Prajitura cu frisca si ciocolata

de gaby_duceag in Dulciuri, 29 Aug 2015 | 1358 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 6 oua
  • 7 linguri de zahar
  • 7 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • Crema
  • 2 galbenusuri
  • 50 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • o lingurita esenta rom
  • o lingurita gelatina (optional)

600 ml smantana pentru frisca la care adaugati zahar dupa gust (eu am amestecat 300 ml frisca lichida indulcita cu 300 ml smantana pentru gatit si 2 linguri zahar) - 300 ml vor fi folositi la crema iar 300 ml la ornat

  • Glazura
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 2 linguri lapte
  • 50 g unt
  • Sirop
  • 100 g zahar
  • 180 ml apa
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu frisca si ciocolata:

Blat.


Separa albusurile de galbenusuri.


Mixeaza spuma albusurile apoi adauga treptat zaharul si mixeaza pana obtii o compozitie cu aspect ferm ce formeaza tepi la atingere (aprox 10 minute).


Adauga faina cernuta impreuna cu cacaua, galbenusurile frecate cu uleiul si apa si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, incercand sa scoti cat mai putin aerul din albusuri.


Toarna compozitia intr-o tava de 20/25 cm tapetata cu hartie pentru copt, niveleaza frumos.


Da tava in cuptorul preincalzit si coace blatul la foc mic pana trece testul cu scobitoarea.


Lasa la racit.


Sirop


Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului, apoi stinge cu apa si mai lasa pana sa doua clocote. Lasa la racit.


Crema


Mixeaza frisca cu zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom, batz! Daca e ferma si tare treci peste pasul cu gelatina ce-l voi prezenta mai jos. Eu am mixat frisca cu smantana si negasind smantana cu 25% grasime nu mi s-a parut prea ferma, de asta am adaugat gelatina.


Pune gelatina la hidratat in 20 ml apa.


Pune intr-un vas cu fund dublu galbenusurile cu zaharul si laptele si amesteca-le pe foc 2 minute (trebuie sa devina ca-n imagine). Daca frisca e ferma incorporeaza acest amestec (racit bine!) in jumatate din cantitatea de frisca. Jumatate va ramane pentru ornat.


Eu am pus in amestecul fierbinte gelatina, am amestecat pana s-a topit apoi am racit si incorporat in frisca.


Da crema la rece pentru 25 minute.


Taie blatul in doua pe orizontala.


Insiropeaza primul blat, intinde crema uniform, apoi pune a doilea blat si insiropeaza.


Da prajitura la rece si prepara Glazura.


Pune intr-un bol metalic toate ingredientele iar bolul pune-l peste un vas cu apa care fierbe. Amesteca pana la omogenizarea completa.


Toarna glazura calduta peste prajitura rece si intinde cu un cutit.


Lasa din nou la rece pana se intareste glazura, portioneaza prajitura in bucati dreptunghiulare, apoi spriteaza peste ele frisca ramasa.






 
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu frisca si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

Gicuta69 1

31.08.2015, 09:48

Ce bunaciuneeee!

Dya Daniela Andrei 1

31.08.2015, 19:00

Prajiturile tale nu mai au nevoie de niciun comentariu!

mihaelar63 1

07.09.2015, 07:24

Imi place prajitura Rom mai mult si la sirop ar merge doar la mine

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

11000 puncte

nico15

8250 puncte

Camelya

7870 puncte

Constelatialeu

7840 puncte

Valclaudia

6910 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert prajitura Lulu
  • 20

    S

  • 21

    D

  • 22

    L

  • 23

    MA

  • 24

    MI

  • 25

    J

  • 26

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Ispita dulce