Ragù alla bolognese (Sos Bolognez)

de JustLoveCookin in Clasice, 10 Noi 2010 | 11628 vizualizari

 

Reputatia gastronomiei bologneze dateaza din timpuri medievale, datorita familiilor de nobili la curtile carora lucrau cei mai faimosi bucatari din lume.Acest sos este fara umbra de dubiu unul dintre sosurile italiene cele mai cunoscute,tipic regiunii Emilia Romagna,reteta fiind a unei bunici bologneze.Ragù–ul este in general asociat cu spaghetti,ultimul tip de pasta peste care bolognezii ar pune acest sos.Insa oricum ar fi,facut cu carne de calitate este divin…

 

INGREDIENTE

  • 1 kg carne tocata amestec vita si porc
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 l suc de rosii
  • 6 linguri ulei(preferabil masline)
  • 200 g bacon sare
  • 1/2 pahar vin sec alb (optional)
  • 1 litru apa
  • 1-2 ramurele de telina
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ragù alla bolognese (Sos Bolognez):

Se caleste ceapa tocata fin in ulei apoi se adauga baconul macinat sau taiat cubulete mici.Taiem marunt 2-3 catei de usturoi si ii adaugam.
Cand bacon-ul a capatat o culoare aurie se incorporeaza carnea tocata si se lasa putin la  prajit ( daca vreti sa stingeti cu vin,faceti-o acum ,si lasati pana se evapora ) apoi morcovul ras sau taiat cubulete si el.
Se adauga sucul de rosii, apoi apa si sarea si se fierbe la foc mic cca 3 ore.Eu nu tai telina ,ci pun 1-2 crengute mici cand fierbe,iar la urma le scot.Gustul telinei din Romania este mai decis si intepator,asa ca atenti cu telina. Cu cat fierbe mai mult cu atat va fi mai bun,contrar parerilor cum ca ar fi la fel si fiert putin.Oricum,va veti adapta dupa timpul pe care il aveti.Nu e mult de munca,dupa adaugarea sucului de rosii trebuie doar sa il lasam la foc mic si sa amestecam din cand in cand.Cand se raceste il pun in recipiente de cca 300 g (necesarul pt a asezona 3 portii de pasta ) si il dau la congelator,unde se poate pastra pana la 3 luni,insa nu va dura atat,fiindca are un gust exceptional. Este foarte important sa folosim carne proaspata si de calitate.Recomand folosirea bacon-ului,fiindca schimba mult savoarea sosului.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ragù alla bolognese (Sos Bolognez)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

JustLoveCookin 1

12.11.2010, 18:07

Si ma si salveaza cand nu am mult timp pentru gatit.il decongelez la microunde,cu programul special pt asta,pasta e gata in 5-11 minute depinde ce tip e, si ai pus o masa delicioasa in maximummmmm 11 minute. Ragù forever !

elena1988 1

11.02.2011, 16:46

Bya Ralu 1

18.03.2013, 22:17

super bun!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Sos bordelez