Prajitura Boema

de gaby_duceag in Prajituri, 4 Noi 2012 | 12643 vizualizari

 

M-a incantat prajiturica asta inca de cand am vazut cat de bine arata in site-ul Mihai. Ingrediente accesibile, combinatie FIX pe gustul meu, mi-am zis c-o fac cu prima ocazie . Chef nu aveam :)), dar pofta fiind mare am executat-o si nu-mi pare rau. Am vazut ca e preluata de la Loredana, care pusese si esenta de rom in crema, dar am preferat varianta Mihaelei, fara rom.
ps. cineva-si va recunoste suvenirul in fotografie. multumesc din suflet!

 

INGREDIENTE

Blat

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linfuri cu varf faina alba
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • un plic zahar vanilat
  • un plic praf copt
  • un vf cutit sare

Crema

  • 200 gr ciocolata cu lapte + 2 linguri cacao neagra - puteti pune ciocolata amaruie, noua nu ne place
  • 300 gr frisca lichida indulcita
  • Sirop
  • 150 gr zahar
  • 200-250 ml apa

Fondant

  • 300 gr zahar
  • 200 gr apa
  • doua linguri miere
  • 3-4 linguri cacao neagra

Frisca

  • 200 gr frisca lichida
  • o lingura smantana pentru gatit
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Boema:

Blat

Separa albusurile de galbenusuri.

Galbenusurile freaca-le cu uleiul si apa , iar albusurile mixeaza-le spuma cu praful de sare.

Adauga zaharul si mixeaza pana obtii o compozitie lucioasa ce se tine de paletele mixerului.

Adauga galbenusurile, faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si zaharul vanilat.

Omogenizeaza amestecand usor de jos in sus.

Tapeteaza o tava (de 20/28 cm a fost a mea) cu hartie de copt , toarna compozitia, niveleaza si introdu tava in cuptorul preincalzit.

Coace blatul la foc mediu (165 grade) pana trece testul cu scobitoarea.

Scoate-l si lasa-l la racit.



Crema.

Pune frisca intr-un vas la foc mic si adu-o la punctul de fierbere. Opreste focul, adauga ciocolata rupta bucatele, cacaua, si omogenizeaza.

Lasa sa se raceasca si da vasul la frigider pentru cateva ore bune sau pentru o ora la congelator.


Sirop.

Caramelizeaza zaharul intr-un ibric pana capata culoarea chihlimbarului. Ia de pe foc si adauga apa. Pune inapoi la fiert si lasa pana se topeste zaharul caramelizat.



Fondant.

Pune apa intr-un vas cu fund dublu. Adauga usor zaharul.

Pune vasul la foc mediu. Lasa sa fiarba amestecand usor sa se topeasca zaharul.

Din momentul in care e complet topit lasa la fiert 10 minute ( curata peretii vasului cu o pensula umeda pentru a evita zaharisirea) Adauga apoi mierea si mai lasa 7 minute.



Vad ca fetele au fiert fondantul mult mai mult. Eu am verificat luand din compozitie cu lingura si lasand sa cada o picatura pe o suprafata plana. Cand biluta a ramas ca o perluta si nu s-a imprastiat am oprit focul.



Am adaugat cacaua, am omogenizat si am lasat 5 minute sa se racoreasca . Apoi am inceput sa amestec energic cu o lingura de lemn in sensul acelor de ceasornic. Cu cat se racea compozitia incepea sa se ingroase. La consistenta la care ajunge nu puteti lucra cu fondantul, se ingroasa prea tare.



Asamblare.

Blatul rece portioneaza-l in patratele.

Insiropeaza fiecare patratel.

Fondantul pune-l la foc si amesteca pana devine fluid apoi toarna cu lingura pe fiecare prajitura.Daca se intareste il puneti inapoi putin pe foc si glazurati in continuare.



Scoate crema de la rece si baga mixerul la viteza maxima. mixeaza pana obtii o crema pufoasa, ferma.

Cu un posh spriteaza crema peste fiecare prajitura.



mixeaza frisca lichida cu smantana pana capata consistenta dorita pentru ornare - sa fie intarita suficient.

Acopera prajiturelele cu frisca apoi da-le la rece.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Boema" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (73)

Miha 1

04.02.2014, 12:17

Eu zic sa-i dam lu' Gabi un premiu pentru cea mai mare modestie din site

gaby_duceag 1

04.02.2014, 12:20

))))))))))))))))))

Rita Ilies 1

29.08.2015, 10:27

Aaaaaaaaaaaaaaaa, ai găsit umplutura perfectă. )

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Bulion din rosii
  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

  • 25

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu branza de vaci si cacao