Gogosi

de Catalina L in Dulciuri, 9 Feb 2016 | 5370 vizualizari

 

Astazi in Franta sarbatorim "Mardi Gras" - traditia este de a se manca gogosi - beignets.
Data sarbatorii este variabila, ca si Pastele, insa Mardi Gras incepe intotdeauna cu o zi inainte de Lasata Secului. Pentru credinciosi, este ultima „sansa” de a indeparta toate tentatiile interzise pe perioada postului, astfel incat este o zi de dezmat culinar. 
Asadar, se mananca mult, se mananca gras, cu unt, oua, carne, alcoolul curge rauri-rauri, se danseaza dezlantuit, iar oamenii se dedau la tot soiul de excese, si nu doar culinare... 
Excesele culinare sunt puse si pe seama faptului ca inainte de post, organismul are nevoie sa-si faca o rezerva energetica din care sa consume in perioada urmatoare. In acelasi timp, credinciosii vor sa-si goleasca frigiderele de alimentele interzise in perioada postului, pentru a nu cadea prada ispitelor.
 
Originile sarbatorii de Mardi Gras sunt, bineinteles, in Franta, insa Mardi Gras este sarbatorit in multe tari catolice cu populatie francofona (Franta, Belgia, Canada – in special in Quebec, Senegal). Cele mai faimoase parade sunt insa cele din New Orleans, din Cartierul Francez (French Quarter), orasul din Louisiana fiind celebru pentru mostenirea sa multiculturala. 
Se pare ca primul Mardi Gras a fost celebrat in jurul anului 1700 de catre colonistii francezi, insa abia un secol mai tarziu sarbatoarea a devenit oficiala, pentru ca in zilele noastre sa aiba o amploare fara precedent. Se estimeaza ca in ultimii ani, ea atrage in oras in jur de 1 milion de turisti. De la an la an, sarbatoarea este tot mai fastuoasa. Fiind sarbatoare oficiala, institutiile si magazinele care nu comercializeaza produse specifice sunt inchise, in schimb pentru comerciantii specializati, Mardi Gras este o ocazie multasteptata de a-si spori profiturile.
http://www.consiliervacante.ro/

 

INGREDIENTE

  • 1 pachetel de drojdie uscata
  • 250 gr făină
  • 10 cl de lapte
  • 1 ou
  • 3 linguri de zahar
  • 50g unt
  • sare
  • zahăr pudră
  • ulei pentru prajit
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogosi:

Într-un castron, se amestecă făina și drojdia uscata.

Adaugam laptele încălzit în prealabil și framantam bine (dacă aveți un robot utilizați-l).

Se adaugă zahărul, sarea și oul si se framanta 10 minute, până când aluatul se desprinde de castron. Adaugam untul în 2 etape si frământam până când este bine incorporat.

Acoperiți vasul cu un prosop si lasati-l sa creasca 60 de minute într-un loc cald.

Fainati suprafata de lucru, framantati un pic aluatul.

Intindeti aluatul cu un rulou, taiati gogosile cu ajutorul unui pahar.

Le puteti face cu o gaura in mijloc, umplute cu Nutella sau puteti face forme diverse....

Le depuneti pe o placa acoperita cu hartie de copt.

Acoperiti-le cu un prosop si le lasati sa creasca inca 30 de minute.

Incingeti uleiul si puneti la prajit gogosile 30 secunde pe fiecare parte.

Le scoateti pe hartie absorbanta si le dati prin zahar pudra.

Pofta Buna !!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosi" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert gogosi aerate umplute cu crema caramel