Prajitura cu foi de miere

de Tuxedo in Prajituri, 4 Aug 2013 | 36644 vizualizari

 

Am facut prajiturica asta acum ceva timp dar nu am avut timp sa o pregatesc pentru blog si nici nu am fost prea multumita de poze dar acum m-am hotarat sa o postez si o sa revin cu poze mai bune cand o sa o refac…Mi-a placut in mod deosebit, reteta de foi o am de la Claudia Baban, o prietena de-a mea virtuala de pe Bucataras si foarte simpatica pe care o indragesc si o apreciez! multumesc mult pentru reteta Dia!

Voi puteti dubla cantitatile pentru o tava mare de aragaz, eu o sa dau cantitatile pentru o tava mai mica, cu toate ca am facut portie dubla si mi-au iesit 4 foi pentru o tava mare. Prajitura este foarte dulce, dar se topeste in gura, foile se inmoaie foarte repede, si daca nu o vreti ffff dulce va recomand sa folositi o crema mai putin dulce (reduceti din zahar) si nu puneti gem, sau puneti un gem acrisor!

 

INGREDIENTE

  • pentru o tava de 22cm/24cm
  • 2 linguri miere de albina
  • 1 ou
  • 50 gr unt
  • 200 gr zahar
  • 250-300 gr faina
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • sare
  • zahar vanilat
  • coaja si zeama de lamaie
  • Crema de lamaie:
  • 300 gr zahar (sau mai putin, cca 200 este suficient)
  • 3 linguri cu varf amidon
  • 500 ml lapte
  • 200 gr unt
  • suc de la o lamaie mare
  • 1 zahar vanilat sau seminte de la un baton de vanilie
  • In plus: gem de mure, visine, caise (gem acrisor)
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu foi de miere:

Batem ouale spuma cu zaharul, apoi se adauga untul moale si mierea de albine. Acest amestec se pune cateva minute  pe baie de aburi pana cand  zaharul si untul se topesc. Se ia de pe aburi si se adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, vanilia si coaja de lamaie. Apoi adaugam faina pana se obtine consistenta dorita. Aluatul nu trebuie sa fie prea tare pentru a putea intinde foile.

Impartim aluatul in 3 si intindem fiecare foaie pe blatul de lucru pudrat cu faina, apoi le coacem pe dosul tavii pe care am pus hartie de copt. Timpul de coacere este de apox. 20 de minute.

Cand sunt gata coapte, se desprind usor de pe tava si se lasa sa se raceasca.

Mod de preparare crema:

Intr-o oala de inox cu fundul dublu amestecam  zaharul cu 300 ml lapte si punem pe foc amestecand din cand in cand ca sa se dizolve zaharul.

In alt vas, amestecam restul de lapte (200ml) cu amidonul (cu ajutorul unui tel). Atentie sa nu faca cocoloase!

Luam cratita de pe foc si turnam acest amestec peste laptele fierbinte (sa nu fiarba) din craticioara de inox, in suvoi subtire, amestecand energic cu ajutorul unui tel in forma de para si punem inapoi pe foc amestecand in continuu pentru a nu lasa crema sa se lipeasca si pana cand aceasta se ingroasa ca o budinca. O tragem de pe foc si lasam sa se racoreasca putin (sa aiba temperatura suportabila la deget! daca este prea fierbinte, se poate branzi). Cand s-a racorit adaugam treptat zeama de la o lamaie. O bagam in frigider pentru 2 ore acoperita cu o folie de plastic exact pe suprafata acesteia ca sa nu se intareasca.

Separat, mixam untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) pana se face cremos. Untul il puteti scoate cu 2 ore inainte ca sa se incalzeasca la temperatura camerei sau il puteti taia cubulete si il puteti inmuia in microunde, setand cuptorul de fiecare data cate 10 secunde pana cand se inmoiae .

Cand crema s-a racit, adaugam untul frecat spuma peste crema din craticioara si mixam foarte bine. Sau invers, crema peste unt, daca craticioara nu e suficient de inalta ca sa mixam.

 Asamblare:

Punem prima foaie in tava si peste ea punem jumatate din crema, punem a doua foaie deasupra apoi punem gem (daca vrem sa punem gem, daca nu punem tot crema) apoi cea de-a treia foaie deasupra.

Acoperim prajitura cu un servet curat si o lasam sa se inmoaie cel putin 3 ore.

Se taie bucatele si se serveste pudrata cu zahar (sau fara).

Este delicioasa, foile se topesc in gura iar combinatia cu crema de lamaie este senzationala!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu foi de miere" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (36)

-Licurici- 1

23.06.2015, 07:52

Minunata!

ruxy_ruxy_yo 1

05.11.2015, 20:21

as vrea sa fac prajitura si sa dublez cantitatea pentru foi.daca dublez pt foi e necesar sa dublez si pentru crema sau este de ajuns compozitie?

Rahela Velicu 1

26.08.2021, 15:39

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert foi cu miere de albine