Prajitura " Alba ca Zapada"

de RuxyRux in Prajituri, 7 Dec 2012 | 6636 vizualizari

 

O prajitura minunata...de post...by Ruxy( cred ca ar trebuie sa o inregistrez la OSIM) glumesc desigur :))))....care merita un loc frumos pe podium...nu atat prin aspect cat prin gustul deosebit de delicios si rafinat...o sa va indragostiti...:)))))

 

INGREDIENTE

  • 600 gr faina( si poate inca o mana)
  • 200 gr zahar brun( facut pudra)
  • 80 gr unt de cacao( topit)
  • 250 ml lapte de orez
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingurita de zeama de lamaie
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
  • vanilie( o lingurita( extract sau ce doriti)
  • Crema:
  • 600 ml lapte de orez
  • 50 gr unt de cacao
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingurita vanilie( extract sau pudra)
  • 5 linguri miere
  • 1 lingurita de sofran de India( turmeric)
  • 3 linguri zahar brun pudra( sau dupa gustul personal)
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zeama de la o lamaie
  • seminte de rodie pentru decor
  • zahar pudra
  • frunze de menta
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura " Alba ca Zapada":

Am sa incep prin a va spune ca laptele de orez il puteti prepara simplu acasa din 3 linguri de orez facut faina la masina de cafea apoi amestecat la blender cu 1 pahar de apa...simplu nu-i asa? :)


Untul de cacao se poate procura fara probleme de pe site-ul dried fruits, sau cred zic eu( fara sa garantez ca veti obtine acelasi gust minunat cu unt de de palmier nerafinat sau unt de cocos( care si el cred ca e foarte gustos) sau ulei.


Faina e bine sa fie cernuta si afanata inainte de a o folosi.


Untul se va topi pe baie de aburi fara a se aduce la puctul de fierbere.


Lamaia se va spala foarte bine inainte si ca sa nu mai existe discutii cum ca ar contine pesticide si nu e bunaaa :))) desi mamele si bunicile noastre o folosesc de ani......va rog sa o spalati temeinic cu bicarbonat de sodiu sau sare grunjoasa...si gata problemele :)


Mierea o vom pune la sfarsit cand crema este perfect racita.


Si .... sa trecem la reteta :)


1. Preparam foile. Faina cernuta impreuna cu zaharul facut pudra, bicarbonatul pe care il vom stinge cu zeama de lamaie si sarea le punem in vasul de framantat.


Adaugam coaja de lamaie, vanilia, apoi uleiul de cacao si laptele de orez.


Framantam un aluat bun si usor elastic, e foarte posibil sa mai avem nevoie de o mana de faina astfel incat aluatul sa nu se lipeasca de maini.


Impartim aluatul in 3 parti.


Avem grija sa tinem bucatile de coca la loc cald( se intareste datorita untului de cacao daca punem la rece).


Ne pregatim din timp 3 bucati de pergament exact de dimensiunea tavii in care vom coace foile si intindem fiecare bucata de aluat direct pe foaia de copt. Ne ajutam de o folie de prospetime pusa deasupra si de sucitor desigur.


Foile se coc in jur de 14 minute sau pana incep sa se rumeneasca usor pe margine la 180 de grade sau la foc potrivit( pentru cuptorul cu gaz).


Crema o pregatim cat stau foile la cuptor. Bine ar fi sa intindem foile din timp si abia apoi sa ne apucam de prepararea cremei.


Pe foc punem laptele de orez, intr-un vas la foc mic...si avem grija caci va incepe sa se ingroase usor. Punem si faina bine afanata printr-o sita in ploaie, amestecam si adaugam untul de cacao( bucata direct de la rece).


Amestecam pana cand untul este perfect topit. Dam la rece.


Cand este rece crema punem zeama si coaja de lamaie, vanilia si amestecam bine. E timpul sa ne ocupam de gust. Punem mierea si zaharul gustand cate putin din crema si astfel o vom face exact dupa gustul personal. Adaugam si sofranul( turmericul) care pe langa faptul ca va da cremei o culoare minunata si o savoare aparte este si foarte sanatos. Iata crema pe care o vom pune la rece...se va intari usor exact atat cat trebuie.


Asamblam prajitura:


Asezam o foaie apoi crema, din nou foaie si din nou crema, apoi foaie si ultimul strat tot de crema. Cu cat sta mai mult la rece cu atat este mai delicioasa, asa ca minim cateva ore bune sunt necesare( eu as zice o noapte) asta in caz ca veti avea rabdare( mie de regula imi iese rar :))))) asa ca va rog scuzati nerabdarea...constat mereu a doua zi ca este mai si mai si mai...dar asta este :)


Decoram cu bobite de rodie, zahar pudra si menta sau de ce nu dupa inspiratia personala...va astept cu impresii in caz ca veti dori sa o probati :)


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura " Alba ca Zapada"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Vacuum Blender HB300SV

- 370 lei
2499.99 lei
2129.99 lei

COMENTARII (71)

RuxyRux 1

12.12.2012, 16:45

Kuki...multumesc!

corina241 1

13.12.2012, 09:10

RuxyRux 1

13.12.2012, 09:36

Corina imi era dor de tine, pup fata frumoasa si sper ca sunteti bine!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Aperitiv biscuiti sarati
  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

  • 29

    S