Gem si nectar de corcoduse galbene

de Doinavar in Dulceata / Gem, 1 Mar 2013 | 5309 vizualizari

 

Nu stiu de ce corcodusele sunt considerate un fel de “cenusarese” printre fructe. Le vad cum cad pe jos langa borduri, santuri, in gradini si nu prea le aduna nimeni. Sunt printre preferatele mele. Prepar din ele o multime de bunataturi, incepand cu compoturi foarte aromate, gem, chiselita, sirop si nu in ultimul rand, sa va spun un secret: tuica de corcoduse este chiar mai buna decat cea de prune.

 

INGREDIENTE

  • 6 kg de corcoduse bine coapte
  • 1,5 kg zahar pentru gem
  • 200 g zahar pentru nectar
  • 1 plic sare de lamaie
  • 2 plicuri gel fix 3:1
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem si nectar de corcoduse galbene:

Se pun corcodusele in apa rece, se spala bine si se scot din apa bine scurse, direct intr-o oala mare. Adaugati 500 g zahar si puneti oala la fiert la foc mic, amestecand din cand in cand, cam o ora.

Dati corcodusele cu tot cu zeama printr-o sita cu gauri mai mari si puneti la fiert totul, la foc mic, inca 15-20 minute, sa se mai lege. Amestecati 1 kg de zahar cu gel fix si sarea de lamaie, adaugati totul peste gem si mai fierbeti 3-4 minute (conform indicatiilor de pe plic).

Samburii si cojile care raman de la prepararea gemului nu sunt uscate, mai au multa pulpa de fruct. M-am gandit sa prepar din ele un nectar si surpriza: a iesit mai bun decat cel de caise. Asa au crezut toti cei care l-au gustat, ca este de caise. Am pus la fiert totul cu 2 litri de apa si 200 g zahar tos. Dupa ce a dat un clocot, am strecurat din nou zeama, au ramas doar cojile si samburii. Dupa ce s-a racorit, am pus nectarul la rece in sticle. Se poate bea si cu putina apa minerala sau sifon, daca vi se pare prea dulce, sau puneti mai putin zahar.

Puneti borcanele curate si uscate intr-o cratita, pe un servet de bucatarie, apoi puneti apa pana la 4-5 cm inaltime si puneti cratita pe ochiul mic al aragazului, langa oala in care fierbe gemul. Cand s-au infierbantat borcanele, puneti gemul cu un polonic pana se umplu cat mai bine, sa ramana cat mai putin aer. Gemul pare moale, dar cand se raceste se leaga bine. Puneti capacele si duceti borcanele cu tot cu cratita langa locul unde vor sta la perne. Luati fiecare borcan in mana intr-un prosop si strangeti foarte bine capacul, apoi puneti-le pe toate in cuib. Acoperiti cu perne si paturi sa stea la sterilizat pana a doua zi.

Etichetati-le si puneti-le in camara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem si nectar de corcoduse galbene" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

Merisor 1

01.03.2013, 17:31

Ce frumoasa culoare au!

Rocsi 1

01.03.2013, 20:12

Ce bun este!

Lorenutza 1

07.03.2013, 14:41

buna ziua imi permit sa va intreb de unde pot cumpara acel zahar pentru nectar?ca si eu vreau sa fac anul acesta pentru puiutul meu(e topita dupa dulce).va multumesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Gem de corcoduse galbene