Mucenici moldovenesti - de post

de mirela0911 in Dulciuri, 9 Mar 2018 | 4292 vizualizari

 

In zona noastra nu se fac mucenici, dar .... pentru ca in ultimii ani pofteam de fiecare data cand vedeam pe net in aceasta perioada, anul acesta am hotarat sa fac si eu, dar varianta de post. Am citit pe net mai multe retete si am facut dupa cum am gandit eu! Au iesit grozav de buni, drept dovada ca pana sa trec mucenicii prin toate etapele, s-au tot imputinat in tava. :))) De acum ii voi prepara in fiecare an!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba
  • 2 lgt sare
  • 4 lg zahar
  • 50 ml ulei
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lgt coaja rasa de lamaie
  • 25 g drojdie proaspata
  • ~ 500 ml apa
  • 100 ml apa
  • 1 lg zahar
  • 1 plic zahar vanilat

Mai avem nevoie de:

  • 500 ml apa
  • 150 g zahar
  • esenta de vanile
  • coaja rasa de lamaie
  • miere de albine
  • nuca macinata
Portii: 18
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti - de post:

Din aceasta cantitate mi-au iesit in total 18 mucenici din care 10 simpli si 8 impletiti.

Se pregateste mai intai maiaua. Se incalzeste usor 150 ml apa, apoi se adauga 1 lgt zahar, 2 lg faina si drojdia zdrobita. Se amesteca pana se lichefiaza drojdia. Se lasa sa creasca pentru 10 minute.

Intr-un bol se cerne faina. Intr-o parte se pune sarea, in alta parte zaharul. In mijloc se toarna maiaua crescuta. Se adauga uleiul di coaja de lamaie. Restul de apa se incalzeste usor. Se amesteca in aluat usor dinspre mijloc spre exterior pentru a incorpora ingredientele. Intre timp se toarna apa calduta cate putin pana se obtine o compozitie care se poate framanta.

Se framanta un aluat moale dar nelipicios care se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Se rup bucati din aluat iar pe masa de lucru infainata se modeleaza un snur subtire. Se indoaie in doua si se rasuceste. Se prinde la capete apoi se formeaza cifra 8. Sau se pot forma mucenicii simpli, fara a mai impleti snurul obtinut in doua. Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa sa mai dospeasca inca 15 minute. 

Intre timp se amesteca cei 100 ml apa cu 1 lh zahar si zaharul vanilat, pana ce acestea din urma se dizolva. Se ung mucenicii cu aceasta apa apoi se dau la cuptorul preincalzit la 190 de grade C, pentru cca 30-35 de minute, pana se rumenesc frumos deasupra.

 Apa, zaharul, esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie se pun pe foc si se lasa pana ce zaharul s-a dizolvat. Se lasa la racit.

Se scot mucenicii din cuptor si se lasa sa se raceasca. Cand s-au racit se insiropeaza cu siropul pregatit si racit. Se lasa sa absoarba bine siropul apoi se ung cu miere de albine si se presara nuca macinata dupa pofta inimii.

Sunt deliciosi. Pofta buna!

TIPS-URI

1

Cantitatea de apa poate diferi in functie de calitatea fainii, astfel se adauga apa sau faina in functie de cum cere aluatul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti - de post" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert cornuri cu gem de caise