Paine fara framantare

de Brindusa in Piine, 20 Apr 2010 | 20243 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 900 g faina 650
  • 650 ml apa calduta
  • 1/2 lingurita drojdie uscata (nu stiu cat inseamna in drojdie umeda)
  • 2 lingurite sare

Mai ai nevoie de o oala/cratita groasa, din fonta sau lut cu capac (neaparat). Eu n-am avut si nici nu mi-a venit sa cumpar una doar pentru a coace paine. Noroc ca mi-am amintit ca aveam prin dulapuri o forma de Jena rotunda, groasa, mare si cu capac. Salvarea mea!

Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine fara framantare:

M-am plictisit de ciabatta, asa ca am inceput sa caut o paine la fel de usor de facut. Am gasit aici si aici o reteta oarecum faimoasa in USA unde e cunoscuta drept No-Knead Bread (adica paine neframantata).

Ca si la ciabatta, timpul de asteptare e lung, prepararea se intinde pe 2 zile.

In retetele din ambele siteuri cantitatile sunt date in volume (deh, ca la americani. Nu sunt in stare sa-si ia un cantar!). Folosindu-le mie mi-a iesit o coca fooooarte fluida. Am reusit s-o repar adaugand faina si lasand inca o data la crescut. Aici voi pune cantitatile de care ai nevoie ca sa-ti iasa coca reusita.

In prima zi, seara pregatesti coca pe care o lasi la crescut minim 12 ore (daca e vara). Eu am lasat-o pana am ajuns acasa de la serviciu, adica 18 ore. Coca se face amestecand faina cu sarea si drojdia, apoi adaugand apa. Toate se amesteca cu o lingura/paleta cam 3 minute, ca sa se absoarba apa uniform si sa se mai duca din cocoloase. Pui coca intr-un castron mare si o acoperi cu folie de plastic. Lasi castronul undeva sa nu fie curenti, cel mai bine in cuptor.

 A doua zi presari putina faina pe masa de lucru si torni coca. Ea trebuie sa fie foarte moale, dar sa poti lucra cu ea, cam ca la ciabatta. Presara putina faina si pe coca sa nu ti se lipeasca de degete si preseaz-o putin ca sa scoti gazele din ea. Fa o bila si pune-o la loc in castron, acopera-l din nou si lasa sa mai creasca pana ce se incalzeste cuptorul (cam 1/2 ora)

Pune oala de fonta/lut/Jena in cuptor si incalzeste la temperatura maxima. Cand s-a incalzit foarte bine, scoate oala cu mare grija ca e fierbinte tare. Pune coca in ea,cresteaz-o putin, pune capacul si lasa la cuptor cam 30 min la 220 C.

Dupa asta scoate capacul iarasi cu mare grija sa nu te arzi si mai lasa cm 15 minute, ca sa se coloreze crusta.

Scoate oala din cuptor, lasa painea sa se racoreasaca putin, apoi pune-o sa se raceasca pe un gratar. Las-o sa se raceasca bine, nu o taia inainte, ca altfel e cam cleioasa in mijloc.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine fara framantare" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

aziz 1

16.05.2011, 13:03

bine rux incerc in frigider atunci

aziz 1

16.05.2011, 13:04

va spun eu maine ce-o iesit

denisapet2000 1

26.01.2015, 12:52

Drojdie umeda )
M-am amuzat copios.
Drojdia de bere care se gaseste la pachet se numeste DROJDIE PROASPATA !!! NU UMEDA

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Paine cu drojdie naturala