Prajitura Dintii negrului

de Lia_ in Prajituri, 22 Aug 2013 | 18754 vizualizari

 

Este o prajitura ieftina, bunicica, nu are pretentia sa fie de elita.
Mi-a placut inovatia Patriciei, la varianta ei, ca a aromat bezeaua cu siropul de visine dar eu am preferat sa fac reteta originala, ca sa ilustrez denumirea care vine de la aspectul: un strat alb (bezeaua) intre doua straturi negre.
Pentru asta, a trebuit sa respect reteta pe care o am de la mama in caietul meu de prajituri, caiet pe care ... de cand cu netul ... recunosc ca nu prea l-am mai deschis.
La mine blatul a iesit cam mulatru pt. ca am nimerit un tip de cacao deschisa la culoare.
Mi-am dorit sa probez "bezeaua italiana" (meringue italienne) dar nu mi-a reusit pentru ca siropul de zahar a inceput sa cristalizeze dupa doua minute de fierbere.
Trebuie sa ma mai documentez. Am renuntat si am facut metoda clasica de bezea elvetiana la bain-marie.
Nimic sofisticat la aceasta combinatie, ba as numi-o una chiar "de criza".

 

INGREDIENTE

  • Ingredientele afisate sunt pt. tava de aragaz clasic, 27x30.Eu am preparat pe jumatate si au rezultat 12 bucati (este suficient pentru prima testare). Tava mea: 18x26 cm.
  • BLATUL:
  • 125 gr unt la temperatura camerei (moale)
  • 250 gr zahar (eu am folosit zahar brun la blat)
  • 4 galbenusuri de ou
  • 3 lingurite cacao
  • 250 ml lapte
  • 1 praf de copt
  • faina cat cuprinde (cam 200 g) aluatul are consistenta celui de chec
  • BEZEAUA
  • 4 albusuri
  • 250 g zahar alb
  • 1 praf sare
  • GLAZURA
  • 125 gr unt
  • 200 gr zahar
  • 3-4 linguri lapte
  • 3 linguri cacao
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Dintii negrului:

Se preincalzeste cuptorul la 180 grd (ca pentru chec)

BLATUL:
Se freaca 125 gr unt cu 250 gr zahar, apoi se adauga 4 galbenusuri de ou.
Adaugam 3 lingurite cacao.
Se toarna treptat 250 ml lapte si se incorporeaza, se adauga praful de copt. Se omogenizeaza.
Se ingroasa cu faina pana compozitia capata consistenta aluatului de chec.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt.
Se coace la cca 180 grd timp de cca 25 de minute. Faceti testul cu scobitoarea.

BEZEAUA
Bateti 4 albusuri spuma tare, initial la rece, intr-o craticioara care se va aseza intr-o alta mai mare la bain marie atunci cand apa fierbe. Se pastreaza un foc moale.
Craticioara cu albusuri nu trebuie sa stea cu fundul in apa.
Cand spuma e tare, cand rastorni usor recipientul si nu cade, (la mine in poza initial era din plastic pt varianta bezea italiana la care am renuntat) se ia de pe foc.
Fetele au scris 10 minute, eu recomand mai putin pentru ca va capata o textura de albus fiert, nu de bezea. Eu am clocit-o 7 minute si a fost prea mult.
Se toarna bezeaua peste blatul abia scos din cuptor.
Lasam sa se raceasca cat timp facem glazura.

GLAZURA
Se freaca 125 gr unt cu 200 gr zahar.
Se adauga 3 linguri cacao si 3-4 linguri lapte si se pune la foc pana se face o crema vascoasa dar fluida ca sa poata fi intinsa.
Si la asta e un punct critic in care se poate intari prea rau ca sa mai poata fi aplicata.
Eu am oprit-o un pas cam devreme de frica sa nu se intareasca si a mai curs.
Se pune peste bezeaua care s-a racit.
Se lasa prajitura la racit (la temperatura camerei mai intai si apoi neaparat la frigider) ca sa o putem taia cu un cutit inmuiat in apa.
Glazura a cam murdarit dintii lui negru la taiere pt. ca ramanea pe cutit. Trebuia sa o las sa se intareasca mai bine glazura.

Savurati cu placere!

TIPS-URI

1

Cand faceti cantitatea pe jumatate,glazura sa fie trei sferturi din cantitatea ingredientelor acesteia. Doar pe jumatate s-ar putea sa fie cam putina.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Dintii negrului" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (35)

Lia_ 1

08.10.2013, 17:16

Giana, sunt altele si mai bune dar merge si asta

Tuxedo 1

06.01.2014, 02:49

nemaipomenita! si soacra mea o face, am facut-o si eu o singura data ca e preferata sotului! ar trebui sa o repet

Criss 1

06.01.2014, 09:12

Buna prajitura.

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mousse de frisca si rom