Gemul de caise, vis de vară pentru iarnă

de gratziela in Dulceata / Gem, 18 Iul 2011 | 5276 vizualizari

 

Gemul de caise este minunat, parfumat, unic. Şi când spun că este unic nu exagerez. Este ca o fată foarte frumoasă, dar năzuroasă, cu mofturi şi dacă nu eşti atent, devine acră precum…
Reţeta aceasta este o reţetă pe care am testat-o ani la rând şi care dă rezultatele aşteptate. Este un hibrid dintre două reţete ale unor bune prietene, care, cu mulţi ani în urmă mi-au dezvăluit reţetele lor. Eu am luat cam ce am crezut că este mai bine şi aşa a luat naştere reţeta mea.

 

INGREDIENTE

  • 650 gr. caise foarte coapte şi dulci (fără sâmburi)  
  • miez de sâmburi de caise   
  • 350 gr. zahăr
  • ¼ linguriţă sare de lămâie
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gemul de caise, vis de vară pentru iarnă:

Spală caisele  în jet de apă rece fără să le ţii în apă căci îşi vor pierde din parfum. Curăţă de sâmburi tăind  în două caisele. Aşează într-un bol straturi de caise şi zahăr, după care, laşi cam 5-6 ore (poţi să aşezi bolul la rece).

Sfat: este bine ca să foloseşti  cantităţi mai mici, aşa nu va fi nevoie să fierbi prea  mult.

După cele 5-6 ore, vei constata că un strat de suc scaldă caisele, suc ce, cu dărnicie, a fost lăsat de caisele aurii. Dacă ai răbdare, sparge sâmburii de caise şi sfarâmă miezul  în bucăţi medii.

Răstoarnă caisele şi sucul într-o cratiţă şi fierbe cam o oră la foc potrivit, chiar spre mare, dar, trebuie să ai grijă să nu se prindă. Dacă ai o cratiţă cu fundul gros, este foarte bine, căci, te sfătuiesc să amesteci cât mai puţin (fructele vor rămâne întregi). Cam la jumătatea timpului de fiert, răstoarnă şi miezul sfărâmat.

După o oră de fiert, închide focul şi lasă să se odihnească mai multe ore; este de preferat să fierbi seara, pentru ca, a doua zi, să fierbi a doua rundă.

Sfat: eu întotdeauna fierb orice fel de gem sau dulceaţă două zile.

A doua zi mai fierbi încă o oră (eu tot seara îl fierb), adaugă sarea de lămâie (încheagă puţin gemul, şi îl ajută să-şi păstreze culoarea sa minunată), dar înainte de a fierbe, adună tot siropul care pluteşte deasupra. Vei avea un sirop de caise minunat, gemul va fierbe mai puţin  şi îşi va păstra culoarea aurie. Siropul cules mixează-l puţin la blender, după care îl vei dilua puţin cu apă minerală şi vei vedea ce minuăţie te întâmpină în pahar.

Când a trecut ora de fierbere, închide şi lasă puţin să se răcească, după care îl răstorni în borcane. Gemul nu trebuie să fie clocotit, dar nici călduţ, ci mai degrabă  fierbinte. Lasă să se răcească în borcane până a doua zi. Vei constata că s-a făcut o pojghiţă deasupra (care va proteja gemul). Presată deasupra ½ linguriţă de zahăr, astupă borcanul cu un strat de celofan, apoi închide bine cu capacul.

Este bine să le depozitezi într-un spaţiu cu temperatură constantă, dar în special vara  temperatura să nu depăşească 22ºC. 

Dacă vei ţine cont de sfaturile mele şi vei face paşii pe care i-am făcut şi eu, atunci îţi garantez un gem auriu, parfumat, pufos şi delicat alături de un sirop răcoros. Simţi parfumul? Nu poate fi confundat pentru că este diafan precum aripile unui fluture care te poartă spre un apus de soare auriu. Nu te opri! Simţi gustul dulce acrişor, atât cât să te îndrume spre visare? Cât poate fi de plăcut să simţi că vara cea mult dorită, cu vacanţe pline de aventuri se regăseşte în borcănaşul de pe masă! Aşează-l cu grijă şi dragoste pe raftul din cămară căci la iarnă, când clopoţei încărcaţi cu zăpadă vor înveseli copiii de pe uliţă, tu  îţi vei lua porţia de vară cu parfum de caise coapte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gemul de caise, vis de vară pentru iarnă" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

Ina 1

20.07.2011, 09:13

si soacra'mea face tot asa Cu samburi de caisa e delicioasa

gaby_duceag 1

20.07.2011, 09:37

Grozava!
eu n-am pus samburii ca mi-o fo' lene sa-i sparg
Soacra lu' Ina pune, dar Ina la cat de puturoasa este io pun pareu ca nu i-ar pune
))))

gratziela 1

20.07.2011, 16:15

gaby_d,
si mi-a fost lene (sincer!!!), dar am reusit sa "conving " pe cineva (caruia ii place foarte mult gemul) si asa caisele s-au procopsit cu miezul de samburi.

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Gem de piersici