Prajitura cu foi cu zahar ars, nuca si frisca

de gaby_duceag in Prajituri, 23 Mai 2012 | 15057 vizualizari

 

INGREDIENTE

foi
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri faina
  • 4 linguri nuca macinata
crema
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • o pastaie vanilie (sau zahar vanilat)
  • 200 ml lapte
  • 500 ml frisca indulcita
in plus
  • 8-10 linguri zahar pentru caramelizat
  • 200 ml frisca si nuca macinata pentru ornat
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu foi cu zahar ars, nuca si frisca:

Foi.


Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul batand in continuare. Ne oprim doar cand bezeaua obtinuta formeaza "tepi" la atingere. Adaugam galbenusurile, faina cernuta si nuca macinata. Omogenizam amestecand usor, de sus in jos.


Impartim compozitia in 3 parti egale. Ungem dosul unei tavi cu ulei si presaram faina, intindem o parte din compozitie, nivelam usor si bagam tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pentru 10-12 minute (trebuie sa prinda putina culoare pe margini).


Nota: Daca doriti o prajitura inalta, care sa se poata servi cu mana, in portii mici, coaceti foile pe dosul unei tavi de 20/25 cm - vor iesi mai grosute, daca nu o doriti inalta si preferati s-o serviti cu lingurita (asa ca mine) alegeti o tava de 24/30.


Cand e gata coapta, treceti usor un cutit pe sub foaie pentru a fi siguri ca se desprinde usor si o lasati sa cada usor, inclinand tava, pe o coala de hartie. Procedati la fel cu celelalte doua foi.


Crema.


Mixati frisca . Puneti la fiert laptele impreuna cu o pastaie de vanilie. Amestecati galbenusurile cu amidonul, zaharul si 3 linguri lapte rece.
Cand fierbe laptele adaugati compozitia cu galbenusuri amestecand cu un tel, fara a va opri, putin cate putin, luand vasul de pe foc. Puneti inapoi pe foc si amestecati pana se ingroasa. Scoateti batonul de vanilie.


Raciti bine dupa care luati o treime din cantitatea de frisca si amestecati energic. Incorporati restul de frisca amestecand usor. Veti obtine o crema pufoasa, grozav de buna.


Asamblare.


Caramelizati cele 8-10 linguri de zahar.
Puneti prima foaie, turnati peste ea, in fir subtire, zahar caramelizat ajutandu-va de o lingura. Intindeti 1/3 din crema si asezati a doua foaie, caramelizati , intindeti crema si asezati ultima foaie. O ungeti cu crema ramasa , mixati frisca si o intindeti uniform deasupra.


Presarati nuca macinata si o dati la rece pentru cateva ore. Crema va topi zaharul caramelizat.


Sursa de inspiratie este Lissa , desi n-am respectat din reteta decat foile :)).

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu foi cu zahar ars, nuca si frisca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (44)

Alinutza80 1

27.05.2012, 15:29

La favorite cu ea,trebuie sa o incerc

ralu_ca 1

28.03.2014, 11:22

reisnaor_2006 1

02.07.2014, 23:04

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

7940 puncte

RODIMUR

7480 puncte

mihaelar63

7360 puncte

Rocsi

7200 puncte

Rahela Velicu

6510 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pancakes cu banane si ciocolata

ieri la 23:01

Buturuga de Craciun

de RuxyRux 9

ieri la 22:01

Turtițe cu magiun, la tigaia grill

de RODIMUR 5

ieri la 21:45

Tort cu fructe uscate si turron

de Lau 9

ieri la 20:44

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Carpati