Reteta de prajitura cu jeleu de caise

de Constelatialeu in Prajituri, 12 Ian 2023 | 3078 vizualizari

 

Pentru Reteta de prajitura cu jeleu de caise am pregatit cremele si jeleul cu 24 de ore inainte sa fac foile. Nu este o reteta complicata, doar ca necesita timp. Am gasit pe youtube la ''Retetele Mihaelei'' niste retete de crema cu ciocolata, e un tabel simplu, nu ai de facut decat sa multiplici cantitatile la ingrediente, 3 la numar, singura parte e aia cu asteptatul, adica trebuiesc facute cu cel putin 24 de ore inainte de a le folosi.
Ingredientele pentru aceasta reteta de prajitura cu jeleu de caise sunt: oua, faina, unt, lapte, ciocolata.
Gramaje pentru ganache
Ciocolata amara 50% cacao
100g ciocolata+ 50 g smantana frisca 35-36% grasime + 25 g unt 82% grasime
Ciocolata cu lapte 100g + 40 g smantana frisca 35-36% grasime + 20 g unt cu 82% grasime
Ciocolata alba 100 g + 30 g smantana pt frisca  35-36 % grasime + 15 g unt cu 82% grasime. Pentru mai multe detalii puteti sa cautati pe youtube si va lamureste Mihaela. Eu am folosit ciocolata amara si ciocolata alba, ce a fost diferit la mine  a fost faptul ca ciocolata mea a avut 54 % cacao fata de 50 % cat era in reteta si smantana pentru frisca a avut 32% grasime. Sincer nu stiu exact care a fost diferenta pentru ca nu am testat si cu ciocolata de 50% cacao si smantana cu 35%, deci nu stiu sa spun care este diferenta.

Vezi si reteta de Prajitura cu gem de caise si bezea de nuci

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Reteta de prajitura cu jeleu de caise:
  • Foi albe din albus ( cantitati pentru o foaie , am facut 2 foi si am dublat cantitatile)
  • 145 g albus
  • un praf sare
  • 100 g faina
  • 100 g zahar
  • 2 linguri unt 82% grasime, topit
  • 2 linguri lapte 3,5% grasime
  • Foi albus si cacao ( cantitate pt o foaie, am dublat pentru 2 foi )
  • 145 g albus
  • un praf sare
  • 80 g faina
  • 20 g cacao
  • 100 zahar
  • 2 linguri unt 82%, topit
  • 2 linguri lapte cu 3,5% grasime
  • Am folosit o tava 25/ 35 cm
  • Jeleu de caise
  • 1 kg piure de caise ( am avut facut si pastrat la congelator, cu continut redus de zahar, dupa caz mai adaugati zahar daca doriti mai dulce)
  • 20 g gelatina
  • 50 g amidon alimentar
  • Crema de ciocolata amara
  • 300 g ciocolata Callebaut 54% cacao
  • 150 g smantana pentru frisca 36% grasime
  • 75 g unt cu 82% grasime rece de la frigider
  • Crema ciocolata alba
  • 300 g ciocolata alba Callebaut
  • 90 gr smantana pentru frisca 36% grasime
  • 45 gr unt cu 82% grasime
Portii: 18
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta de prajitura cu jeleu de caise:

Iata cum se prepara Reteta de prajitura cu jeleu de caise

Mai intai am pregatit cremele si jeleu, ca sa aiba timp de odihna, la creme si timp sa se intareasca, la jeleu.

Crema ciocolata amara : Intr-un castron de inox am pus ciocolata amara si smantana pentru frisca am pus castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit solubila, am stins focul si am adaugat si cubuletele de unt, am incorporat bine tot untul. Am luat castronul de pe baia de abur , am acoperit cu folie alimentara direct peste crema si am lasat la temperatura camerei 24 de ore, apoi am mixat 2-3 min pana am obtinut o crema spumoasa.

