Paine de secara

de scortisoara in Piine, 5 Mar 2013 | 6298 vizualizari

 

Mereu mi-am dort sa fac o paine din aia ca la brutarie pufoasa si crocanta , asa ca am ales ,sa zicem, varianta mai sanatoasa a acesteia si iesit o minunatie. Mai ales calda :)

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de faina neagra (sau amestec de faina alba cu tarate)
  • o drojdie (50g)
  • jumatate de cana de lapte
  • faina alba pentru maia
  • zahar
  • sare
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • apa
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de secara:

Mai intai am pregatit maiaua. Se incalzeste putin laptele (nu fiert!) si se toarna intr-un bol mai inalt peste drojdia faramitata . Se amesteca si se adauga apoi o lingurita de zahar si putina sare. impreuna cu faina alba (cantitatea de faina nu pot sa o estimez insa se adauga pana maiaua devine ca o smantana subtiiiire de tot sau ca la clatite). Am uitat sa precizez, in bucatarie trebuie sa fie cald si liniste :).

Acoperim maiaua si o lasam la cald vreo 10 minute sau pana cand creste creste de nu se mai opreste.

In timpul asta cernem faina neagra si incalzim apa, cam 500 de ml . Dupa ce drojdia a crescut, facem o gaura in faina, turnam maiaua si uleiul si cate putina apa pana obtinem un aluat numai bun de framantat. Dupa ce faina s-a legat cu apa, scoatem aluatul pe masa si il framantam acolo pentru a se oxigena mai bine si a fi mai pufos.Se framanta cu ulei pentru a fi mai frageda painea.

Dupa munca de 15 minute de dat pumni in aluat, il lasam la crescut vreo ora jumatate sau chiar 2 la cald (!), pana isi tripleaza compozitia.

Dupa astea 2 ore, modelam aluatul in forma dorita si il punem intr-o tava unsa sa  mai creasca pentru inca jumatate de ora.

Punem apoi tava in cuptorul preincalzit si o coacem o ora sau pana se rumeneste deasupra la foc mediu.

Se scoate apoi din cuptor, se rupe si se trece la actiune :>

Sa aveti pofta!

TIPS-URI

1

Daca tava se pune in cuptor pe o caramida se reduce riscul de a se arde la fund si cresc sansele sa semene cu painea de la brutarie :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de secara" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

MotanLaOale 1

06.03.2013, 08:25

Rocsi 1

06.03.2013, 10:30

diana_k 1

06.03.2013, 17:35

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Paine din secara cu masline Kalamata, coaja de lamaie si herbes de Provence