Paine de casa

de Gherca Daniela in Piine, 24 Mar 2020 | 6881 vizualizari

 

O nebunie de paine facuta acasa si super gustoasa!!!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 600-700 ml apa calduta
  • 20 g sare
  • putin ulei
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa:

     Intr-un bol incapator punem 600 ml apa calduta (punem deoparte 100 ml in caz ca avem nevoie, in functie de tipul de faina folosit), iar peste apa turnam drojdia uscata si o mana buna de faina, amestecam si lasam asa pana ce drojdia se activeaza, circa 10 minute.
      Dupa acest timp, turnam toata faina in bol si incepem sa framantam, obtinem un aluat lipicios, peste aluat punem si sarea si continuam sa framantam, mai adaugam apa daca este nevoie (eu am mai folosit inca 50ml din cele pastrate).
     Aluatul nu trebuie sa fie foarte tare, deci nu adaugam faina!!!
    Continuam framantare ajutandu-ne de putin ulei pana obtinem un aluat omogen, nelipicios si usor elastic.
    Pentru a pune aluatul la crescut, folosim o tava dreptunghiulara, pe care o ungem cu ulei. Turnam aluatul in tava, apasam usor pana acoperim toata tava, pe urma il impaturim in 3 parti, aducand capetele spre interior (adica intindem si pliem), acest lucru face ca painea sa aibe o textura frumoasa.
   Acoperim tava cu folie de plastic si lasam aluatul la tempertura camerei pana ce si-a dublat volumul (1 ora).
   Dupa aceasta ora, ne ungem palmele cu ulei si-l mai amestecam odata, apoi il impaturim din nou, lasandu-l alte 30 minute la crescut.

        In acest timp incalzim cuptorul la 250°C, fara ventilatie.

    In treapta de sus asezam gratarul cuptorului, deasupra puem o tava cu apa cat 2 degete si lasam ca apa sa clocoteasca, sa formeze aburi, abia atunci putem  baga aluatul in cuptor!!!

Pana se incalzeste cuptorul, ne ocupam de modelarea painii...

       Ungem masa de lucru cu putin ulei, rastunam aluatul, il intindem cu palmele pana obtinem un pastrat, adunam cele 4 colturi spre centru, apoi inca odata alte 4 colturi, strangem bine capetele, apoi
intoarcem aluatul cu fata in sus (obtinem o sfera frumoasa).
      Asezam coca de paine intr-o tava tapetata cu hartie de copt, o crestam, apoi o bagam in cuptorul bine incalzit la 250°C si plin cu aburi  pentru 20 minute, acest lucru face ca paine sa nu formeze prea repede coaja.
    Dupa ce s-au scurs cele 20 minute, scoatem tava cu apa din cuptor, reducem cuptorul la 200°C cu ventilatie pentru inca 30 minute.
    Painea este gata atunci cand ciocanim pe fund si suna a gol!!!

    Cand este gata, o scoatem pe un gratar si lasam sa se raceasca. Se poate pastra chiar si cateva zile intr-un stergar curat!
         Painea mea cantareste 1.400g :)

Sursa inspiratie: Savori Urbane

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

Gherca Daniela 1

28.11.2021, 15:05

SavoriUrbane imi cer scuze daca am deranjat cu ceva in legatura cu aceasta reteta...intr-adevar este inspirata dupa reteta ta. Atunci cand am facut aceasta paine voiam sa fie una gustoasa, cautand si iar cautand pe internet fel si fel de retete pana m-am decis sa o fac dupa reteta ta. Eram foarte bucuroasa ca mi-a iesit gustoasa, respecand toti pasii, si bineinteles ca le-a placut maxim familiei, m-am gandit doar ca aceasta paine o voi face mereu, fara sa imi dau seama sa mai trec si sursa. Dupa cum observi in descriere am scis ce am simtit. Inainte faceam paine des, dar nu asa de gustoasa ca aceasta!
Va apreciez foarte mult pentru toata munca, pentru retetele minunate si imi cer scuze daca am deranjat doar din acest motiv.

SavoriUrbane 1

28.11.2021, 16:05

Nu e nicio problemă dacă faci rețete după noi dar pune link cu rețeta noastră care te-a inspirat! Pâinea ta arată grozav (ca și a altor milioane de cititori care au respectat rețeta mea). Poți edita rețeta de mai sus ca să inserezi linkul https://savoriurbane.com/paine-de-casa-reteta-simpla-pas-cu-pas/

Gherca Daniela 1

28.11.2021, 16:19

Multumesc din suflet si pentru reteta si pentru atentie! O sa ii trimit bucatarasului un mesaj ca sa pot modifica reteta, deoarece dupa 3 zile de la publicarea retetei nu mai pot schimba nimic! Succes in toate!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec aperitiv cu bacon, anghinare, ciuperci de pădure și castraveți murați

ieri la 21:01

Chec aperitiv cu somon afumat și ardei copt

ieri la 18:21

Lasagna speciala

pe 21.06 la 22:03

Creveti in sos de unt si vin

pe 19.06 la 18:19

TOP
utilizatori

Panacris

2550 puncte

Rocsi

2116 puncte

Catalina L

1825 puncte

Valclaudia

1578 puncte

MotanLaOale

1552 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paine de casa