Prajitura cu caramel si ciocolata

de anca_rm in Prajituri, 16 Feb 2015 | 2191 vizualizari

 

Intr-una din zile am fost pana la fratele meu si m-au luat la intrebari : Tu de ce nu ne mai faci ceva bun ?
Ei atat mi-a trebuit . Pentru ca le place ciocolata si prajiturile cu ciocolata si multa crema am zis sa incerc o combinatie de blat cu caramel si crema de ciocolata nu foarte aerate si pufoasa ca si ganachul ci mai compacta si plina .
In loc de blat se poate folosi biscuiti +unt adica o baza de tarta.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 125 gr faina
  • 30 gr cacao
  • 150 gr zahar
  • 1 oua
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bocarbonat sodiu
  • 50 ml ulei
  • 100 ml iaurt
  • 75 ml cafea
  • Pt caramel:
  • 250 ml lapte condensat
  • 4 linguri zahar brun
  • 1 lingura amidon sau faina
  • Pt crema ciocolata:
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 200 ml frisca
  • 3 foi gelatin(5 gr)
  • 50 ml apa rece
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu caramel si ciocolata:

Blat:


Pregatim o tava de tort cu diametru 20 cm , sau o tava de copt dreptunghiulara mica 20x25. O sa aveti un blat cam de 2 cm grosime in functie de marimea tavii.


Avem nevoie de doua castroane.


Intr-un castron amestecam ingredientele uscate : faina+cacao+praf de copt+bicarbonate+zahar , iar in celalalt ingredientele umede: oul+iaurt+cafea+ulei . Omogenizam bine si le amestecam cu un tel tip para bine pana la incoropare totala.


Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie sau cu faina si dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 20 minute (nu are nevoie de mai mult , dar pentru a fi siguri ca este copt faceti testul cu scobitaorea)


Lasam la racit si facem caramelul.


Caramel :


Este impropriu spus caramel pentru ca eu nu am avut timp sa stau sa-l fieb pana se ingroasa singur asa ca l-am ajutat putin cu o lingura de amidon . Daca aveti timp si rabdare atunci se poate renunta la adaosul de faina .


Eu am procedat in urmatorul mod: am pus pe foc mic intr-o craticioara zaharul si l-am caramelizat . Cand a fost topit si si-a dobandit o culoare aramie am turnat 200 ml lapte condensate . Atentie sa nu stropeasca. Am lasat sa fiarba pana cand s-a topit din nou zaharul si s-a incorporate in laptele condensat. Lingura de amidon (sau faina) am amestecat-o cu 50 ml lapte condensat rece , cu o lingura am pus din compozitia calda cateva linguri si amestecam . Turnam peste laptele condensat care fierbe si amestecam pana se ingroasa si devine ca o budinca mai subtire. Luam de pe foc si lasam la racit.


Crema de ciocolata:


Punem pe foc frisca si in ea ciocolata rupta bucati. Amestecam pana se topeste ciocolata si lasam deoparte.


In 50 ml apa punem foile de gelatina la inmuiat pana cand sunt ca si niste jeleuri . Le punem pe foc mic si amestecam pana se dizolva (atentie , desi am scris-o de nenumarate ori sa nu fiarba )


Punem gelatina dizolvata peste ciocolata si amestecam , lasam la racorit .


Incepem sa asamblam prajiturica:


Punem blatul pe un platou , peste el turnam caramelul si dam putin la frigider ca sa nu curga.


Lasam la frigider (eu am scos-o pe balcon ca era mai rece decat in frigider) cam 15 minute. In acest timp ciocolata o lasam la temperatura camerei.


Innainte sa scoatem prajitura din frigider batem pentru 3-4 minute frisca cu ciocolata topita .


Turnam ciocolata batuta putin peste caramel si dam din nou la frigider. Deasupra puteti face glazura din 50 gr ciocolata si 30 ml lapte sau presarati fulgi de migdale, ciocolata sau de ce nu pudrata cu cacao.


Lasati la frigider pentru cateva ore ca sa o puteti taia .


Va doresc pofta buna!



 

TIPS-URI

1

cred ca ar fi foarte bun in caramel sa fie adaugate alune sau nuci putin prajite

2

trebuie lasata la frigider ca sa se poata taia usor

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu caramel si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (12)

Andra_Constantinescu 1

16.02.2015, 23:03

Criss 1

17.02.2015, 07:59

mirela0911 1

17.02.2015, 12:40

Ce as savura o feliuta!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Dorada regala prajita la tigaie
  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu crema de zmeura