Prajitura Lamaita

de T I M E A in Prajituri, 19 Mai 2013 | 24670 vizualizari

 

Nu prea imi place mie sa fac foi si in momentele in care vreau sa fac ceva cu foi mi-as dori sa fie mama mai aproape de mine pentru ca sigur mi le-ar face ea :). Dar pot sa zic ca am fost mandra in final de ce foi frumoase am facut si a iesit o prajitura buna si frumoasa. Ma cam laud singura, dar cand imi place cum iese ceva recunosc si singura :)

 

INGREDIENTE

  • Foi:
  • 2 oua,
  • 8 linguri zahar pudra,
  • 3 linguri margarina,
  • 200 ml lapte,
  • 1 lingura bicarbonat de sodiu,
  • 600 gr faina
  • Crema:
  • 200 ml lapte,
  • 10 linguri faina,
  • 10 linguri lapte,
  • sucul de la 2 lamai,
  • 250 gr unt (sau margarina rama)
  • Sirop:
  • 100-150 ml apa calduta,
  • 2 lingurite zahar pudra,
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • Glazura:
  • 150 gr ciocolata neagra,
  • 7 linguri frisca lichida
  • Glazura alba:
  • 50 gr ciocolata alba,
  • 2 linguri frisca lichida
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Lamaita:

Foi: intr-un bol frecam ouale cu zaharul, adaugam margarina apoi bicarbonatul stins cu putin lapte. Treptat incorporam laptele caldut si faina ametescand pana putem cu lingura de lemn apoi cand aluatul capata consistenta, rasturnam pe masa de lucru tapetata cu faina si framantam pana incorporam toata faina.


Impartim aluatul in 4 parti egale.


Ungem dosul unei tavi cu putin ulei, asezam aluatul si il intindem cu sucitorul.


Coacem foile pe rand in cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 10-12 minute.


Asezam foile coapte pe hartie de copt, punem si intre ele hartie de copt pt a nu se lipi cat sunt calde.


Crema:

Intr-o cratita punem cele 10 linguri de faina, 10 linguri zahar, zeama de la lamai, si adaugam treptat laptele rece amestecand sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic si amestecam pana se ingroasa ca o budinca. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca usor. Adaugam untul/ margarina si mixam sa se omogenizeze.


Asamblare:


Asezam prima foaie pe un platou, cu o pensula o insiropam si o ungem cu o parte din crema. Asezam a doua foaie si procedam la fel, urmeaza a treia foaie si iar sirop si crema si deasupra vine a 4-a foaie pe care doar o insiropam usor.


Glazura:


Topim pe baie de aburi ciocolata neagra impreuna cu frisca lichida si o turnam peste ultima foaie niveland cu un cutit. Pregatim la fel si glazura alba pe care o punem intr-o punguta, o gaurim la una din capete si trasam peste glazura neagra dungi. Cu o scobitoare tragem de la un capat la altul peste glazura alba (vezi poza) .


Dam prajitura la rece pana a doua zi pentru a se intari crema si a se inmuia foile.


Sursa de inspiratie: Bucataresele vesele

 

TIPS-URI

1

Pentru foi ideal e sa folositi amoniac (eu nu am avut si am folosit bicarbonat de sodiu dar ies mai fragede cu amoniac)

2

Deasupra puteti lasa si fara glazura doar pudrat cu zahar pudra

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Lamaita" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 40 %
499.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (62)

janette 1

14.11.2013, 09:11

am incercat-o dar nu stiu din ce motiv foile insiropate si nu s-au fragezit....au ramas ca un biscuit aproape...

T I M E A 1

17.11.2013, 13:54

Janette, nu stiu motivul pt care foile nu ti s-au fragezit. La tipsuri am scris ca iasa mai fragede cu amoniac, insa si cu varianta folosita de mine mie mi s-au inmuiat chiar prea tare.

-Licurici- 1

24.06.2015, 12:12

super!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Fasole batuta
  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

  • 25

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu crema de lamaie