Paine de casa cu cartofi

de claudiaO in Piine, 5 Mai 2014 | 1399 vizualizari

 

De la Paste a cam inceput sa se prinda de mine cheful de facut paine in casa...pe langa faptul ca este mult mai gustoasa si mai sanatoasa decat cea din comet, le mai si place alor mei :)

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina 650
  • 600 gr cartofi albi
  • 120 gr unt 82%
  • 150-180 ml lapte dulce
  • 150 ml apa in care au fiert cartofii
  • 1,5 lgte sare
  • 1 lgta zahar
  • 50 gr drojdie
  • 50 ml ulei
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa cu cartofi:

Incepem cu cartofii pe care ii curatam de coaja si ii punem la fiert ca pantru piure, in apa cu sare. Dupa ce au fiert bine, scurgem apa , pe care o oprim, si o lasam sa se raceasa, pasam cartofii si ii amestecam cu untul si cu cca 100 ml lapte; adaugam si sarea din reteta la piureul de cartofi.


Acum pregatim maiaua- frecam drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, apoi pumen putin lapte cald si putina faina; amestecam si acoperim cu un prosopel pt 15 minute, ca sa dospeasca.


Cermen faina intr-un castron si amestecam cu piureul cald;adaugam maiaua,zeama de la cartofi in incepem sa framantam;daca mai este nevoie mai punem si restul de lapte - trebuie sa avem un aluat elastic usor moale.Dupa ce am incorporat tot, framaintam bine vreo 10 minute,ungand palmele cu ulei.


Punem la dospit vreo ora, apoi amestecam odata aluatul ca sa scoatem aerul. Impartim compozitia in doua.Presaram putina faina pe masa si dam forma dorita painii. Acoperim cu un prosop umezit cu apa calda si stors bine-lasam sa cresca cca juma de ora.


Intre timp pornim cuptorul la foc potrivit sa se incalzeasca.


Tapetam tavile cu hartie de copt si asezam plamadela;Presaram putina faina peste si mai lasam sa creasca pana aproape de marginea formelor.


Tavile le punem in cuptor pe gratar la jumatate,iar dedesubt punem o craticioara cu apa fierbinte. Dam la cuptor pentru cca 1 ora- ca sa fim siguri facem testul cu paiul - eu am tinut-o in cuptor cca 1 ora 80 minute.


Iese o paine initial crocanta, iar cand se raceste coaja devine moale;de pufoasa nu mai spun...



M-am inspirat din reteta lui Merisor http://www.bucataras.ro/retete/paine-cu-cartofi-47114.html si a Laurei Laurentiu http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/retete-paine/paine-de-casa-cu-cartofi-reteta-nemteasca.html


 

TIPS-URI

1

poate fi facuta sub forma rotunda - eu o fac in tava ca sa poata fi folosita si la sanwichuri.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa cu cartofi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (14)

merisor 1

05.05.2014, 19:52

Foarte buna si pufoasa! Si mie imi place sa fac din cand in cand

claudiaO 1

06.05.2014, 08:40

_Alina_ 1

07.05.2014, 11:13

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

6950 puncte

Rocsi

6410 puncte

 merisor

5050 puncte

Constelatialeu

4410 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Paine de casa