MURATĂ

de portiadelumina in Bauturi, 6 Sep 2015 | 1145 vizualizari

 

Gospodinele de pretutindeni, în special la sfârşitul verii şi începutul toamnei, cu timp sau fără timp, încearcă să-şi umple cămările şi beciurile cu cele necesare pentru gătitul din timpul iernii. Gospodinii, adică soţii gospodinelor, dacă n-au ce face, dacă nu se pricep la bucătărit ori dacă doresc să se bage şi ei în seamă cu câte ceva când vin musafirii, inventează câte ceva, simplu, desigur, cu care să "rupă gura târgului".
Desigur, eu nu mă pricep nici la bucătărit şi nici la lucruri dintr-astea inventate, dar cumva trebuie să-mi umplu şi eu timpul liber, care oricum lipseşte cu desăvârşire, pentru a le prezenta prietenilor încercarea mea de a face ceva gustos şi sănătos.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg mure
  • 500 g zahăr
  • 4.5 litri alcool (ţuică de casă)
Portii: 50
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA MURATĂ:

Este o reţetă ce presupune mare răbdare, asta din cauza timpului, căci de la începutul ei şi până la prima gustare trebuie să treacă cel puţin 2-3 săptămâni, aşa că până când se "roade", tot apa-i de bază.


Murele se pun în vas (eu am ales un bidon de plastic de 5 l) iar peste ele se adaugă zahărul. Timp de 3-5 zile fructle se amestecă cel puţin odată pe zi pentru ca zahărul să se încorporeze mai bine. Spre deosebire de vişine, care necesită mult mai multă vreme pentru macerat, murele se macerează mult mai repede.


După macerare se adaugă alcoolul. Când nu există alcool dublu rafinat (pe gustul celor ce vor o tărie cu multe grade), se adaugă cu mare suuces alcool de casă (ţuică). Eu am optat pentru ţuica de piersică, producţie proprie.


Băutura devine bună de consumat după cel puţin două săptămâni. Se recomandă a fi consumată rece, eventual cu un pansament gastric care să conţină slană şi brânză maturată. :D


p.s Consumul exagerat de alcool dăunează grav sănătăţii.



 

TIPS-URI

1

Este recomandat ca macerarea să nu se facă la soare, forţat, ci într-o cameră întunecoasă, eventual o cămară sau un beci.

2

Pentru diversificarea gustului se poate pune o păstaie de vanilie.

3

Murele pot fi combinate cu afine ori coacăze.

Daca ti-a placut reteta noastra "MURATĂ" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 24 %
249.99 lei
189.99 lei

Mixer compact cu bol

- 27 %
499.99 lei
364.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (90)

portiadelumina 1

09.09.2015, 16:08

Julie, ceva se întâmplă la voi de nu vă iese dieta ca mie. În definitif ce mare lucru e într-un papanş, oarece cocă prăjită, smântână şi dulceaţă, nu văd de unde atâtea calorii, serios.

Corinuta 1

09.09.2015, 17:51

Ce de rabdare ai Padre! Si eu am niste mure din gradina, dar mai bine le mananc, mai ales ca nici vorba sa am tuica pe aici!

portiadelumina 1

09.09.2015, 18:04

Corina, dar ce ţară europeană e aia fără ţuică, ha? Am şi mâncat mure, desigur, dar cum mi-au prisosit, am zis să fac ceva bărbătesc, că uite, pentru doamne-s destule pe site gătite. )

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

INGHETATA "PARADIS" CU FRUCTE DE PADURE SI CIOCOLATA

ieri la 22:10

Spirale cu mozzarella

de GeorgiG 5

ieri la 21:30

Cum se umple borșul

de RODIMUR 4

ieri la 20:49

Tort diplomat

ieri la 20:17

RETETA RECOMANDATA
Murata Panacris