Dulceata de prune cu vanilie

de Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii in Dulceata / Gem, 22 Sep 2013 | 4892 vizualizari

 

Dulceturile, gemurile, conservarea prin fierbere in general, este o metoda neagreata in bucataria mea. Si va zic si de ce: pentru ca nu ma impac cu ideea de a fierbe fructele timp de minim o ora si pe care sa le inec in zahar, cand pot foarte bine sa le consum proaspete. Prin fierbere, proprietatile nutritive ale fructelor se pierd si ramanem doar cu o zeama de fructe cu multe calorii. Cu foarte putine exceptii si in cantitati foarte mici, mai fac dulceata dar cum ziceam, rareori si obligatoriu usor condimentata.
Factorul decisiv in acest caz au fost primele prune din gradina proprie, din soiul Tuleu Timpuriu, zemoase, gustoase, aromate, declansatoare ale efectului non-stop-eating-plums. Am gasit ca si potrivita combinatia intre prune si vanilie, exceptionala chiar. O dulceata perfecta pentru clatite, pancakes si orez in lapte. Ah si se combina nemaipomenit si cu inghetata. Un deliciu, va zic! Cat despre culoare, nu stiu ce sa zic, a fost pura magie!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg prune (fara samburi);
  • 4-5 linguri zahar alb bio;
  • zeama de la o jumatate de lamaie;
  • 3 pastai de vanilie; 
  • 1 fiola esenta de vanilie;
  • 2 lingurite extract de vanilie.
Portii: 5
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de prune cu vanilie:

  1.  Prunele se spala, se indeparteaza codita si se scot samburii. Am cantarit prunele dupa ce am scos samburii. 

2. Se aseaza in oala, se adauga zaharul, extractul de vanilie, pastaile de vanilie si zeama de lamaie.

3. Se fierb la foc mic pentru minim o ora.

4. Intre timp se sterilizeaza borcanele (metoda mea: intr-o tava asez un servet de bucatarie umezit, pun borcanele si las in cuptorul incalzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute. Borcanele au fost in prealabil spalate si uscate).

5. Dupa ce s-a fiert dulceata, se scot pastaile de vanilie, se despica si se extrag samburii de vanilie. Extractul din pastai se reintroduce in dulceata. Se adauga esenta de vanilie si se amesteca.

6. Dulceata se toarna in borcane, capacele se strang etans si se lasa rasturnate pana a doua zi, acoperite cu patura.

Am zis si mai repet: nu am folosit niciun conservant si am dulceata din primavara in camara care a ramas intacta si nevatamata. So, aveti curaj si renuntati la conservanti.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de prune cu vanilie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

anca_rm 1

23.09.2013, 12:49

Buna reteta ta

Bya Ralu 1

23.09.2013, 16:23

super

Ancutsa 1

07.06.2019, 16:07

Foarte buna!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Dulceata de prune