Gem de prune

de portiadelumina in Dulceata / Gem, 14 Sep 2013 | 25393 vizualizari

 

Probabil că unii se plictisesc de introducerile reţetelor, considerând că e musai să trecem direct la produs, ceea ce este o mare greşeală. Până şi un sandviş simplu are nevoie de prezentare, căci are rolul său în alimentaţie. Gemul de prune, (cât mai fără zahăr) ajută organismul enorm. Este detoxifiant, bun pentru constipaţie, are antioxidanţi şi nu aduce atingere pancreasului (cum fac alte dulciuri). Se face uşor, se păstrează bine şi dă gust multor prăjituri ce ne aduc aminte de gustul copilăriei.

 

INGREDIENTE

  • 6 kg pulpă de prune (foarte coapte)
  • 1 kg zahăr
  • mieji de nucă ori sâmburi de prună (după caz, după gust)
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem de prune:

Pentru prepararea gemului de prune avem nevoie de prune sănătoase, cărnoase. Varietatea soiurilor de prună dictează în general şi zahărul ce trebuie adăugat. Eu prefer mai puţin zahăr, un gem mai acrişor, mai apropiat de gustul natural al prunei.

Prunele se spală, se sparg (pentru scoaterea sâmburilor) şi se lasă cel puţin 2 ore (cu zahărul peste ele) pentru a-şi lăsa zeama necesară fierberii.

Se pun la fiert, întâi la foc mare, apoi la foc mic, amestecându-se cu atenţie pentru a se evita lipirea dar şi pentru a nu transforma gemul într-un piure de prune.

Între timp borcanele trebuie spălate, uscate şi sterilizate (la cuptor). După răcire gemul este pus în borcane, căpăcit şi pus din nou la cuptor (în borcane) fără a se ţine foarte mult, (dar atât cât trebuie ,în funcţie de numărul borcanelor, de temperatura setată) pentru a se da un plus de siguranţă în păstrarea lor pe timpul iernii.

Între timp mi-am confecţionat  şi câteva etichete pe care le-am printat la imprimantă.

În speranţa că v-a plăcut, poate am să vin în viitor şi cu ceva clătite, cu gem de prune, fireşte.

Poftă bună! 

 

TIPS-URI

1

Îmi aduc aminte că bunica, pentru înlesnirea amestecatului, pe fundul ceaunului în care făcea gemul, punea câteva pietre (spălate bine înainte). Acestea erau de mare ajutor în momentul amestecatului pentru că frecau uniform fundul vasului de fierbere.

RETETA IN IMAGINI

Gem de prune-0
Gem de prune-1
Gem de prune-2
Gem de prune-3
Gem de prune-4
Gem de prune-5

COMENTARII (42)

portiadelumina

portiadelumina 1

14.09.2013, 20:34

Rocsi, priceput ca un nebucătar începător. Dar învăţ, încet, încet. Mulţumesc!

mena29

mena29 1

20.09.2013, 09:19

Ce bun e! Astept clatitele

Panacris

Panacris 1

21.09.2013, 08:50

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!