Desert tort de gutui

de RODIMUR in Torturi, 30 Oct 2017 | 6620 vizualizari

 

Pentru că încă mai sunt gutui în piețe, m-am găndit să fac ceva dulce cu acest fruct parfumat al toamnei. Preparându-l, îmi spuneam că-l voi decora cu frișcă (tot am smântână grasă, bună și proaspătă în frigider) și cu peltea, tot de gutui, mai ales că mi-a ieșit perfect din toate punctele de vedere (gust, aspect și consistență).
Dar văzând ce culoare frumoasă are și știind cât de parfumate sunt gutuile, am renunțat la orice idee de decor. Tortul meu de gutui va rămâne așa, simplu, ca să nu acopăr gustul special, parfumat și natural al fructului, cu frișca cea de toate zilele...
Tortul de gutui se prepară aproape la fel ca cel de mere. Doar cantitățile ingredientelor diferă puțin.

 

INGREDIENTE

  • 3-4 gutui (eu am folosit 3)
  • 100 grame de unt
  • 200-250 grame de zahăr tos
  • Pentru blat
  • 5 ouă
  • 250 grame de zahăr tos fin
  • 100 grame de făină albă
  • 1 plic de vanilie
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui
  • Pentru sirop
  • 4 linguri de zahăr
  • 6 linguri de apă
  • esență de lămâie (câteva picături)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort de gutui:

Se spală gutuile și se curăță de puf, după care se șterg bine cu un prosop curat, se feliază și se curăță de coji și de cotoare. 

În  forma pentru blaturi, sau într-o cratiță specială pentru acest scop (eu folosesc o cratiță specială numai pentru blaturi, care se potrivește perfect cu suportul de tort) se pune untul feliat, pe toată suprafață și deasupra se toarnă zahărul, în așa fel încât să se niveleze baza. Știind că gutuile sunt puțin acrișoare, eu am folosit 250 grame de zahăr tos.

Feliile de gutui se așează radial, în cerc, de jur împrejurul formei pentru tort, iar în mijloc și între felii se așează bucățele de gutui. Se presară 2-3 linguri de zahăr tos peste gutui, după care se dă cratița la cuptor la foc mediu, până ce se topește untul, zahărul se dizolvă, iar feliile de gutui se înmoaie.

Când gutuile s-au înmuiat și zahărul s-a dizolvat, se scoate cratița din cuptor și se lasă să se răcorească, iar cuptorul se stinge.

Între timp se prepară compoziția pentru blat. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează, încorporându-se pe rând, puțin cîte puțin, zahărul, vanilia, gălbenușurile, făina și la urmă uleiul.

Compoziția rezultată se toarnă în cratiță/formă peste gutuile răcorite, se nivelează și se dă la cuptor, aproximativ 30-35 de minute, la foc mediu, până ce blatul crește și se rumenește frumos. Atunci se scoate cratița/forma din cuptor și se lasă să se răcorească timp de 7-8 minute.

Se prepară un sirop legat (dar nu tare!) din 4 linguri de zahăr tos și 6 linguri de apă. Când siropul este legat ușor, se lasă să se răcorească puțin și apoi se adaugă în el câteva picături de esență de lămâie (sau zeamă de lămâie).

Când siropul s-a răcorit puțin, se toarnă peste tort, distribuindu-l uniform pe toată suprafața (și în mod special pe margini), se lasă 3-4 minute, după care se răstoarnă rapid și sigur în platou, sau în suportul pentru torturi.

Se poate decora cu frișcă, ciocolată răzuită, sau topită, ornamente de decor, dulceață...

 

TIPS-URI

1

Gutuile sunt greu de curățat și de tăiat. Tăiați-le în patru și apoi fiecare sfert încă în două bucăți. Curățați feliile de gutui de cotor și de partea lemnoasă și tare care înconjoară miezul fructului.

2

Pentru că gutuile sunt acrișoare e bine să folosiți suficient zahăr.

3

Dacă veți mixa bine albușurile și nu veți opri mixarea până la terminarea compoziției pentru blat, nu va fi nevoie să folosiți praf de copt. Oricum, rețeta nu are acest ingredient în listă.

4

Lăsați răgazul indicat în descrierea rețetei pentru ca blatul, siropul și tortul să se răcorească, pentru a avea o formă frumoasă în final.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort de gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (36)

RODIMUR 1

01.11.2017, 10:08

Așa este, Ksenya! E un fruct rafinat și special. Orice facem din el este foarte bun... Mulțumesc frumos!

Ancutsa 1

25.10.2018, 15:03

Ce frumos si aromat!

RODIMUR 1

25.10.2018, 15:36

Da, Ancutsa...A fost tare bun...! Mulțumesc frumos pentru apreciere!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Reteta de tort Irina cu crema de afine de padure