Pasca moldoveneasca cu branza si stafide

de Patty in Dulciuri, 22 Apr 2016 | 11360 vizualizari

 

"Retete de Pasti"

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

50 gr unt

125 gr zahăr

3 ouă

250 ml lapte

500 gr făină

2 linguri ulei esenta dupa preferinta

25 gr drojdie uscată sare

Pentru umplutura:

1 kg brânză de vaci

50 gr unt zahăr vanilat

5 ouă

200 gr zahăr pudră

3 linguri smântână esenţă de rom

150 gr stafide

1 lingura făină

1 lingură griş

coajă de lămâie

sare

Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pasca moldoveneasca cu branza si stafide:

Se pregateste maiaua:se înmoaie drojdia uscată în puţin lapte încălzit în care s-a adăugat şi puţin zahăr.

Se pune restul de lapte la fiert şi după ce dă în clocot se adaugă 3-4 linguri de făină, amestecând în continuu pentru a nu face cocoloaşe.
Se lasă apoi la răcit, după care se adaugă drojdia înmuiată. Compoziţia aceasta se acoperă apoi cu un prosop de bucătărie şi se lasă la un loc călduros pentru a se odihni şi a creşte.

Separat, se freacă gălbenuşurile, se adaugă treptat sarea, apoi zahărul, până devine ca o cremă spumoasă. Tot separat, se bat şi albuşurile spumă.

Se aşează într-un vas restul de făină şi deasupra se adaugă compoziţia de drojdie şi făina crescută şi se amestecă bine, trecând apoi la adăugarea treptată a gălbenuşurilor, puţin lapte călduţ şi a albuşurilor bătute spumă.
Se amestecă totul bine, frământând timp de 20-30 de minute, adăugându-se apoi treptat şi uleiul, untul topit cald şi esenţa de rom. Dacă aluatul va ieşi prea tare se mai poate adăuga puţin lapte încălzit.
După ce s-a terminat frământatul, se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie şi se aşează la loc cald pentru aproximativ o oră.

Odată crescut, aluatul se împarte prima dată în două jumătăţi, iar apoi una dintre jumătăţi se împarte în alte 3 părţi egale.
Din prima jumătate, se întinde o foaie rotundă de mărimea fundului tăvii sau formei în care veţi coace pasca.
Se unge tava cu unt şi se aşează foaia de aluat pe fundul acesteia.
Din cele 3 bucăţi de aluat, se iau două bucăţi şi se fac pe masa de aluat suluri de grosimea unui creion, care apoi se răsucesc una peste alta ca o împletitură. Împletitura aceasta se pune de jur împrejur pe marginea tăvii, unind prin apăsare uşoara cele patru capete. Se lasă apoi să crească.

Din cea de a treia bucată de aluat ce a rămas, se fac separat suluri care se împletesc două câte două şi se vor pune deasupra umpluturii cu brânză a păştii, în formă de cruce.

Pentru umplutură, se freacă brânza de vaci cu untul, se adaugă gălbenuşurile, puţină sare, zahărul vanilat, coaja de lămâie, grişul, făina, smântâna, untul, o parte din stafide (stafidele se ţin puţin înainte în apă caldă pentru a se umfla un pic şi se şterg înainte de incorporare într-un şervet) şi albuşurile bătute spumă.
Această compoziţie se toarnă peste aluat, şi se presară deasupra restul de stafide, apoi se adaugă şi crucea împletită.

Se unge cu ou pentru a căpăta o culoare frumoasă la coacere, şi se dă la cuptor la foc potrivit, pentru aproximativ o oră.

Se scoate pasca cu brânză din cuptor, se lasă să se răcească şi apoi se scoate din formă.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Pasca moldoveneasca cu branza si stafide" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Pastiera napoletana