Prajitura cu aluat fraged, bezea cu cocos si jeleu de visine

de merisor in Prajituri, 2 Ian 2016 | 2557 vizualizari

 

Cam lung titlul, dar nu stiu cum sa ii spun altfel.
Este o prajitura foarte de efect, dar si tare gustoasa cu asa combinatie de aluat fraged, cu nuca in el, aluat de bezea cu nuca de cocos, gem dulce-acrisor de caise si jeleu dulce-acrisor de visine.
Am vazut ca Vladutz, bucatarul de la Neatza, foloseste combinatii de aluat fraged si pandispan si tare m-a incantat ideea, drept pentru care ii multumesc pentru inspiratie!
Eu am combinat altfel decat in retetele lui, dar rezultatul a fost peste asteptari de bun.

 

INGREDIENTE

  • Aluat fraged:
  • 2 galbenusuri
  • 200 g unt(65%)
  • 120 ml apa minerala
  • 150 g zahar
  • 150 g nuca macinata fin
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 praf sare
  • 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • faina cat cuprinde(500-600 g)
  • Blat de bezea cu cocos:
  • 7 albusuri
  • 7 linguri zahar
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • un praf sare
  • 100 g nuca de cocos
  • visine din dulceata/sirop(borcan de 275 g)
  • 3 linguri faina
  • Jeleu de visine:
  • 1 borcan dulceata de visine(275 g)
  • siropul in care au fost visinele de la bezea
  • 2 linguri amidon
  • In plus:
  • 275 g gem de caise
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu aluat fraged, bezea cu cocos si jeleu de visine:

Pentru aluatul fraged, frecam untul moale cu zaharul, adaugam galbenusurile frecate cu sare, apa minerala si imediat bicarbonatul, care se va stinge in aciditatea apei.


Amestecam bine toate aceste ingrediente, apoi adaugam nuca, esenta si incorporam treptat faina.


Amestecam la inceput cu o spatula, apoi cu degetele, pana obtinem un aluat nelipicios, dar nu foarte tare.


Il intindem in tava tapetata cu hartie de copt si il lasam sa se odihneasca pana pregatim restul ingredientelor.


Eu am folosit o tava de 28/40 cm, dar mergea folosita o tava mai mica, pentru a iesi prajitura mai inalta.


Pentru bezeaua cu cocos, mixam albusurile spuma cu un praf de sare, pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam la treapta superioara, pana obtinem o bezea ferma.


Scoatem mixerul si folosim o spatula.


Adaugam apoi faina, coaja de lamaie si nuca de cocos, amestecand usor pentru a obtine o bezea aerata.


Ungem aluatul din tava cu gemul de caise, apoi intindem bezeaua cu cocos, presaram visinele pe deasupra si le presam usor sa intre in interior.


Dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau pana cand blaturile sunt bine coapte, nu uitam sa facem testul cu scobitoarea.


Pentru jeleul de visine, trecem dulceata prin blender, adaugam si siropul ramas de la visinele folosite la blat si le fierbem usor.


Cand incep sa fiarba, adaugam imediat amidonul si amestecam energic pana la omogenizare.


Turnam jeleul fierbinte peste prajitura racita si dam tava la rece pana cand jeleul se intareste usor.


Este o prajitura tare gustoasa si aspectuoasa, usor dulce, dar si acrisoara, cu blatul de la baza foarte sfaramicios, si bezeaua ferma, iar jeleul a adus un plus de deliciu.


Sa va fie de folos!



 

TIPS-URI

1

Zeama de lamaie ajuta bezeaua sa devina mult mai ferma, dar mai diminueaza si din dulceata zaharului.

2

Jeleul de visine poate fi preparat si fara amidon, dar folosind un plic de tort-gel, conform instructiunilor de pe plic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu aluat fraged, bezea cu cocos si jeleu de visine" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (44)

mihaelar63 1

11.01.2016, 12:47

Bine mai arata

dantes 1

31.01.2016, 05:58

Delicioasa!

Valclaudia 1

31.01.2016, 15:39

excelenta prajitura!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert briose cu ciocolata si ness
  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu aluat fraged, mere si bezea