Prajitura Lamaita

de T I M E A in Prajituri, 19 Mai 2013 | 33118 vizualizari

 

Nu prea imi place mie sa fac foi si in momentele in care vreau sa fac ceva cu foi mi-as dori sa fie mama mai aproape de mine pentru ca sigur mi le-ar face ea :). Dar pot sa zic ca am fost mandra in final de ce foi frumoase am facut si a iesit o prajitura buna si frumoasa. Ma cam laud singura, dar cand imi place cum iese ceva recunosc si singura :)

 

INGREDIENTE

  • Foi:
  • 2 oua,
  • 8 linguri zahar pudra,
  • 3 linguri margarina,
  • 200 ml lapte,
  • 1 lingura bicarbonat de sodiu,
  • 600 gr faina
  • Crema:
  • 200 ml lapte,
  • 10 linguri faina,
  • 10 linguri lapte,
  • sucul de la 2 lamai,
  • 250 gr unt (sau margarina rama)
  • Sirop:
  • 100-150 ml apa calduta,
  • 2 lingurite zahar pudra,
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • Glazura:
  • 150 gr ciocolata neagra,
  • 7 linguri frisca lichida
  • Glazura alba:
  • 50 gr ciocolata alba,
  • 2 linguri frisca lichida
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Lamaita:

Foi: intr-un bol frecam ouale cu zaharul, adaugam margarina apoi bicarbonatul stins cu putin lapte. Treptat incorporam laptele caldut si faina ametescand pana putem cu lingura de lemn apoi cand aluatul capata consistenta, rasturnam pe masa de lucru tapetata cu faina si framantam pana incorporam toata faina.   

Impartim aluatul in 4 parti egale.

Ungem dosul unei tavi cu putin ulei, asezam aluatul si il intindem cu sucitorul.  

Coacem foile pe rand in cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 10-12 minute.  

Asezam foile coapte pe hartie de copt, punem si intre ele hartie de copt pt a nu se lipi cat sunt calde.  

Crema: 
Intr-o cratita punem cele 10 linguri de faina, 10 linguri zahar, zeama de la lamai, si adaugam treptat laptele rece amestecand sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic si amestecam pana se ingroasa ca o budinca. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca usor. Adaugam untul/ margarina si mixam sa se omogenizeze.   

Asamblare:

Asezam prima foaie pe un platou, cu o pensula o insiropam si o ungem cu o parte din crema. Asezam a doua foaie si procedam la fel, urmeaza a treia foaie si iar sirop si crema si deasupra vine a 4-a foaie pe care doar o insiropam usor.  

Glazura: 

Topim pe baie de aburi ciocolata neagra impreuna cu frisca lichida si o turnam peste ultima foaie niveland cu un cutit. Pregatim la fel si glazura alba pe care o punem intr-o punguta, o gaurim la una din capete si trasam peste glazura neagra dungi. Cu o scobitoare tragem de la un capat la altul peste glazura alba (vezi poza) .  

Dam prajitura la rece pana a doua zi pentru a se intari crema si a se inmuia foile.

Sursa de inspiratie: Bucataresele vesele 

TIPS-URI

1

Pentru foi ideal e sa folositi amoniac (eu nu am avut si am folosit bicarbonat de sodiu dar ies mai fragede cu amoniac)

2

Deasupra puteti lasa si fara glazura doar pudrat cu zahar pudra

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Lamaita" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (62)

janette 1

14.11.2013, 09:11

am incercat-o dar nu stiu din ce motiv foile insiropate si nu s-au fragezit....au ramas ca un biscuit aproape...

T I M E A 1

17.11.2013, 13:54

Janette, nu stiu motivul pt care foile nu ti s-au fragezit. La tipsuri am scris ca iasa mai fragede cu amoniac, insa si cu varianta folosita de mine mie mi s-au inmuiat chiar prea tare.

-Licurici- 1

24.06.2015, 12:12

super!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de conopida cu iaurt grecesc

ieri la 12:26

Reteta de briose sarate cu sunca si cascaval

pe 27.03 la 15:04

Reteta de Chupe de camarones- supa peruana de creveti, reteta nr.46 din Best soups in the World

de Ksenya 5

pe 27.03 la 13:30

Reteta de prajitura de post cu foi si crema de budinca cu fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Alba ca Zapada