Gomboti cu prune

de burdulea56 in Dulciuri, 30 Sep 2010 | 8357 vizualizari

 

Nu am facut gomboti de foarte mult timp, am incercat odata in tinerete, cu un avant nedescris, si nu mi-au iesit. In urma cu vreo 10 ani, am incercat aceasta reteta, a unei matusi de la tara, care a iesit din prima si de atunci o fac macar de 2 ori pe an. Mie imi plac mai mult reci decat calde.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 1 kg cartofi rosii,
  • 250-300 g faina alba,
  • 2 oua,
  • 1 lingura ulei,
  • un praf de sare.
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg de prune,
  • 2 linguri zahar,
  • 2 lingurite scortisoara macinata.
  • Pt aspectul final:
  • 100 g unt,
  • 300 g pesmet,
  • 6-7 linguri zahar,
  • 3 vanilii.
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gomboti cu prune:

Se curata, se spala cartofii, se taie in 4 si se pun la fiert in apa cu sare.

In timp ce fierb cartofii, pregatiti prunele. Se spala si se scot samburii din prune, insa aveti grija sa nu desfaceti prunele de tot. Umpleti fiecare pruna cu cate o lingurita mica de zahar amestecat cu praf de scortisoara, le asezati cu grija pe o farfurie, le lasati deoparte. Dupa ce se fierb cartofii se lasa putin sa se raceasca, se zdrobesc asa ca pt. pireu, se adauga ouale, faina, praful de sare, se amesteca bine pana se obtine un aluat potrivit. La inceput adaugati doar 250 g faina, apoi daca mai este necesar puneti si restul putin cate putin. Aluatul se imparte in 2 bucati, formati 2 suluri, din care taiati bucati de grosimea unui deget, apoi formati discuri, sau cerculete, pe care asezati cate o pruna umpluta cu zahar si scortisoara, impachetati pruna in aluat formand gombotul, il stringeti usor asa ca pe un bulgare de zapada, sa se lipeasca aluatul de pruna, dar cu grija sa nu iasa pruna, apoi  asezati gombotii formati intrun vas. Permanent mainile sa fie pudrate cu faina.

Cand ati format deja 8 gomboti, ii puneti la fiert in apa clocotita cu sare. Lasati sa fiarba la foc potrivit, pana se ridica la suprafata. Gombotii fierti, se scot din apa, se tavalesc printr-un amestec de pesmet, unt, zahar si vanilie. Acest amestec se pregateste asa: intr-o tigaie, puneti untul la topit (puteti folosi ca grasime si ulei, iar in loc de pesmet, puteti inlocui cu gris), adaugati pesmetul, zaharul si vaniliile. Eu am facut si cu pesmet, dar si cu gris, pt ca asa a fost ,,comanda,,. Se pot consuma calzi, sau reci.  Au iesit 33 de gomboti.

 

TIPS-URI

1

Se lucreaza tot timpul cu mainile pudrate in faina, sa nu se lipeasca alautul, pe hartie de copt.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti cu prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

burdulea56 1

01.10.2010, 23:37

Laly si 2 daca vrei, deschide-l bine sa nu sparg geamul ca au iesit cam mari.

elena1988 1

12.01.2011, 14:15

foarte bune, sunt preferatele mele, eu le zic galuste cu prune

adry88 1

20.05.2011, 10:50

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanași cu dulceață de vișine - Rețeta delicioasă pentru un desert savuros

ieri la 15:02

Chec aperitiv - Rețeta savuroasă și rapidă

ieri la 14:32

Paste cu legume de vara - Gust și savoare într-o rețetă rapidă

ieri la 10:23

Salata de paste cu ton, spanac si rosii - Reteta savuroasa si rapida

pe 18.07 la 16:43

Galuste de cartofi cu prune - Reteta traditionala romaneasca

pe 18.07 la 16:36

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

507 puncte

Rocsi

505 puncte

vasimur

145 puncte

Sidy

103 puncte

MotanLaOale

67 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Omuleţul din turtă dulce