Crema de ciocolata alba: Intr-un castron de inox am pus ciocolata alba si smantana pentru frisca am pus castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit solubila, am stins focul si am adaugat si cubuletele de unt, am incorporat bine tot untul. Am luat castronul de pe baia de abur , am acoperit cu folie alimentara direct peste crema si am lasat la temperatura camerei 24 de ore, apoi am mixat 2-3 min pana am obtinut o crema spumoasa.

Jeleu de caise : Am scos de la congelator piureul de caise ( caise mixate apoi puse la fiert cu zahar, eu n-am pus mult zahar in piure, am vrut sa fie mai acrisor, dupa ce a dat in 2-3 clocote, l-am racit si depozitat in caserole la congelator) l-am pus intr-o cratita de inox si am pus sa se incalzeasca la foc mic. Am pus gelatina sa se hidrateze in apa rece. CAnd piureul a inceput sa se incalzeasca, am luat cateva linguri si le-am amestecat cu amidonul, apoi am incorporat in tot piureul, am lasat sa inceapa sa clocoteasca cateva min, amestecand continuu. Am stins focul si am incorporat si gelatina hidratata.Am lasat cca 15 min sa se mai raceasca. Am tapetat cu folie alimentara o tava cu dimensiunile de 25/35 cm ( tava in care am copt si foile ulterior), am turnat jeleul in tava , am pus tava in camara pana a doua zi.

Foi albe de albus : Intr-un bol am pus albusurile cu praful de sare si am mixat pana am obtinut o spuma tare, am adaugat si zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Am incorporat untul topit si laptele, la final am pus faina cernuta si am incorporat-o cu miscari lente de jos in sus. Am tapetat cu hartie de copt tava in care am facut jeleul, am turnat blatul si am dat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru cca 15 min, fiind o foaie subtire durata de coacere nu este mare, in functie de cuptorul fiecaruia. Am scos tava din cuptor si am lasat foaia sa se raceasca. Am procedat la fel si pentru a doua foaie.

Foi din albus cu cacao : Intr-un bol am pus albusurile cu praful de sare si am mixat pana am obtinut o spuma tare, am adaugat si zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Am incorporat untul topit si laptele, la final am pus faina si cacao cernute si am incorporat-o cu miscari lente de jos in sus. Am tapetat cu hartie de copt tava in care am facut jeleul, am turnat blatul si am dat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru cca 15 min, fiind o foaie subtire durata de coacere nu este mare, in functie de cuptorul fiecaruia. Am scos tava din cuptor si am lasat foaia sa se raceasca. Am procedat la fel si pentru a doua foaie.

Asamblare : Inainte de a ma apuca de asamblare am mixat bine cele doua creme . IAr jeleul l-am asezat peste o foaie cu cacao

Am dezlipit hartia de copt de pe foi. In tava in care am copt foile ama sezat o hartie de copt si am pus prima foaie cu cacao, am intins crema alba si deasupra am asezat foaia cu cacao si jeleu deasupra. Peste jeleu am pus o foaie alba, am apasat putin sa se faca aderenta, peste foaia alba am intins crema de ciocolata amara si am asezat a doua foaie alba. Cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte, am taiat marginile prajiturii apoi am sectionat prajitura in 18 buc mai mari, atat aveam eu nevoie, se poate portiona si in bucati mai mici. La final am pudrat cu cacao prajiturile obtinute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de prajitura cu jeleu de caise" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (8)

Lau 1

14.01.2023, 17:04

mihaelar63 1

14.01.2023, 23:42

Ce de migalit !!!! Cred ca nu eu sunt Mihaela care a facut sau va face asa ceva !!!!) Prefer sa imi infing lingurita in aceste frumoase straturi !!!

gaby_duceag 1

15.01.2023, 09:57

DA' CUM ARATA!!!!

"Cred ca nu eu sunt Mihaela care a facut sau va face asa ceva !!!!)"

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu nuca