Fructe murate in otet (reteta Motan)

de MotanLaOale in Muraturi, 3 Oct 2013 | 5950 vizualizari

 

La mine in familie se pun in fiecare an. Am inceput cu gutui si prune si apoi am tot adaugat fructe. Sunt foarte bune, dulci acrisoare si merg alaturi de celelalte muraturi la o masa deosebita. Merita sa incercati!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg gutui
  • 1 kg prune
  • 1 kg mere
  • 1 kg pere tari
  • 1 kg nectarine
  • 1 kg struguri de masa albi
  • 1 kg struguri de masa negri
  • 3 radacini hrean
  • 1 legatura busuioc
  • menta
  • boabe de mustar
  • OTETUL
  • 1 l otet de vin
  • 5 l apa
  • 1 lingura sare la litru de compozitie
  • 6 linguri zahar la litru de compozitie
  • 1/2 lingurita de boabe de mustar la litru de compozitie
  • busuioc
  • menta
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fructe murate in otet (reteta Motan):

Borcanele se spala si se sterilizeaza. (eu am folosit borcane de 800 ml)


Se folosesc fructe in functie de cate borcane vreti sa faceti.


Fructele se spala si se sterg de apa.


Prunele se lasa intregi, se aleg cele mai mici si mai tari.


Boabele de struguri se scot de pe ciorchini.


Gutuile, merele, perele, nectarinele se curata de seminte si se taie bucati potrivite. (nu se curata de coaja)


Hreanul se curata si se taie fasii de 4-5 cm lungime.


In borcane se pune la fund un varf de lingurita de boabe de mustar, 3-4 fasii de hrean si un varf de busuioc.


Se pun fructele in borcane in orice ordine, aproximand sa fie cam aceiasi cantitate din fiecare.


Se bat si se scutura borcanele sa se aranjeze cat mai bine bucatile de fructe.


Deasupra in fiecare borcan se pune un varf de busuioc si un un varf de lingurita de menta uscata (nu am avut proaspata) si 2-3 fasii de hrean.


Intr-o oala se pune otetul, apa, sarea, zaharul, boabele de mustar, 3-4 fire de busuioc, 1/2 lingurita menta uscata si se pune la fiert cu capac.


Borcanele se pun pe cutite si se infasoara in prosop ud.


Cand compozitia a dat in clocot 2-3 minute se ia de pe foc si se lasa 3-4 minute.


Cu un polonic se ia din compozitia fierbinte si se toarna in borcane pe rand pana se umplu.


Cand sunt toate umplute se rotesc sa iasa aerul, se completeaza cu compozitie, se pun capacele si se lasa sa se raceasca pana devin caldute.


Se invelesc in ziare, se pun intr-o cratita inalta cu ziar pe fund, se pune apa pana sub capacele borcanelor si se pune la fiert.


Se fierb 20 minute din momentul in care capacele sunt fierbinti la mana.


Se scot dupa 20 de minute si se pun in patura la racit.


Cand se racesc se duc in camara sau in dulapul din balcon.


Sunt bune si dupa 2 ani!

 

TIPS-URI

1

Se pot pune doar fructele care va plac, sau altele, in proportiile care va plac.

2

Se pot pune si separat, fiecare fruct intr-un borcan.

3

Ideal este sa se foloseasca menta proaspata

4

Obligatoriu otetul trebuie sa fie din vin de 9 grade.

Daca ti-a placut reteta noastra "Fructe murate in otet (reteta Motan)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (38)

MotanLaOale 1

05.10.2013, 22:03

mihaelar63 1

11.08.2014, 16:53

Ce buna reteta

MotanLaOale 1

11.08.2014, 16:59

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Fasole batuta
  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

  • 25

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Castraveti la otet