Roast-beef mediteranean

de sorin in Vita, 19 Dec 2009 | 11129 vizualizari

Roast-beef mediteranean

 

Este o adevarata minune. Reteta ii apartine guru-lui bucatariei israeliene, Israel Aharoni - singura modificare facuta de mine este legata de timpul pe care carnea il petrece in cuptor - dupa reteta lui, carnea ramane prea vie, dupa gustul meu. In orice caz, este uimitor cum o carne de calitate are nevoie de atat de putine adaosuri pentru ca rezultatul sa fie minunat. Si inca un amanunt - daca, cumva, va mai ramane ceva in vasul in care ati pregatit-o (este destul de putin probabil, baietii mei -2-termina asa o bucata la o masa), aveti un sandvich minunat pentru a doua zi la serviciu, un sandvich cu mult mai gustos si mai sanatos decat cel cu parizerul de la super.

 

INGREDIENTE

  • 1.2 kg muschi plat de vitel - cred ca englezii il numesc tenderloin roast, iar prin alte parti se numeste sinta - este cel care pe una dintre fete are un strat subtire de grasime/tendon
  • 10 catei de usturoi
  • 2/3 pahar ulei de masline - cam 150 ml
  • sare groasa, de bucatarie
  • piper, preferabil macinat proaspat
  • Herbes de Provence sau Herbe di Toscana - sant cam acelasi lucru; este vorba despre un amestec de rozmarin, timin, bazilicum (sau cimbru, iasomie, busuioc, uscate)
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Roast-beef mediteranean:

Cuptorul se preincalzeste la maximum (200-220 gr.)

In timpul acesta se pregateste un vas de Yena (sau orice vas rezistent la caldura). si se varsa in el uleiul de masline.

Se ia halca de carne si i se fac 10 gauri in care se baga cei 10 catei de usturoi.

Peste carne se presara, din tot sufletul, sare, piper si condimentele sus-numite (Herbes de... sau Herbe di...). Fara rusine, se baga palma in ulei si se unge carnea din tot sufletul cu ulei/sare/piper/condimente (nu-i problema, iese la spalat - uleiul de pe palma)

Nu se acopera, fereasca Sfantu'.

Verificam daca cuptorul a ajuns la temperatura dorita.

Se introduce carnea in cuptor pentru 10 min., apoi se scoate si se intoarce pe cealalta parte pentru inca 10 min. Deci, au trecut 20 min. A venit vremea sa reducem temperatura cuptorului la jumatate (110-120 gr.). Lasam carnea pe aceeasi parte inca 10 min., dupa care o intoarcem si o mai tinem inca 10 min.

Pe scurt, carnea a petrecut 40 min in cuptor - cate 10 min pe fiecare parte la temperatura maxima a cuptorului si cate 10 min. la jumatatea temperaturii maxime.

Rezultatul va va uimi: un bloc de carne aromat, crocant in exterior, fraged ca o lacrima in interior (ideal este ca mijlocul sa ramana chiar ca un fir sangeriu)

 

 

TIPS-URI

1

Am doar unul, dar important, cred eu - garnitura (se poate pregati in prealabil, pentru ca poate fi incalzita cu usurinta, in apropierea momentului servirii). Cartofi noi (ideal) sau cartofi zisi "noi", din aia mici care se gasesc prin super-uri tot anul. Cartofeii se spala bine si se pun necuratati intr-un vas termorezistent. Se adauga sare groasa, piper, aceleasi ierburi uscate pe care le-am folosit la carne si catei de usturoi, necuratati. Se amesteca bine (desigur, cu mana bat'o norocu'), se acopera cu hartie de staniol si se "da" la coptor. Pentru cata vreme? E greu de spus - pana casa se umple de un miros imbatator (cam 1 ora). Si, un mic "ciubuc" la tip: mai tarziu, cand va vine, luati "nacajitii" de catei de usturoi pregatiti in coaja si storceti-i peste o felie de paine neagra, proaspata - probabil ca e printre lucrurile care se mananca in Rai. N.B. - am scris ca reteta este Israeliana, doar pentru ca aici am cunoscut-o, apartine de fapt intregului bazin mediteranean

Daca ti-a placut reteta noastra "Roast-beef mediteranean" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (3)

PapaBun 1

19.12.2009, 13:30

Multumesc de pontul cu Israel Aharoni.
Insa sa stii ca nu e nimic uimitor ca o carne de calitate sa nu aiba nevoie de adaosuri. Era uimitor ca o carne de slaba calitate sa nu aiba nevoie de imbunatatiri...
As fi vrut sa pui si poza, eram foarte curios.
De unde pana unde locuiesti in Israel si iubesti bucataria belgiana?
Bine ai venit pe bucataras.ro!

sorin 1

19.12.2009, 16:50

Buna Seara PapaBun
1. Probabil ca ai dreptate - nu e nici o "filosofie" ca rezultatul prelucrarii sumare a unei carni bune sa aibe un rezultat bun; dar nu uita ca stangacia omului poate distruge si cea mai de calitate materie prima.
2. Bucataria belgiana?! A fost jumatate in gluma, jumatate in serios. Pe de o parte, daca mi-ai citit auto-caracterizarea (suna cam comunist, nu?!) ai aflat ca imi place orisice mancare buna, n-are importanta cine o face, ci ce face; pe de alta parte, perioadele (scurte, de excursionist) petrecute in Belgia, m-au facut sa inteleg ca "fratii" au o bucatarie nu mai putin rafinata decat a francezilor, chiar daca mai putin snoaba (si spun asta bazat pe experienta acumulata in micile circiumioare satesti, favoritele mele, oriunde as fi)
3.In acest sfarsit de saptamana am hotarat sa va impartasesc 2 dintre retele mele favorite. Eu unul nu le-am pregatit, asa ca deocamdata nu exista fotografii. Cerintele voastre m-au invatat ca de cate ori gatesc trebuie sa fotografiez, poate intr-o zi voi dori sa va impartasesc reteta
Toate bune

gaby_gabytza 1

14.09.2011, 12:55

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tocanita de vita cu paste