Prajitura cu foi cu zahar ars, nuca si frisca

de gaby_duceag in Prajituri, 23 Mai 2012 | 14114 vizualizari

 

INGREDIENTE

foi
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri faina
  • 4 linguri nuca macinata
crema
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • o pastaie vanilie (sau zahar vanilat)
  • 200 ml lapte
  • 500 ml frisca indulcita
in plus
  • 8-10 linguri zahar pentru caramelizat
  • 200 ml frisca si nuca macinata pentru ornat
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu foi cu zahar ars, nuca si frisca:

Foi.


Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul batand in continuare. Ne oprim doar cand bezeaua obtinuta formeaza "tepi" la atingere. Adaugam galbenusurile, faina cernuta si nuca macinata. Omogenizam amestecand usor, de sus in jos.


Impartim compozitia in 3 parti egale. Ungem dosul unei tavi cu ulei si presaram faina, intindem o parte din compozitie, nivelam usor si bagam tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pentru 10-12 minute (trebuie sa prinda putina culoare pe margini).


Nota: Daca doriti o prajitura inalta, care sa se poata servi cu mana, in portii mici, coaceti foile pe dosul unei tavi de 20/25 cm - vor iesi mai grosute, daca nu o doriti inalta si preferati s-o serviti cu lingurita (asa ca mine) alegeti o tava de 24/30.


Cand e gata coapta, treceti usor un cutit pe sub foaie pentru a fi siguri ca se desprinde usor si o lasati sa cada usor, inclinand tava, pe o coala de hartie. Procedati la fel cu celelalte doua foi.


Crema.


Mixati frisca . Puneti la fiert laptele impreuna cu o pastaie de vanilie. Amestecati galbenusurile cu amidonul, zaharul si 3 linguri lapte rece.
Cand fierbe laptele adaugati compozitia cu galbenusuri amestecand cu un tel, fara a va opri, putin cate putin, luand vasul de pe foc. Puneti inapoi pe foc si amestecati pana se ingroasa. Scoateti batonul de vanilie.


Raciti bine dupa care luati o treime din cantitatea de frisca si amestecati energic. Incorporati restul de frisca amestecand usor. Veti obtine o crema pufoasa, grozav de buna.


Asamblare.


Caramelizati cele 8-10 linguri de zahar.
Puneti prima foaie, turnati peste ea, in fir subtire, zahar caramelizat ajutandu-va de o lingura. Intindeti 1/3 din crema si asezati a doua foaie, caramelizati , intindeti crema si asezati ultima foaie. O ungeti cu crema ramasa , mixati frisca si o intindeti uniform deasupra.


Presarati nuca macinata si o dati la rece pentru cateva ore. Crema va topi zaharul caramelizat.


Sursa de inspiratie este Lissa , desi n-am respectat din reteta decat foile :)).

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu foi cu zahar ars, nuca si frisca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (44)

Alinutza80 1

27.05.2012, 15:29

La favorite cu ea,trebuie sa o incerc

ralu_ca 1

28.03.2014, 11:22

reisnaor_2006 1

02.07.2014, 23:04

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Aperitiv biscuiti sarati
  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

  • 29

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!