Parjoale moldovenesti a la Pastorel Teodoreanu

de carmenvlad in Mancaruri cu carne, 25 Apr 2011 | 8480 vizualizari

 

Cautam o reteta de parjoale moldovenisti si am gasit reteta lui Pastorel Teodoreanu. In speranta ca o veti aprecia atat de mult , pe cat am apreciat-o si eu mi-am permis sa o transcriu si sa va las sa savurati maiestria vorbelor si armonia descrierii retetei de insusi marele scriitor. Eu am sa descriu doar ingredientele pe care le-am folosit.

 

INGREDIENTE

  • 500 g carne de vita amestecata cu carne de porc (de vitel este si mai bine)
  • 2 felii de paine inmuiate in lapte dulce
  • 2 cepe mici
  • 1 cartof
  • 2 oua
  • 2 linguri de unt topit
  • Sare si piper dupa gust
  • 100 ml ulei pentru prajit
  • 100 g pesmet
  • 1 legatura patrungel verde

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Parjoale moldovenesti a la Pastorel Teodoreanu:

In ceea ce priveste carnea, popreala nu-i: poti face mata parjoale si din carne de vitel, si de miel, si de pasare (gaina, rata, piept de gasca si chiar de curcan, cum binevoiesti). Parjoala batraneasca, insa, numai din carne de vita sau de vitel (cel mai bine), amestecata cu porc va s-o faci, altfel nu. Si iata cum: treci carnea prin masina de doua ori. A doua oara adaugi: miez de paine muiat in lapte, sare, piper, patrunjel fin tocat si ceapa tocata fin si calita in unt. Cand ai scos tocatura a doua oara din masina, mai pui mata numarul necesar de oua (la 1/2 kg de carne, doua oua), freci fundul vasului in care pui tocatura c-un bot de unt proaspat de marimea unui ou de rata, adaugand (ad libitum) si un cartof ras pe razator. Odata tocatura bine amestecata, presari fundul de lemn, pe care lucrezi carnea, cu posmag (pesmet pisat, daca ai uitat cum se zice la Vaslui). Iei cate o lingura de tocatura si-o tavalesti, pana ce-i dai forma sferica. Dupa asta, turteste tocatura cu un cutit lat, pana ce sfera se reduce la inaltimea unui deget aratator, mai plinut. Bati apoi lateral cu doua cutite tocatura, pana ce ia forma numita in geometrie sector circular, care e forma definitiva, avand grija sa-i rotunjesti putin varful, prin turtire. Ajuns aici, pregatesti tigaia in care ai lasat sa se topeasca o bucata buna de unt proaspat. Cand da untul in clocot, asezi parjoalele in tigaie si si le prajesti pe ambele fete, pana ce se rumenesc cat trebuie (aici e aici!). Dupa ce s-au rumenit, le scoti cu lingura gaurita si le potrivesti frumusel pe farfuria (calda) pe care vor fi servite. Tot mestesugul e ca parjoala sa fie bine rumenita pe dinafara si mustoasa pe dinauntru. Garnitura clasica e piureaua de cartofi sau, cand apar, cartofii noi, opariti cu unt. O parjoala moldoveneasca nu trebuie sa intreaca in lungime o carte de joc, mi-a spus Vasile, trei degete normale in latime si sa fie de grosimea unui index de boxerm categoria «cocos» (Vasile e sportiv) Noroc la foc si pofta buna la mancare!“

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Parjoale moldovenesti a la Pastorel Teodoreanu" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (7)

Rocsi 1

26.04.2011, 11:20

carmenvlad 1

26.04.2011, 12:29

Va multumesc dragele mele!

kamy 1

26.04.2011, 20:46

ce-mi plac cu mustar

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Bulion din rosii
  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

  • 25

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Sarmale in dovleac