Fursecuri asortate - cookies

de Rita Ilies in Prajituri, 20 Dec 2013 | 2472 vizualizari

 

În română, cuvântul fursec provine din limba franceză ( four-sec ) însemnând ”cuptor uscat”.
Ca să ne întoarcem în timp și să ne imaginăm transformarea acestor minunate prăjiturele, de la cele mai fragede începuturi până azi, ar trebui să derulăm XIV secole.
Se spune că povestea lor începe în secolul VII, când zahărul devenise un aliment comun în Persia. Se asemănau cu niște turtițe realizate din zahăr și nuci.
Aceste începuturi primitive în ale artei culinare nu au dat o valoare aparte fursecurilor, ci mai degrabă, le-au clasat ca fiind un aliment nelipsit al drumeților, o hrană utilă, ușor de transportat cu proprietatea de a rezista bine în timp.
Așa au ajuns în Europa, odată cu migrațiile musulmane. Au fost primite și apreciate de societate, chiar și în bucătăriile regale. Odată cu trecerea timpului s-au diversificat, iar fiecare regiune în parte a contribuit la îmbunătățirea rețetei originale și la crearea unor noi forme.
Fursecurile au primit noi denumiri. Astfel, tradiționalele specialități olandeze ”koekje”, primesc denumirea de ”cookies” odată ajunse în America secolului al XVIII-lea. Aici au fost îmbunătățite cu bucăți de ciocolată, devenind foarte populare.
În principiu, delicioasele prăjiturele și-au păstrat și-n zilele noastre aceeași utilitate, fiind produse uscate, motiv pentru care rezistă mai bine în timp decât prăjiturile cremoase. Sunt ușor de servit și pot fi asociate atât cu micul dejun cât și cu evenimentele selecte.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • 400 g făină
  • 200 g zahăr
  • 200 g untură
  • 100 ml apă
  • 1 ou
  • 1 plic praf de copt
  • 2 plicuri vanilie
  • 1 praf de sare
  • arahide nesărate
  • coaja rasă de la o lămâie sau portocală
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolată albă
  • 100 g ciocolată cu lapte
  • 4 lingurițe ulei
  • drajeuri colorate cu ciocolată
  • nucă de cocos
  • zahăr pudră
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fursecuri asortate - cookies:

Ingredientele se amestecă împreună într-un castron încăpător. Pe o tavă în care am pus hârtie de copt, se formează fursecurile folosind un poș de patiserie și ornând cu drajeurile colorate.


O altă metodă, mai simplă, făcând mici biluțe care apoi se turtesc ușor cu o furculiță și în care se înfig jumătăți de arahide.


După ce s-au copt, se lasă să se răcească. În acest timp, topim ciocolata. Aici, a fost atât de cald, încât am topit ciocolata în 5 minute, la soare. :)

Rupeți-o bucățele și topiți-o pe bain-marie, sau direct în microunde, cam 12 secunde. Adăugați uleiul pentru luciul ciocolatei, apoi amestecați pentru omogenizare.

Puteți să vă jucați cu ciocolata, nu e obligatoriu să le ornați la fel ca și mine. Eu le-am dat și prin nuca de cocos.

Nu uitați să le puneți la rece! Ciocolata trebuie să se întărească!


Celelalte fursecuri, și-anume cele cu drajeuri colorate, le pudrați bine cu zahăr.


Poftă bună!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Fursecuri asortate - cookies" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (6)

MotanLaOale 1

20.12.2013, 22:56

merisor 1

22.12.2013, 09:04

Minunate!

Rita Ilies 1

22.12.2013, 13:59

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

7120 puncte

mirela0911

5800 puncte

Catalina L

5220 puncte

Rocsi

4900 puncte

xana

4070 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert chec cu afine si merisoare
  • 17

    J

  • 18

    V

  • 19

    S

  • 20

    D

  • 21

    L

  • 22

    MA

  • 23

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Saratele

ieri la 19:21

Prăjitură arlechin cu căpșuni

ieri la 16:31

Negresa cu cafea si nuci

de laura_n 6

ieri la 16:26

RETETA RECOMANDATA
Fursecuri asortate