, 11:24

Delicios!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

7063 puncte

katty

6373 puncte

Rocsi

5828 puncte

Constelatialeu

5665 puncte

oanapl

4396 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert tort Martisor
  • 23

    MA

  • 24

    MI

  • 25

    J

  • 26

    V

  • 27

    S

  • 28

    D

  • 01

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Desert tort spirala cu crema de cafea si mascarpone