Paine taraneasca cu cartofi

de MOKUSKA in Piine, 9 Mai 2015 | 4544 vizualizari

 

Marturisesc putin rusinata, poate unii dintre voi deja stiu, ca este prima mea paine. Nu stiu de ce am avut retineri pana acum sa incerc macar....nu ma intrebati. Probabil ca eram obisnuita cu imaginea aceea cu bunica mea draga, cand scotea din cuptor (vatra) painea cea sfanta si de toate zilele...

 

INGREDIENTE

  • 500 g faina (Baneasa am folosit)
  • 500 g cartofi vechi
  • 120 ml apa in ce au fiert cartofii
  • 1 plic de drojdie uscata 20 g
  • 1 lingurita cu varf de zahar
  • 3-4 linguri de ulei
  • sare dua gust
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine taraneasca cu cartofi:

Cartofii ii curatam de coaja, tocam cubulete si ii punem la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert ii zdrobim bine, sa nu ramana cocoloase. Pastram din apa in care au fiert cartofii (eu am folosit 120 ml fix!)

Faina, care a stat la temperatura camerei il cernem, amestecam drojdia si zaharul in faina, dupa care amestecam si cu cartofii. Eu am framantat intre palme sa simt daca au ramas cocoloase. Dupa ce am framantat bine cu cartofii incepem sa adaugam apa, 2 linguri de ulei, framantam pana obtinem un aluat nu foarte moale. Pana la final am mai adaugat 2 lingiri de ulei, treptat in palme si asa am framantat pana au aparut bule de aer si am obtinut un aluat elastic.

Aluatul se pudreaza cu faina si se lasa la dospit 40-50 minute. Asezam pe masa de lucru o hartie de copt, suficienta pentru tava in care vom coace painicile, tapetam cu faina masa de lucru, impartim aluatul in 2 bucati, le framantam separat putin, le facem forme rotunde si le asezam pe ambele pe hartia de copt, pe masa. Le pudram cu faina si le acoperim. Le lasam inca 30 minute la dospit.

 Intre timp dam drumul la cuptor, introducem tava in care vom coace painicile si un vas cu apa (eu am folosit o tava de chec). Scoatem repede tava din cuptor fierbinte, luam hartia de copt si o asezam in tava. Introducem tava la foc mediu, dupa 15 minute scoatem apa din cuptor. Lasam  40-50 minute la copt la foc mediu, la final le mai lasam 10 minute la foc iute.

TIPS-URI

1

va recomand sa lasati sa se raceasca pe un gratar

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine taraneasca cu cartofi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

-Licurici- 1

30.07.2015, 14:33

cat de frumos a iesit!

RuxyRux 1

12.08.2015, 21:31

Ti-a iesit superb, extraordinar....minunat!

MOKUSKA 1

13.08.2015, 10:46

Ruxi , fetele

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

pe 15.04 la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Pâine de casă cu cartofi