Mucenici muntenesti

de Ela68 in Sirop / Compot, 4 Mar 2013 | 8529 vizualizari

 

De ani de zile prepar mucenici si pana acum reteta o faceam dupa ureche si nu aveau un design corespunzator. Ori se fierbeau prea repede, ori ramaneau prea "al dente". Mi-am dorit intotdeauna ca zeama rezultata sa fie clara, transparenta iar mucenicii sa ramana intregi, iar pe deasupra sa fie si bine fierti. Reteta de mai jos mi-a satisfacut pe deplin dorintele.

 

INGREDIENTE

pentru aluat :

  • 500 gr faina
  • 250 ml apa calduta
  • 1/2 lingurita sare

pentru sirop :

  • 4,5 litri apa ( cantitatea e pentru o oala de 6 kg )
  • 700 gr zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zeama de la o lamaie
  • 300-400 gr nuci
  • 3 fiole esenta rom
  • esenta vanilie ( eu am facuta in casa )
  • scortisoara dupa gust
Portii: 24
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici muntenesti:

Preparam mai intai aluatul amestecand intr-un castron faina, apa si sarea. Framantam pana devine elastic si se desprinde de pe maini. Lasam 10 minute la odihnit.

Infainam blatul de lucru si intindem o foaie cu grosimea de 0.5 cm, nu mai mult, caci mucenicii se umfla la fiert si nu e de preferat sa devina prea grosi,  apoi presaram din nou cu faina peste foaie, astfel incat, atunci cand decupam cu aparatul, coca sa se desprinda usor. Ii asezam in tava unii langa altii.

Din cantitatea de mai sus mi-au iesit doua tavi 23x33 cm.
Lasam mucenicii la uscat pana a doua zi, sau daca ne grabim, ii punem 15 minute in cuptorul incins , la foc mediu.

Pentru obtinerea siropului, punem apa cu sarea pe foc si cand incepe sa fiarba adaugam mucenicii. Ii lasam sa fiarba pana ce se ridica la suprafata si adaugam zaharul, lasandu-l sa se topeasca, apoi oprim focul.  Cand sunt aproape de temperatura camerei, adaugam zeama si coaja de lamaie, esentele de rom si vanilie.

La servire, adagam nuca pisata  si scortisoara dupa gust.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici muntenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Ela68 1

05.03.2013, 12:49

Rocsi,ii poti incerca, sunt foarte aromati.

danamatei 1

05.03.2013, 13:01

Bucatardinpasiune 1

06.03.2013, 18:44

Arata minunat! O sa-i pregatesc dupa reteta ta pe 9 martie!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert mucenici muntenesti (cu ou )