Prajitura cu ness

de ancutsa in Prajituri, 3 Iun 2016 | 1237 vizualizari

 

Aceasta e una dintre prajiturile preferate ale familiei mele.

 

INGREDIENTE

  • Pentru pandispan:
  • 5 oua;
  • 5 linguri de zahar;
  • 1 pliculet zahar vanilat;
  • 1 pahar cu ulei;
  • 1 lingurita cu varf de praf de copt;
  • 5 linguri de faina;
  • 1 lingurita cacao.
  • Pentru bezea: Albusurile de la alte 3 oua;
  • Sirop din 4 linguri zahar + 40 ml apa.
  • Pentru crema de unt: cele 3 galbenusuri ramase;
  • 1 pachet de unt 80% grasime (200 g);
  • Sirop din 3 linguri de zahar + 30 ml apa;
  • 2 linguri de cacao;
  • 1 lingurita ness (sau cafea solubila);
  • 1 lingurita cafea.
Portii: 16
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu ness:

Se preincalzeste cuptorul.



Pandispanul:


Separam cele 5 oua. Batem cu mixerul albusurile cu zaharul, zaharul vanilat, iar cand spuma devine consistenta, adaugam rand pe rand galbenusurile, uleiul, praful de copt si faina, amestecand continuu.


Se toarna o parte din amestec intr-un castronel, adaugam o lingurita de cacao si amestecam bine. Turnam din amestecul alb intr-o tava (in care am pus foaie de copt), apoi turnam si din amestecul negru si cream un model cu ajutorul unei scobitori, dupa inspiratie. Se da la cuptorul incins pana se face auriu aluatul (asta inseamna cam 15-20 de minute), la foc mediu.



Cand este gata aluatul, il lasam la racit, apoi pregatim bezeaua.



Bezeaua:


Se face un sirop din 4 linguri zahar cu 40 ml apa (atat cat sa acopere zaharul). Incepem sa amestecam cu mixarul albusurile si cand incepe sa se formeze spuma, turnam usor cu ibricul siropul pe peretii vasului, amestecand continuu. Obtinem o bezea moale, dar consistenta. (Nu trebuie batuta nici prea mult, sa nu se taie!).



Se intinde cu grija bezeaua peste aluat cu ajutorul unui cutit, apoi se da la frigider. Acum preparam crema de unt.



Crema de unt:


Preparam din nou un sirop, acum din 3 linguri de zahar cu 30 ml apa.


Se amesteca un pic cu mixerul galbenusurile, apoi incepem sa turnam pe marginea vasului siropul cu ibricul, exact ca mai devreme. Se obtine o spuma. Se lasa un pic la racit. (Daca am pune untul acum, s-ar topi.)


Veti vedea ca dupa ce s-a racit un pic, se vede din nou galbenusul acela. Amestecam din nou cu mixerul, sa redevina spuma, apoi adaugam untul taiat cubulete, putin cate putin.


Adaugam si nessul, cafeaua si cacaoa si mixam bine. In momentul in care adaugam cacaoa, observam ca va capata o textura cremoasa – deci crema s-a definit. Se obtine o crema tare, consistenta. Nu exagerati cu nessul, pentru ca tinde sa dea o amaraciune cremei. Eu consider ca o lingurita de ness si una de cafea sunt suficiente.



Asamblam:


Se scoate tava din frigider, se intinde crema peste bezea cu multa grija. O sa va fie mai usor daca turnati crema cu un sprit sau pos.



La final, se pudreaza prajitura cu ness sau cacao si se da din nou la frigider. Se serveste rece.



Pofta Buna!




Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2015/07/prajitura-cu-ness.html

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu ness" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 10 %
299.99 lei
269.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (0)

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Dovlecei la borcan pentru iarna
  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Paste cu branza la cuptor

de oanapl 5

ieri la 23:06

Inghetata din avocado si fistic

de Lau 9

ieri la 21:41

Inghetata cu pepene galben si  mascarpone

de katty 5

ieri la 21:40

Gem de caise cu portocale si migdale

de oanapl 5

ieri la 21:38

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu spuma de ness si caramel